Koje alate i masine koristite?

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Kolege stolari imam jebno ili dva pitanja,kao prvo koja je stvarna potreba snage ili jačine motora kod frezera gledam da kupim novi frezer samo svoj ima pun kufer toga na tržištu oni bezimeni me ne zanimaju,da li je dovoljno 1100 vata ili bi bilo bolje jači,recimo gledao sam plavi bosch ima 2000 vata i nije baš jeftina ali taj najviše volim,makita ima više modela a cijene su povoljnije,metabo ima jedan model i nije nešto dok DeWALT ima par stvarčica ali cijena kao bosch, perles mi nekako izgleda nedorađeno šta vi mislite?Druga stvar je kad bih radio stol za frezer radna ploča od medijapana dali bi bilo potrebno ploču prefarbati nekom bojom da površina bude glađa da obradak lakše klizi i kolia je stvarna potrebna debljina limenog dijela na šta se pričvrsti frezer?I još jedno dali je bolje da ručni cirkular ima elektronsku regulaciju broja okretaja ili ne?
Čovijek sniva a Bog realizira!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Sve zavisi sta nameravas da radis sa glodalicom. Meni ova od 1010 W zavrsava posao bez roptanja. E sad ako nameravas da radis duboke rezove iz manje koraka vise ce ti odgovarati ona od 2000W. Ne zaboravi da je ova od 2KW i veca i teza.
Za radni sto bi verovatno najbolja povrsina bio ultraplast (ili ultrapas kako ga vec ko zove). Tvrd je, gladak, obradak lepo klizi po njemu.
Za limeni deo od celika ne bih isao ispod 3mm (naravno zavisi od toga koliki je, sto je veci to treba veca debljina).

Nikada nisam kapirao zasto ljudi misle da ne valja imati regulaciju broja obrtaja. Sistem: "to moze da se pokvari", mi deluje smesno. Pa i klima u autu moze da se pokvari, pa svi znamo da je bolje imati auto sa klimom nego bez nje. Ako mozes da biras, trazi model koji ima MMC ili kako se to vec zove kod raznih proizvodjaca. U sustini trik je da elektronika na neki nacin meri broj obrtaja, i ako on padne usled opterecenja sama "doda gas", a ako poraste sama ga smanji. To se dosta razlikuje od obicnih verzija gde ti postavis struju koja ce da tece kroz alat, a onda opterecenje menja broj obrtaja. Isto (a mozda cak i vise) vazi i za glodalicu.
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Ma nije mi problem neku operaciju vršiti iz više prolaza nego sam mislio šta se tiče izdržljivosti a namjeravam raditi sa tvrdim drvetom.Daj mi molim te pojasni ultraplast jer prvi put čujem za to.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Izdrzljivost po mom iskustvu prvenstveno zavisi od kvaliteta izrade (citaj kolicine para). Drugim recima, Bosch, Makita, Metabo, Festo... no problemo, trajace.

Ultrapas, uh. Nekada su se time oblagale radne povrsine u kuhinji. Debeo je oko milimetar, gornja povrsina je glatka i obicno ima neki dezen tipa drveta. Odozdo je tamno braon boje i nije gladak vec najvise lici na recimo materijal od koga se prave stampane ploce za elektroniku.
Pravi se tako da se papir natopi melaminskom smolom, i onda se vise takvih slojeva stisne u presi na temperaturi od oko 350 stepeni.
DrNikola
Majstor stolar

Post by DrNikola »

Mbole zaboravio si gore najbolju marku a to je DEWALT i moj savet ti je da prvo razmislis koliko ces u cugu raditi sa frezerom dnevno jer ako radis dugo od jednom onda definitivno jaci. Logicno je izdrzljiviji ali se pripremi i na bol u ruklama.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

onda definitivno jaci. Logicno je izdrzljiviji ali se pripremi i na bol u ruklama.
Da u pravu si zaboravio sam na DeWalt.
Nego, ne vidim logiku da alat sa vecom snagom motora treba da bude izdrzljiviji. Naravno podrazumeva se da ces alat koristiti u granicama naprezanja motora za koje je predvidjen, mada i tu stvari danas stoje malo drugacije (neki ti jednostvano ne dozvoljavaju da ih preopteretis, iskljuce se).
Koliko ce neki alat biti izdrzljiv pre svega zavisi od toga kako je konstruisan. Sa kojim dimenzijma materijala i sa kojim materijalom.
Marko Enter
Majstor majstora

Post by Marko Enter »

Sto se tice frezera mislim da je najbolje mati jedan mali i jedan veliki(ko radi profesionalno )
meni se mnogo svidja mali frezer makita 3620 ima 860W i 2,5 kila
Image

pozdrav Marko
Bez znanja nema zanata :)
DrNikola
Majstor stolar

Post by DrNikola »

Marko Enter wrote:Sto se tice frezera mislim da je najbolje mati jedan mali i jedan veliki(ko radi profesionalno )
meni se mnogo svidja mali frezer makita 3620 ima 860W i 2,5 kila
[url]http://www.stolarskaradionica.com/forum/uploads/thumbs/88_3620sp.jpg[/url]

pozdrav Marko
Taj frezer je mozda best buy kod nas, a slazem se i sa mboletom sto se tice navedenog ja se ipak ne razumem najbolje u elektroniku pa se vodim krilaticom " sto vece to bolje". Klasican sam grandoman! :lol:
Last edited by DrNikola on 28 Sep 2008 14:13, edited 1 time in total.
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Ok dosta toga mi je jasno nego sam negdje na forumu pročitao nešto u vezi ležajeva i onog magičnog crnog gumbića za blokadu vretena.Gdj god sam zavirio skoro svi frezeri danas imaju to dugme ustvari blokada vretena na taj način,a šta se tiče ležajeva netko je spomenuo da Makita i Iskra imaju tu stvar najbolje rješeno.Nego isto pročitao na forumu da su bolje šlajfarice sa okruglom pločom nego sa pravokutnom,slažete li se sa time ili ne?I opet jedno pitanjce,bez obzira koliko radio i šta radio ima li u stolarskoj radioni stvarna potreba za tračnom brusilicom mislim ručnom hoću reći koliko je vi koji je imate koristite?A šta se tiče dimenzija i ja sam za to da je veće bolje ili jače.
Marko Enter
Majstor majstora

Post by Marko Enter »

Å TRKIĆ wrote:ima li u stolarskoj radioni stvarna potreba za tračnom brusilicom
Ako se bavis profesionalno trebao bi da imas, one nisu bas jeftine , oko 1000W kostaju oko 20, 000 , bosch makita,metabo itd..

pozdrav Marko
Bez znanja nema zanata :)
DrNikola
Majstor stolar

Post by DrNikola »

Sto se tice slajferice ako ne radis sa masivom ona ti je potpuno nepotrebna, za furnirani i farbani MDF sekoristi vibraciona.
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Ma dobro tračnu šlajfericu i nisam namjeravao kupiti neku skupu ima kod nas da se kupi u PEVECU od einhel-a za odprilike 50 evrića,nego šta se tiče vibracione dali okrugla ili pravokutna ploča to me zanima.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Sto se tice dugmeta za blokadu vretena, samo je pitanje kako je izvedeno. Kod mene je na Festu krajnje jednostavno i robusno: rupa precnika oko 6mm direktno u osovini i isti toliki stift (celicni naravno) koji udje u nju. Ne verujem da poznatiji proizvodjaci (bosch, dewalt...) imaju losija resenja. Na jefinim, koliko sam ukapirao tu trose plastiku ili nesto tako mekano sto pravi probleme.
Sto se tice vibracionih, one sa okruglim plocama su cesto ustvari random orbit, sto nije bas isto kao obicna vibraciona. U sustini random orbit (ne znam domaci izraz, ako uopste postoji) daje na izgled finiju povrsinu od obicne vibracione. Trik je u nasem oku koje daleko lakse prepoznaje ravnomerna ponavljanja neke teksture (u ovom slucaju sitne kruzice) nego neku "slucajnu" saru.
Sa druge strane one sa pravougaonom plocom mogu da zadju malo vise u ugao.
Dule
Moderator
Moderator

Post by Dule »

Mislim da opet zavisi sta ces da smirglas,medijapan-kruzna,drvo-ravna(pravougaona)
Ponavljam to je moje misljenje :/
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

U redu primljeno na znanje nego onaj ultraplast se kupuje na metre ili u nekim pločama i on se ljepi nekim ljepilom ako sam dobro skužio?
Post Reply