sastav cinkovanjem

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

mbole wrote:Komad oslanjas samo na jednu stranu dascice (naravno uvek na istu), tako da ona ne mora da bude isto debela koliki je otvor odnosno noz.
Pa zar daščica ne treba da bude šablon u koji ulazi upravo napravljena rupa na komadu i tako čini šablon za sledeću rupu? => debljina daščice mora da bude jednaka debljini kanala, a debljinu kanala određuje fi noža. Ili grešim?
šarenko
Majstor

Post by šarenko »

I ja sam to isto tako razumeo po slikama ali izgleda da nemora . Meni je ipak sugurnije da bude ista kao otvor odnosno nož . ponovo molim nisam uspeo da pronađem temu noževa odnosno bitova može li neko da mi pomogne da je nađem
Å ARENKO
Nije znanje znanje znati, Već je znanje znanje dati
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

šarenko wrote:i u njega ubaciti aluminijumski P profil
Ukoliko ti je taj profil sa unutrašnjim otvorom 10mm javi gde ga ima (Bgd).
šarenko
Majstor

Post by šarenko »

Ne on je ceo 10 mm i koristi se za metalna vrata kao držač stakla mislim da razumete . A UNUTRAÅ NJI OTVOR MU JE 7mm
Å ARENKO
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

šarenko wrote:Ne on je ceo 10 mm i koristi se za metalna vrata kao držač stakla mislim da razumete . A UNUTRAÅ NJI OTVOR MU JE 7mm
Å ARENKO
To ti je, mislim, uzano za stabilan klizač.
btw, ne moraš da se potpisuješ eksplicitno na svojim porukama. Svi vidimo ko ih je napisao.
šarenko
Majstor

Post by šarenko »

Čisto navika ništa lično. Lakše mi je da se nepotpisujem.
Znam da je uzano ali zato i tražim veći nož da taj orvor bede širi a onda mogu i daščicu ili neki širi al profil
Sličica sa strane se zaslužuje ili ima načina da se postavi
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

šarenko wrote:Sličica sa strane se zaslužuje ili ima načina da se postavi
Profil => Ličnost => Avatar (obrati pažnju na veličinu slike)
šarenko
Majstor

Post by šarenko »

Narode stolarski pronašao sam i tekst o bitovima i frezeru nije baš opširan ali dobro nalazi se pod rubrikom "upoznaj svoj frezer ili glodalicu" na drugoj stranici.
nisam razumeo ali pokušaću hvala
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Pa zar daščica ne treba da bude šablon u koji ulazi upravo napravljena rupa na komadu i tako čini šablon za sledeću rupu? => debljina daščice mora da bude jednaka debljini kanala, a debljinu kanala određuje fi noža. Ili grešim?
Jeste, dascica ulazi u upravo napravljenu rupu, ali uopste nije neophodno da tacno popuni tu rupu. Mozes da uvek koristis samo ivicu dascice koja je bliza glodalu.
Nezgodno je opisivati, videcu da nesto nacrtam.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

mbole wrote:
Jeste, dascica ulazi u upravo napravljenu rupu, ali uopste nije neophodno da tacno popuni tu rupu. Mozes da uvek koristis samo ivicu dascice koja je bliza glodalu.
Nezgodno je opisivati, videcu da nesto nacrtam.
Shvatam, ne moraš da crtaš. Ali onda širina daske mora da bude <= širini rupe (sad vidim da je "ali uopste nije neophodno da tacno popuni tu rupu" upravo to značilo :) )! ... a to guranje da bi se obradak naslonio da daščicu malo otežava proceduru.
Last edited by metabo on 12 Sep 2008 11:29, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

E, kad sam se vec napatio sa sketchupom evo i slicice :) Jedino sto sam je obrnuo levo/desno, al shvatice se.

Image

Jeste u pravu si dascica mora da bude manja od rupe. Mozda je zgodnije uzeti komad metala, recimo flah.
Ne znam meni je nekako prirodno da komad guram ka dascici.
Nesto se razmisljam, mozda bi moglo da se igra sa debljinom dascice u odnosu na sirinu prvog otvora, pa da se onda prave rupe dimenzija razlicictih od precnika glodala. Hmmm, moracu da malo razmislim kako bi se to dalo izvesti.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

mbole wrote:Nesto se razmisljam, mozda bi moglo da se igra sa debljinom dascice u odnosu na sirinu prvog otvora, pa da se onda prave rupe dimenzija razlicictih od precnika glodala. Hmmm, moracu da malo razmislim kako bi se to dalo izvesti
Verovatno te rupe moraju da budu veće od širine glodala :)
Cenim da tu ideju možeš da ostavriš koristeći se Bojanovom idejom u ovoj temi. On je pominjao mikrometarski zavrtanj za fino štelovanje, a tu bi mogle i da se umeću burgije raznih debljina, sa korakom od po 1/2mm.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Skontao sam kako.
Dakle recimo da imamo glodalo 10mm a hocemo da napravimo cepove i rupe od 20mm.
Treba nam dascica sirine 10mm i jos jedna privremena dascica isto tako siroka 10mm, koja se koristi samo za prvi prolaz.
Glodalo postavimo na 30mm od fiksirane dascice. Uz nju prislonimo ovu privremenu dascicu i napravimo prvi rez. Sad smo dobili rupu 10mm na udaljenosti 20mm od fiksirane dascice.
Sklonimo privremenu dascicu, i napravimo novi rez. Sad imam rupu od 20mm na 20mm od ivice.
Kad postavimo rupu preko dascice i napravimo jedan rez oslanjajuci prethodnu rupu jednom ivicom i drugi rez oslanjajuci rupu drugom ivicom, dobijemo sledecu rupu od 20mm.
Zvuci komplikovano ali nije. Jedino sto se ja sa cketchupom ne snalazim ni najmanje pa cu da nacrtam kad dodjem kuci
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

mbole wrote:Skontao sam kako.
Dakle recimo da imamo glodalo 10mm a hocemo da napravimo cepove i rupe od 20mm.
Treba nam dascica sirine 10mm i jos jedna privremena dascica isto tako siroka 10mm, koja se koristi samo za prvi prolaz.
Glodalo postavimo na 30mm od fiksirane dascice. Uz nju prislonimo ovu privremenu dascicu i napravimo prvi rez. Sad smo dobili rupu 10mm na udaljenosti 20mm od fiksirane dascice.
Sklonimo privremenu dascicu, i napravimo novi rez. Sad imam rupu od 20mm na 20mm od ivice.
Kad postavimo rupu preko dascice i napravimo jedan rez oslanjajuci prethodnu rupu jednom ivicom i drugi rez oslanjajuci rupu drugom ivicom, dobijemo sledecu rupu od 20mm.
Zvuci komplikovano ali nije. Jedino sto se ja sa cketchupom ne snalazim ni najmanje pa cu da nacrtam kad dodjem kuci
Bravo, to pije vodu!
Ja bih dodao samo još jednu napomenu: bitno je da procedura bude upravo takva kako si naveo (redosled umetanja i sklanjanja daščice) zbog smera okretanja noža. U suprotnom bi mogli i projektili da lete u okolinu.
šarenko
Majstor

Post by šarenko »

Meni je najlogičnije i tako sam počeo da ga pravim da imam na stolu dva kanala , prvi je onaj koji je i kod Boleta a drugi je tamo gde je daščica odnosno kanal će biti iste šitine kao i ona, ona se fiksira kao kod Boleta na slicii i ide u kanal i ravna je sa donjom površinom stola, a odozdo na nju fiksiram malo širu daščicu , tako da taj graničnik koji je ujedno i druga vođica nemože da izađe iz kanala ,ovo rešenje ima samo taj nedostatak što uvek mora da se koristi ista debljina noža (u protivnom morao bih da radim novi kanal.) ali meni i ne treba izmena noža.
Mada mi se Boletovo rešenje jako dopada i ono će mi biti osnova .
Last edited by šarenko on 12 Sep 2008 13:41, edited 1 time in total.
Post Reply