Americke kvake...

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
rale3682
Brzi dodavač alata

Americke kvake...

Post by rale3682 »

Pozdrav svima...

Zanima me da li je izvodljivo ugraditi ovu vrstu brave...
Image
...na ovaj tip vrata...
Image

U pitanju su kraftmaster vrata,krila koja bih narucio bez standardnih rupa za kvaku i bravu.
Da li je moguce ugraditi ovako nesto,tj.,da li je drveni ram iznutra dovoljno sirok? Precnik rupe koja bi se busila je 4.8cm a razmak od jezika koji se srafi u panel i spoljne ivice kruga je 8.5cm ili 9.5 cm?

Image
Image

Hvala na odgovoru! :)

Rale
Last edited by rale3682 on 09 Dec 2013 23:53, edited 1 time in total.
Dule
Moderator
Moderator

Post by Dule »

Gde ima da se kupi ovakva brava,pokvarila mi se na vratima?
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Mi upravo radimo vrata na jednoj kuci sa tim bravama. Donio nam Amerikanac brave, sarke i set alata sa sablonima za montazu. Uopste nisu lose kao sto izgledaju, rupa koja se busi za kvaku je 52mm a za jezicak 25 mm. Kvake odgovaraju za krila debljine 35-45 mm tako da se mogu ugraditi i na ta krila.
rale3682
Brzi dodavač alata

Post by rale3682 »

Dule wrote:Gde ima da se kupi ovakva brava,pokvarila mi se na vratima?
Ja nabavio iz Amerike... Ne verujem da ovde iko proizvodi ili uvozi.Bar nisam nasao...
http://www.schlage.com
Last edited by rale3682 on 09 Dec 2013 23:54, edited 1 time in total.
rale3682
Brzi dodavač alata

Post by rale3682 »

Sasa wrote:Mi upravo radimo vrata na jednoj kuci sa tim bravama. Donio nam Amerikanac brave, sarke i set alata sa sablonima za montazu. Uopste nisu lose kao sto izgledaju, rupa koja se busi za kvaku je 52mm a za jezicak 25 mm. Kvake odgovaraju za krila debljine 35-45 mm tako da se mogu ugraditi i na ta krila.
Odlicno....Znaci nisam jedini.... :)
Elem,debljina je ok....ono sto me buni je distanca od ivice vrata do spoljne strane rupe koja se busi,a on ne moze biti manji od 8.5cm. Ne znam da li je drveni ram unutar Kraftmaster panela toliko sirok?

Pozdrav
radenko
Vrhunski majstor

Post by radenko »

drveni ram od kraftmaster je oko 8cm gde se busi za bravu i zavisi ko ih presuje moze da bude i manji?
smirglaj nikad dosta
rsinisa
Majstor

Post by rsinisa »

rale3682 wrote:
Dule wrote:Gde ima da se kupi ovakva brava,pokvarila mi se na vratima?
Ja nabavio iz Amerike... Ne verujem da ovde iko proizvodi ili uvozi.Bar nisam nasao...
Imam sličnu bravu na ulaznim vratima, kupljena je pre skoro 40 godina u Zagrebu, a moj otac se priseća da je pre 15-ak godina video u jednoj prodavnici u Beogradu, jako blizu kružnog toka na Slaviji. Evo kako izgleda:

Image

Ona prikazana na slici u prvoj poruci se verovatno aktivira okretanjem, dok se kod ove moje vrši pritisak na dugme u sredini ručice. Zanimljivo je da 90% ljudi pri izlasku pokušava da zakrene ručicu, a oni jači su i uspeli u tome :) tako da je par puta vršena popravka.

Ako je nema u prodaji kod nas, možda da se razmisli o izradi (pričam o onoj iz prve poruke): kupi se obična brava, upotrebi se rozetna od vodo instalacije, a ručicu može da napravi metalostrugar. Uz malo hemijske obrade to može da izgleda prilično dobro.

Pozdrav.
Sinisha
Last edited by rsinisa on 10 Dec 2013 16:32, edited 1 time in total.
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

I ove koje mi montiramo su od istog tog proizvodjaca.
Sinisa nije fora u izgledu kvake/rucice, vec je i sama brava razlicita kompletna staje u rupu od 54 mm. Zakljucavanje je drugacije i ne uliva mi neko povjerenje!
rale3682
Brzi dodavač alata

Post by rale3682 »

radenko wrote:drveni ram od kraftmaster je oko 8cm gde se busi za bravu i zavisi ko ih presuje moze da bude i manji?
Odlicno! Znaci,ipak ce moci da se "nabudzi"
Hvala puno na odgovoru

Rale
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Uvek mozes da zamolis da dodaju jos letvicu vise u deo gde busis za bravu i svratis sutra po vrata.
Ponesi 200gr kafe kada krenes da porucis plotove :)
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Najcesce sam vidjao da za ram koriste 35x35mm pa to bude i ispod 7cm kada ih formatiraju
rale3682
Brzi dodavač alata

Post by rale3682 »

Sasa wrote:Zakljucavanje je drugacije i ne uliva mi neko povjerenje!
Sasa,mislis li na entry varijantu sa kljucem ili privacy sa tasterom na jednoj strani?
Ja narucio i obicnu varijantu i nekoliko sa tasterom...i iz "nemajstorskog" ugla deluju ok. Sta moze da bude problem ?
Ne zamerite ako postavljam glupa pitanja....

Pozdrav
Rale
rale3682
Brzi dodavač alata

Post by rale3682 »

maricaiivica wrote:Uvek mozes da zamolis da dodaju jos letvicu vise u deo gde busis za bravu i svratis sutra po vrata.
Ponesi 200gr kafe kada krenes da porucis plotove :)
Hahaha....hvala na savetu... :-) Najverovatnije da ce tako i biti... Nego plasim se one stare srpske " Dete,sta ce ti to...pa jesi li ti Amerikanac?! Stavi ove nase da te Bog vidi..." :-)
Post Reply