Bansek kao Brenta
Znaci ti mi to preporucujes da tako napravim,pa nema mi onda druge nego da odem kod nekog strugara da mi ih napravi,ali hteo sam da pitam dali ti L profili moraju da budu toliko veli 50x50 mm i veci kako si napisao?ili mogu da budu i manji?феникс wrote:Dva vinkla (L profila) 50X50 ili veći ppostavljeni kao dva slova "L" u ogledalu i po njima idu kolica kao po loju.
Ako su lezajevi izmedju osovine i tocka, precnik tocka je nebitan (manji ce se vrteti brze, al nevazno). Jedino ako su tockovi kruto povezani osovinom, a lezajevi su negde na kolicima, tada moraju precnici da budu isti.феникс wrote:Točkovi (kotači) na tvojoj slici čini mi se imaju manu - nisu istog prečnika (promjera). Ovaj desni treba da ima prečnik kao udubljeni deo na levom točku a na slici ima prečnik kao spoljni delovi levog
@Urzikic
Ne vredi, i dalje ne kapiram to sa stubovima, daj neku sliku.
Лепо поставиш колосек у хоризонталу потом ПÐ АВјЂ точкове па направиш један већи други мањи на истојосовини. кренеш да правиш колица па опет мери и пати се да направиш да буде хоризонтално - да имаш винклу према тестери.mbole wrote:Ako su lezajevi izmedju osovine i tocka, precnik tocka je nebitan (manji ce se vrteti brze, al nevazno). Jedino ako su tockovi kruto povezani osovinom, a lezajevi su negde na kolicima, tada moraju precnici da budu isti.
Чини ми се да је мноооого лакше да стругар у старту направи исте пречнике.
Три пут' кратим ову летву и опет ми кратка! :forvonad:
Ја то написао по аутоматизму јер сам такве ставио на једну копију вудмајзер бренте која је могла да сече до 80 см пречника и десет метара дужине па је за њу морао јачи колосек.Urzikic wrote:dali ti L profili moraju da budu toliko veli 50x50 mm i veci kako si napisao?ili mogu da budu i manji?
Ти можеш да ставиш и тање ако нећеш да товариш тешке балване а опет - мање ће се увијати ако је тако како сам написао.
Три пут' кратим ову летву и опет ми кратка! :forvonad:
Meni je nekako bilo logicno da postoji podesavanje horizontale na kolicima.феникс wrote:... па опет мери и пати се да направиш да буде хоризонтално - да имаш винклу према тестери.
Чини ми се да је мноооого лакше да стругар у старту направи исте пречнике.
Samo merenje nije neka nauka, bili nogari isti ili razliciti za razliku u poluprecnicima tocka, ali zavariti sve to da zaista bude u deo milimetra tacno isto, bojim se da nije bas lako.
Drugim recima, prosto je izmeriti kolika ti razlika treba, a pri varenju ce sigurno da pobegne vise nego sto mozes da izmeris razliku poluprecnika sublerom.
Druze reci ti nama kada pustis dva razlicita trupca u razlitim pravcima (pustis sek pa okrenes) da li ti se kada spojis daske ili talpe,te lelujavosti javljaju na istom rastojanju od pocetka seka,jer ako se javljaju na tim mestima proveri sine i kolica na tom mestu a ako setaju onda daj testeru na peglu i odradi razvod ili klepanje za tu vrstu koju seces.