Ako je krpljenje na tapetu ja bi prosetao do neke firme koja radi pvc i alu stolariju i zamolio za par krila koje su negde skinuli i nemaju pojma sta sa njima. Ja znam za jednu takvu firmu u makisu i sam sam uzeo dva krila da skrpim jedan prozor na trosnoj vikendici. Samo treba naci odgovarajuci profil krila iz koga mozes da izvuces parcice dovoljne duzine.
Mada... 1963. je davno bila a ja nisam takve profile vidjao...
cim otopli smrdi farba davno obojenih prozora
- maricaiivica
- Moderator
A možda da pogledaš kod tebe po zgradi da li je neko menjao prozore (u Plastiku ili Aluminijum) pa da vidiš sa njim da nije slučajno sačuvao negde prozorska krila ili možda cele prozore....maricaiivica wrote:Ako je krpljenje na tapetu ja bi prosetao do neke firme koja radi pvc i alu stolariju i zamolio za par krila koje su negde skinuli i nemaju pojma sta sa njima. Ja znam za jednu takvu firmu u makisu i sam sam uzeo dva krila da skrpim jedan prozor na trosnoj vikendici. Samo treba naci odgovarajuci profil krila iz koga mozes da izvuces parcice dovoljne duzine.
Mada... 1963. je davno bila a ja nisam takve profile vidjao...
:skool::skool::skool:
Ne veruj ženi koja laže...
@maricaiivica
mnogo hvala na ideji. dobro kazes, sumnjam da cu naci prozore iz 1963. , ali da li negde mogu da narucim takve profile?
jedino sam nasao na netu drvena prozorska krila istih dimenizija (140x140 kosta oko 120e) ali sasvim razlititih profila i nema sanse da se upotrebe).
otvor je inace 240x140
@annenad
Nenade, odlicna ideja, krenecu po komsiluku da trazim, mozda nadjem nesto sto je u malo boljem stanju od ovih mojih prozora.
hvala i pozz
!
mnogo hvala na ideji. dobro kazes, sumnjam da cu naci prozore iz 1963. , ali da li negde mogu da narucim takve profile?
jedino sam nasao na netu drvena prozorska krila istih dimenizija (140x140 kosta oko 120e) ali sasvim razlititih profila i nema sanse da se upotrebe).
otvor je inace 240x140
@annenad
Nenade, odlicna ideja, krenecu po komsiluku da trazim, mozda nadjem nesto sto je u malo boljem stanju od ovih mojih prozora.
hvala i pozz

Last edited by pontis on 14 Mar 2014 23:23, edited 1 time in total.
samo da javim da sam kod komsije nasao manje krilo u boljem stanju od mog, fale mi jos dva velika,
trazim dalje.
hvala na ideji
sad imam problem kako skinuti krila, zapekla... ko zna da li su ikad skidana, pa postavih pitanje ovde:
viewtopic.php?pid=73241#p73241
trazim dalje.
hvala na ideji

sad imam problem kako skinuti krila, zapekla... ko zna da li su ikad skidana, pa postavih pitanje ovde:
viewtopic.php?pid=73241#p73241
Ovdje je problem što nitko nije reagirao čim se boja počela ljuštiti . Dobar lijek za ove prozore je proći sa fenom ,obavezno skinuti i ove ostatke boje , isušiti drvo fenom , no istodobno paziti da ne pregoriš ( ne zadržavati se predugo na jednom mjestu ) i da ne popuca staklo . Obavezno svu trulež skinuti dlijetom , skalpelom ,...
Nakon toga , dobro pošmirglati i ofarbati temeljnom bojom .
Temeljna boja služi da zaštiti te pore , da ne uđe natrag vlaga .
Temelj ponovno lagan prebrusiti , pokitati gdje treba ( one stvari što si skinuo dlijetom ) , sitne neravnine, ...
drugu ruku temelja , te nakon toga završna boja .
Ovako kad napraviš , zaštititi ćeš prozore za slijedećih 5,6 godina, no ukoliko uočiš pucanje boje , tu je obvezno šmirglanje i popravak .
Do tad ćeš valjda skupiti pare za nove prozore .
Nakon toga , dobro pošmirglati i ofarbati temeljnom bojom .
Temeljna boja služi da zaštiti te pore , da ne uđe natrag vlaga .
Temelj ponovno lagan prebrusiti , pokitati gdje treba ( one stvari što si skinuo dlijetom ) , sitne neravnine, ...
drugu ruku temelja , te nakon toga završna boja .
Ovako kad napraviš , zaštititi ćeš prozore za slijedećih 5,6 godina, no ukoliko uočiš pucanje boje , tu je obvezno šmirglanje i popravak .
Do tad ćeš valjda skupiti pare za nove prozore .
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.
http://img108.mytextgraphics.com/blinki ... b4f7ee.gif
@ropee,
mnogo hvala na vrlo korisnim i detaljnim instrukcijama po kojima cu moci da radim.
samo jos reci otpilike koliko vremena mi treba po krilu, sa susenjem farbe?
koristio bih podlogu/temeljnu boju, kao i zavrsnu na vodenoj osnovi, verovatno akrilni helios tessarol.
dobra vest je da sam kod komsija nasao dva spoljasnja krila od tri koja su trula, i ta dva 'nova' su u mnogo boljem stanju, tako da cu njih ofarbati cim stigne nekoliko suncanih dana u nizu.
ali sada imam problem da veliko krilo postavim- nece da lepo legne jer su donje dve sarke na novom krilu 1cm medjusobno udaljenije nego na starom krilu, i ne mogu da zatvorim prozor.
ima tri sarke, ako donje dve legnu, gornja ne moze, i obratno, sve zbog te male razlike u razmaku izmedju njih.
kao na fotkama.
kad donja sarka ne lezi do kraja, gorna ivica krila je iznad otvora okvira prozorskog stoka i ne moze da se zatvori
pomislio sam da cekicem odstranim onu skroz gore na krilu, jer mislim da ce moci bez problema da stoji na preostale dve - do jeseni kada cu nadam se imati para za nove pvc ili alu prozore, cca 500-700eur.

mnogo hvala na vrlo korisnim i detaljnim instrukcijama po kojima cu moci da radim.
samo jos reci otpilike koliko vremena mi treba po krilu, sa susenjem farbe?
koristio bih podlogu/temeljnu boju, kao i zavrsnu na vodenoj osnovi, verovatno akrilni helios tessarol.
dobra vest je da sam kod komsija nasao dva spoljasnja krila od tri koja su trula, i ta dva 'nova' su u mnogo boljem stanju, tako da cu njih ofarbati cim stigne nekoliko suncanih dana u nizu.
ali sada imam problem da veliko krilo postavim- nece da lepo legne jer su donje dve sarke na novom krilu 1cm medjusobno udaljenije nego na starom krilu, i ne mogu da zatvorim prozor.
ima tri sarke, ako donje dve legnu, gornja ne moze, i obratno, sve zbog te male razlike u razmaku izmedju njih.
kao na fotkama.
kad donja sarka ne lezi do kraja, gorna ivica krila je iznad otvora okvira prozorskog stoka i ne moze da se zatvori
pomislio sam da cekicem odstranim onu skroz gore na krilu, jer mislim da ce moci bez problema da stoji na preostale dve - do jeseni kada cu nadam se imati para za nove pvc ili alu prozore, cca 500-700eur.

Last edited by pontis on 23 Mar 2014 21:45, edited 1 time in total.
mislim da ti je ovu razliku u šarkama najlakše pobrusiti/izrezati fleksericom .
Å to se tiče pripreme , po mom prijašnjem odgovoru , skidanje preostale boje , sušenje krila industrijskim fenom , brušenje, temeljna farba cca 1 dan , kitanje , brušenje neravnina , drugi temelj drugi dan , treći dan završni lak ( ovo je sve ukoliko nema prevelike vlage u zraku , te da je dovoljna temperatura za relativno brzo sušenje boje .
Ukoliko tako odradiš prozore , nećeš morati mijenjati stolariju za PVC još neko vrijeme .
Å to se tiče pripreme , po mom prijašnjem odgovoru , skidanje preostale boje , sušenje krila industrijskim fenom , brušenje, temeljna farba cca 1 dan , kitanje , brušenje neravnina , drugi temelj drugi dan , treći dan završni lak ( ovo je sve ukoliko nema prevelike vlage u zraku , te da je dovoljna temperatura za relativno brzo sušenje boje .
Ukoliko tako odradiš prozore , nećeš morati mijenjati stolariju za PVC još neko vrijeme .
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.
- maricaiivica
- Moderator
to sam mu i ja sugerirao , najjednostavnije rješenje