DADO list testere
DADO list testere
Zna li neko od uvazenih majstora gde se moze kod nas kupiti DADO kruzni list testere
Nije znanje znanje znati, Već je znanje znanje dati
- Marko Enter
- Majstor majstora
Dado nije firma (ili mozda cak i jeste, pa se po njoj zove).
Dado je ustvari brak izmedju lista testere za cirkular i glodala
http://en.wikipedia.org/wiki/Dado_set
Dve testere za cirkular izmedju kojih se nalaze delovi koji najvise lice na list za cirkular kome fale poveci komadi po obodu. Ti delovi u sredini se dobijaju u razlicitim debljinama. Kad sve to spojis njime pravis zleb u dasci. Postoje i drugacije varijante ali ova koju sam opisao spada u najbolje.
Dado je ustvari brak izmedju lista testere za cirkular i glodala

Dve testere za cirkular izmedju kojih se nalaze delovi koji najvise lice na list za cirkular kome fale poveci komadi po obodu. Ti delovi u sredini se dobijaju u razlicitim debljinama. Kad sve to spojis njime pravis zleb u dasci. Postoje i drugacije varijante ali ova koju sam opisao spada u najbolje.
DA BAÅ TO što je npisao Bole taj kružni list koji uz određeni alat može da radi Finger joint
pokusao sam na nekoliko mesta kod nas ali niko maltene i nezna šta tražim.
Mislim na trgovce a DADO je ime proizvođača a ujedno i ime tog nazovi lista mada mu više odgovara BOLETOVA definicija brak između lista i bita za frezer koji rađa mnogo lepu decu
pokusao sam na nekoliko mesta kod nas ali niko maltene i nezna šta tražim.
Mislim na trgovce a DADO je ime proizvođača a ujedno i ime tog nazovi lista mada mu više odgovara BOLETOVA definicija brak između lista i bita za frezer koji rađa mnogo lepu decu
Dado je US/Kanadska engleska reč za kanal (možda ima i neka firma sa tim nazivom, ali to ne treba dovoditi u vezu). Dado listovi jesu "brak", ali samo listova za testeru. Kvalitetan komplet dado listova je reda veličine 100€.šarenko wrote:Mislim na trgovce a DADO je ime proizvođača a ujedno i ime tog nazovi lista mada mu više odgovara BOLETOVA definicija brak između lista i bita za frezer koji rađa mnogo lepu decu
P.S. Å arenko, batali alternative nego kreni da praviš te tvoje "cink" spojeve na običnoj glodalici okačenoj o sto. Suština je ista, a kad napraviš jednom sto za glodalicu videćeš da je dado sistem listova dobar, ali ne i neophodno potreban.
Sa stolom za frezer sam zavrsio i poceo da radim neke CINKOVE ali polako jer nije bas jednostavno kako sam mislio ima tu sitnica koje dolaze praksom *podesavanje visine bita ,brzina rada, uklapanje ,
a dado sam video na youtube i dopalo mi se imati nesto tako ,nije to alternativa vec zelja da nabavim nesto slicno,
pristalica sam PROBAJ SVE pa sta je najlepse i najlakse ti ostavi sebi
a dado sam video na youtube i dopalo mi se imati nesto tako ,nije to alternativa vec zelja da nabavim nesto slicno,
Frezer Dadošarenko wrote:Sa stolom za frezer sam zavrsio i poceo da radim neke CINKOVE ali polako jer nije bas jednostavno kako sam mislio ima tu sitnica koje dolaze praksom *podesavanje visine bita ,brzina rada, uklapanje ,
'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
Podešavanje visine bita = podešavanje visine lista
brzina rada = brzina rada
uklapanje = uklapanje
Ne vidim da je dado u bilo kom koraku jednostavniji za primenu koja tebi treba.
Sve se svodi na to da napraviš odgovarajući kalup za "zub" i teraj seriju prolaza.
Visinu bita podešavaš prema debljini materijala koji uklapaš pod 90 stepeni
Brzina rada: samo polako, ne radiša na normu.
Ako si baš "zapeo" da probaš dado, simuliraj ga običnim stonim cirkularom:
uzmi najdeblji list za cirkular, npr 2,4mm, i neka ti do bude mera za širinu zuba.
Na šperu i to može da pije vodu (mislim da je dovoljno tvrd za tu akciju). Ako ti
sedopadne, kreni u nabavku dado listova.
Ja sam mislio da je šarenko već shvatio tehnologiju rada, bar je to crtano i objašnjenjo do tančinaBojan wrote:Podesavanje visine bita = debljina daske
Brzina bita = maximalna
Uklapanje = prvo jedna daska, pa onda prva daska s jednim yubom u preseku i do nje druga daska, koja kada se pro]e pravi savr[en sastav. Nema tu mnogo podesavanja. Najbitnije je daske držati uspravno i stabilno.

viewtopic.php?id=659
Kada sam rekao podesavanje visine bita uklapanje itd ....mislio sam na brzinu a ne na nacin nacin sam odabrao upravo onako kako sam i skinuo sa Vasih saveta odnosno ovako kako mi sada objasnjavate tj iz teme SASTAV CINKOVANJEM no dobra ti je ova Polako ne radis na normu
DOBAR SAVET
samo ljudi i taj DADO je fina stvar
ida vas ne davim
(znaš kad klincu daš čokoladu on posle stalno traži)
kako bi bilo da se sastave dva lista od 2,4 mm dobije se 4,8mm
koliko bi to bilo dobro ili bezbedno Vaša iskustva?
DOBAR SAVET
ida vas ne davim
Ja se sa tim ne bih igrao zbog proklizavanja. Možda ako se stavi neki kružni listić , debljine cca. 2mm, izmeđušarenko wrote:kako bi bilo da se sastave dva lista od 2,4 mm dobije se 4,8mm

Odnosno debljina tog listića treba da bude jednaka (rastojanje od lista do vrha zuba; ako su zubi nakrivljeni levo/desno) x 2
Ali, bolje je da ja tu mnogo ne filozofiram nego da ti savet da neko ko se više razume u mašinstvo.
Prijatelju ja cu ti samo reci jedno a to je:šarenko wrote:Kada sam rekao podesavanje visine bita uklapanje itd ....mislio sam na brzinu a ne na nacin nacin sam odabrao upravo onako kako sam i skinuo sa Vasih saveta odnosno ovako kako mi sada objasnjavate tj iz teme SASTAV CINKOVANJEM no dobra ti je ova Polako ne radis na normu
DOBAR SAVET
ida vas ne davim
NEMOJ NI SLUCAJNO DA PROBAS DA SPOJIS DVA LISTA TESTERE NA CIRKULARU ILI FREZERU ILI AKO TO RADIS BAR NEMOJ DA BUDES BLIZU MASINE KADA PALIS ISTU.
Nema te sile koja ce da ih zadrzi da se ne pomere kada krenes da radis sa komadom drveta.
Sta god odlucis ja ti zelim svu srecu!!!!
Ne bih se u potpunosti slozio sa tobom. Probao sam i jedno i drugo, i meni licno se dado list vise svidja. Ne samo zato sto je brzi, u smislu brze se radi, nego je i rez bolji. Narocito to dolazi do izrazaja kada seces popreko dasku. Moram priznati da nemam dovoljno iskustva, ali na osnovu onoga sto sam radio to sam zakljucio. Pored toga, sa dado listom se moze podesavati sirina reza i dodavati "sajbne" koje su jako tanke tako da se moze podesiti da kanal bude dovoljno sirok / uzan da daska / sper ili sta trece moze da udje u kanal bas pasent. Mislim da je to podesavanje sa rauterom takodje izvodljivo, ali nije tako jednostavno.metabo wrote:Frezer Dadošarenko wrote:Sa stolom za frezer sam zavrsio i poceo da radim neke CINKOVE ali polako jer nije bas jednostavno kako sam mislio ima tu sitnica koje dolaze praksom *podesavanje visine bita ,brzina rada, uklapanje ,
'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
Podešavanje visine bita = podešavanje visine lista
brzina rada = brzina rada
uklapanje = uklapanje
Ne vidim da je dado u bilo kom koraku jednostavniji za primenu koja tebi treba.
Milos
Ma ljudi nisam lud ono sto neznam NIKADA ne radim dok nepitam nekoga ko ima iskustva sa tim.
A Dado bih VOLEO DA IMAM jer sam video kako lepo radi Finger joint .
http://www.youtube.com/watch?v=lmrGa_LDxoE
EVO UVERITE SE
A Dado bih VOLEO DA IMAM jer sam video kako lepo radi Finger joint .
http://www.youtube.com/watch?v=lmrGa_LDxoE
EVO UVERITE SE