Izgradnja CNC rutera

Sva pitanja o vašim ili tuđim projektima
Daredzoni
Precizni šegrt

Post by Daredzoni »

rsinisa
Majstor

Post by rsinisa »

Motori su moglli da budu i slabiji (čak duplo) za ovu mašinu, ali kako kaže stara izreka "od viška glava ne boli".
A što se tiče MDF-a kao materijala za mašinu, to nije bila negativna primedba već dobronamerno upozorenje da pripaziš kada budeš radio sa njom.

Pozdrav.
Sinisha

P.S. I nije da nije koštala, uzeo si kvalitetnu "gvoždjuriju" za nju, ali jedino tako možeš da napraviš dobru mašinu.
Last edited by rsinisa on 09 Feb 2014 21:06, edited 1 time in total.
Daredzoni
Precizni šegrt

Post by Daredzoni »

Jedini razlog zbog kojeg sam uzeo ove motore je taj što je pokretni most (x osa) malo teži i opterećuje klizne jedinice koje se kreću po vođicama bez nosača.
A i što kažeš: "Od viška glava ne boli." :)
ZASto
Pred-majstorsko zvanje

Post by ZASto »

Nadam se da si po svim osama predvideo, na slobodnim krajevima, i stavljanje aksijalnih ležajeva (na priloženim slikama se vied samo radijalni).
Inače, dobro odrađen JGRO :)

Å to se medijapana tiše, kao i svak odrvo, "radi" sa promenama temperature i vlage.

Ako ikada budeš radio nešto ozbiljnije, razmisli o čeliku, ne o aluminijumu, od koga bi samo mogao da bude radni "sto".
Make no mistake between my personality and my attitude.
My personality is who I am.
My attitude depends on who you are.
Daredzoni
Precizni šegrt

Post by Daredzoni »

ZASto wrote:Ako ikada budeš radio nešto ozbiljnije, razmisli o čeliku, ne o aluminijumu, od koga bi samo mogao da bude radni "sto".
Tako sam i mislio. Konstrukcija čelična, a radni sto od alu profila.

Å to se tiče aksijalnih ležajeva, nisam ih predvideo. Zašto misliš da su potrebni? :forvonad: ::neznam::
ZASto
Pred-majstorsko zvanje

Post by ZASto »

Zbog aksijalnih sila koje se javljaju prilikom kretanja mašine (sile koje deluju uzduž ose navojnog vretena).
Prvo, mogu da ti nastradaju ležajevi koračnih motora, a to baš ne bi voleo da ti se dogodi, nije zdravo rasturati stepere.
Drugo, svi radijalni ležajevi imaju aksijalni zazor, "luft", koji bi na neki način morao softverski da izkompenzuješ, a i pored sve kompenzacije, krug zna da ne bude okrugao.
Treće, taj luft itekako dolazi do izražaja kada počneš sa kretanje "kroz materijal", kada počinju da rastu aksijalne sile na navojnim vretenima.

Inače, drago mi je da neko u ovoj zemlji ima mooda da uloži vreme i novac u pravljenje, ne toliko jevtine skalamocije.

Nadam se da si se odlučio za softver kojim ćeš pogoniti tu mašinicu. Ako je Mach3, mogu da ti, ili bilo kome drugome, pomognem oko konfigurisanja i prvih koraka oko korišćenja. :cool:

Trenutno pripremam jedan računar da zamenim kontroler na jednom konezu radnog dohvata 1200x2400x100. Nadam se da neće biti Image
Last edited by ZASto on 10 Feb 2014 18:15, edited 1 time in total.
OpasnicKim
Precizni šegrt

Post by OpasnicKim »

Bravo za rad :buga::pljesk::hurra::pljesk::buga:
MDF ''radi'' samo ako nije dobro zasticen, odnosno ako nije prefarban... a prefarban medijapan mozes drzati i u tus kabini i nece mu nista faliti :tummenupp:
Jedva cekam da vidim sta ces raditi sa njom...
Daredzoni
Precizni šegrt

Post by Daredzoni »

Hvala OpasnicKim! ;)

@ZASto
Znam šta su aksijalne sile, ali nisam mislio da igraju veliku ulogu kod manjih rutera. Izgleda da sam pogrešio. Moraću da ubacim aksijalne ležajeve naknadno. Hvala na savetu!
Å to se tiče softvera, nisam još odlučio, probaću više njih, pa ćemo videti. Vidim da ljudi hvale Mach3, tako da ću sigurno krenuti od njega. Inače, znam i ručno programiranje, radio sam par godina i to, tako da ne vidim problem pri pravljenju programa.
Bio bih ti zahvalan oko pomoći pri konfigurisanju i tih prvih koraka, svakako će mi mnogo značiti! :) :skool:
rsinisa
Majstor

Post by rsinisa »

Ako si mislio na ručno pravljenje G koda, ne kažem da nije moguće, ali ne savetujem nikako jer za iole ozbiljnije oblike to nema nikakvog smisla.

Ako si mislio na pravljenje programa tipa MACH3 to tek ne savetujem, trebaće ti mnogo vremena da to sve bude apsolutno funkcionalno. Jedino ako ti je to namera, da napraviš zamenu za MACH3 ili slične programe.

A MACH3 ne služi za programiranje mašine već za čitanje G koda i upravljanje CNC mašinom. Uz MACH3 dolazi LAZYCAM koji služi da neke od vektorskih formata pretvori u G kod. Cela ta operacija puštanja CNC mašine nije nešto previše komplikovana, traži malo više podešavanja, ali ako si početnik ume da bude frustrirajuće

Pozdrav.
Sinisha
Daredzoni
Precizni šegrt

Post by Daredzoni »

Da, mislio sam na ručno pravljenje G koda. Naravno da nisam mislio na pravljenje koda za komplikovane oblike, nego sam samo mislio da razumem suštinu i da neću raditi napamet.

Jesam početnik, tako da ću se zezati sa puštanjem mašine u rad prvi put, ali se nadam i nekoj pomoći ukoliko budem naleteo na problem. ;)
rsinisa
Majstor

Post by rsinisa »

ZASto ti je već ponudio pomoć, znam da odlično poznaje tu oblast, a i ja sam tu sa svojim skromnim znanjem; ako zatreba slobodno se javi.

Pozdrav.
Sinisha

P.S. Imaš na Youtube-tu tutorijal od 5 nastavaka u kome tvorac MACH3 programa objašnjava opcije programa, podešavanja itd.
Last edited by rsinisa on 12 Feb 2014 10:25, edited 1 time in total.
ZASto
Pred-majstorsko zvanje

Post by ZASto »

Mach3 je "interpreter" G-Koda, služi da pokreće mašinu i NIÅ TE VIÅ E od toga.
Za 2D i 2 1/2D generisanje G-Koda treba, pored nekog CAD programa, koristiti i neki. CAM (Computer Aided Manufacturing) koji osim slepe interpretacije crteža iz CAD-a vodi i računa o upotrebljenom alatu, odnosno njegovoj geometriji.
Za iole složeniji predmet u 2 1/2 D, "preopteretio" bi "vijuge" izračunavajući potrebnu putanju alata.
Za 2D i 21/2D trenutno koristim Aspire 4.0 i veoma sam zadovoljan.

Ovo ispod je 2 1/2D, parena bukovina, finiš pčelinjim voskom.
http://zastos.com/ForSharing/Bogorodica%20Decanska.jpg
http://zastos.com/ForSharing/Nepatvoreni%20Isus.jpg
http://zastos.com/ForSharing/Sv%20Jovan.jpg
http://zastos.com/ForSharing/Sv%20Luka.jpg
http://zastos.com/ForSharing/Sv%20Nikola.jpg

*** singer***

sredjeni linkovi
niko
Majstor početnik

Post by niko »

svaka cast majstore na ikoni
rsinisa
Majstor

Post by rsinisa »

Å ćepo, samo prvi link je dobar, ostali ti imaju jedan /ForSharing viška.

Pozdrav.
Sinisha

P.S. OK, vidim da je Singer sredio.
Last edited by rsinisa on 12 Feb 2014 23:33, edited 1 time in total.
Daredzoni
Precizni šegrt

Post by Daredzoni »

Pomoć prijatelja!

Stigla mi je elektronika iz kine. Povezao sam sve, međutim imam problem sa napajanjem ploče za interfejs. Postaviću šemu povezivanja i fotografiju same ploče kako bi videli u čemu je stvar.
U "uputstvu" stoji da ploča ima napajanje od 5V. Našao sam stari univerzalni adapter koji ima podešavanje različite voltaže i namestio na 4.5V, lepo povezao gde treba i dioda na samoj ploči je zasvetlela. Više tu nisam ništa dirao. Posle 2 dana, kada sam pokušao da povežem elektroniku sa kompjuterom, primetio sam da dioda na ploči ne svetli, iako je adapter uključen. Adapter se malo ugrejao i smrduckao, ali je i dalje radio. Pošto dioda na ploči nije svetlela, pokušao sam da sa ploče odspojim sve žice, ostavim samo napajanje, ali više nisam uspeo da upalim diodu na njoj.
Å to se tiče adaptera, kada ga merim u otvorenom strujnom kolu, pokazuje 10V i više. Međutim kada je na ploči, pokazuje možda 1V.

Ne razumem se mnogo u elektroniku, pa nemojte zameriti ako nešto nisam lepo napisao.

Image

Image
Last edited by Daredzoni on 04 Mar 2014 22:57, edited 1 time in total.
Post Reply