Pre nekoliko godina, Lie Nielsen je iskoristio stari dizajn Stenlijevih dleta serije 750m sa konusom na secivu za smestaj drske da napravi svoju seriju dleta, namenjenih finom namestaju, pre svega spojevima tipa lastin rep. Stara dleta serije 750, cija je proizvodnja prestala jos 1950, postizala su izuzetno visoku cenu na trzistima polovnih alata. Sa obzirom da je Lie Nielsen napravio svoja dleta od A2 celika, u ponesto usavrsenom dizajnu u odnosu na originale, postigla su izuzetan uspeh na trzistu. Potpuno je logicno da je Stenley, kao jedan od proizvoda nove Sweathart serije, odlucio da ponovo pocne da pravi dleta serije 750, koja se danas smatraju najboljim ikada napravljenim dizajnom dleta.
Obicno je savet onima koji pocinju da kupe jedno kvalitetno dleto, obicno 3/8 ili 9.5 mm sirine, i da sve poslove oko spojeva rade sa njim, a ostala da dodaju kako budu mogli da ih priuste. Za iste pare koliko kostaju dva Lie Nielsen dleta, kod Stanleya se dobija ceo set od 4 komada.

Pre svega za pakovanje i prezentaciju Stanley ima cistu 5. Set od 4 dleta, sirine 6, 12, 19 i 25 mm dolazi sa koznom rolnom, u kojoj su zasebno zapakovana dleta u najlon kesama. Da budem iskren, meni ta kozna futrola nista ne znaci, posto dleta koja se bez najlonske kese drze u njoj imaju sve sanse da uhvate koroziju, no u svakom slucaju lepo izgleda.
Ono sto zbunjuje je natpis na kutiji, "Made in England from Global Components" To verovatno u prevodu znaci da ih sastavlja negde u Somersetu neko ko se zove Ali, poreklom iz Nigerije, od delova koje su napravili kinez, indijac i brazilac. No, to je moderni svet..
Sama dleta izgledaju prilicno dobro, uz nesto grublju obradu nego Lie Nielseonova. No to ni najmanje ne smeta kada se dorade kako treba.

Konstrukcija je klasicna za Socket dleta. Konus na secivu je dobijen kovanjem, barem po tragovima unutar njega, a drske su prilicno dobro upasovane. Ionako je standardno na svim soket dletima da vlasnik sam fiksira spoj kako mu treba, zbog razlike u temperaturi. Sa malo smirglanja rukom, i uz trik sa lakom za kosu, ni jedna drska vise ne moze da se pomeri. No, najveca prwednost ovih dleta su upravo drske koje se lako skidaju, pa jedva cekam da mi u ruke padne neki komad Bockote ili Jarah da od njih napravim drske. Inace, originaln Stanley drske su od drveta koje oni deklarisu kao grab, no vise lici na klen, posto se struktura skoro ne vidi.

Za razliku od Lie Nielsena STanley uopste nije dirao stari dizajn, i to mu je kako mi se cini najveca mana. Bocna ivica je debelo deblja nego sto treba, pocinje od 1.5mm, pa se podbljava. Ovo je prva stvar koju cu promeniti na ovim dletima, cim napravim vodjicu za brusilicu, da bii poprecni presek bio cist trapz, a dleto moglo lepo da stane u cosak lastinog repa bez ostecenja.
Stanley definise celik kao EN31, sto je kineski ekvivalent 52100. Do sada niko nije koristio ovaj celik za dleta, ali je on definitivno bolji izbor od A2 za one koji vole celike kojima se radi. Za sada dleta odlicno drze ostrimu, a koliko dugo ce to da rade, videcemo. Ostre se lakse od A2, mada ne odaju utisak mekseg seciva, naprotiv.
Ono sto odusevljava je izuzetno mala masa i odlicna balansiranost dleta. Za razliku od bilo kog drugog dleta koje sam do sada probao, ovo daje osecaj precizng hiruskog skalpela u ruci. Uopste ne iznenadjuje njihova dosadasnja popularnost u originalnoj verziji.

Ono sto je kljucno je da su ledja prilicno ravna. Ne veritas ili Lie Nielsen ravna, ali opet, mogu da se srede za 5-10 minuta. Ovo je stanje na ledjima vec u prvom prolazu na smirgli 400. Naravno, osnovna priprema je i najvaznija, sa promenom ugla brusenja od 90 stepeni na svakoj granulaciji, uz kontrolu sa markiranjem povrsine.

Rezultat je ovo, povrsina ispolirana na foliji od 0.3 mikrona.

Dleto od 12 mm je imalo jedno malo udubljenje, no apsolutno na mstu koje za sada ne zahteva sredjivanje. Cela donja povrsina je vise nego dovoljno ravna za svaku upotrebu.

Dleto od 25mm ima konkavno udubljenje nekih 1cm iza reza, ali Japanska dleta se namerno i prave sa takvim konveksom. tako da je to iako sam sigiran da je nenamerno napravljeno, opet plus.

Ugao primernog bevela je 30 stepeni, i ono sto je iznenadjujuce je da je potpuno tacan i isti na svim dletima. Ni na jednom nije bilo nikakvog problema prilikom ostrenja. Taj ugao sam i ostavio, no mislim da cu ih kasnije prebrusiti pod 25 stepeni, posto cu sa njima uglavnom raditi iz ruke, uz povremeno koriscenje malja. Za grublje poslove imam i grubl;ja dleta, ova su precizan instrument za spojeve.
Sa obzirom na to koliko laganu konstrukciju imaju, u radu nema problema. Tanja dleta od 3 i 6mm ostavljaju utisak da se pomalo savijaju, no to je samo utisak, i samo u radu sa end greinom.
Posto sam probao komlet, nisam mogao da izdrzim i da ne narucim i najmanje dleto iz serije, sirine 3mm, za finisiranje finih detalja.
Za sada utisak je da ova dleta vise vrede od cene, koja je nekih 30 eura po komadu. U svakom slucaju su svetlosne godine ispred Narexa po osecaju u radu, i lakoci ostrenja. Utisak mi je da su bolja i od Sorbija koja imam. Uz male dorade, ovo ce biti komplet dleta za fine poslove, a narexima ostavljam grbe stvari. Takodje, utisak je da su ovo dleta koja sasvim zadovoljavaju i sve profesionalne zahteve, za one koji prave vrhunski namestaj, po itekako konkurentnoj ceni. Nova serija 750 definitvno ne predstavlja hobi alat, vec sasvim upotrebljiv original.