Bojan wrote:Trebalo mi je pola sata da napravim, i sastavim pomagalo. Bio sam u fazonu da napravim i mikrometarsko pomeranje perca, no kako nisam bio imao vremena, ostalo je ovako. Kada ga jednom podesiš, samo teraј.
Shvatam da ti je pomagalo pričvršćeno sa leve strane na klizač sa dva šrafa. Zar ti desna strana
malo ne zapinje kad pomagalo guraš/vučeš, ili moraš malo celu stvar i da podmažeš?
[Kada sam kupio frez mašinu dobio sam bitove i najveći nož je činimi se 10(fi) postoje li recimo 12 14 ....naravno mislim na one ravne za kanale .
Ja sam viđao 4-16; 20 , sa koracima po 2mm, premda sam po katalozima viđao i sa koracima po 1mm.
Ali opet ne znam kako ovim spojem da spojiđ dve šperke debljine 4 mm pod uglom od 90 stepeni,
a da spoj trpi veće opterećenje.
Gde si viđao te veće od desetke ?
A sto se tice spoja ja sam do sada cinkovao ručnom testericom što bih poredio sa zidanjem Skadra na Bojani doduše to nisu veliki komadi i serije u pitanju su male unikatne kutije vidiš ih na slikama , ali one ništa ne nose samo se koriste s vremena na vreme u programima koje radim sa decom.
Tajna je ako je tajna gušći raspored zubaca i dobro lepilo naravno i fes nasedanje jedno na drugo
Naravno za veće kutije koristim deblji šper ili medijapan.
Nije znanje znanje znati, Već je znanje znanje dati
Ja sam bitove nalazio kod jednog ukrajinca ili rusa, šta li je, koji je šetao po pijacama, a inače ima radnju u NS. U jednoj starijoj temi smo pričali o njemu, a i o tome gde naći bitove.
Metabo, ona definitivno zapinje, al to uopšte nije problem. Bitno je samo da daska koja se obrađuje nalegne lepo na sto, kako bi svi razmaci između pinova bili podjednake dubine.
Provereno pomagalo, i definitivno radi u praksi. Bitno je samo da nož bude na maksimumu obrtaja, kako bi lepo sekao.
Definitivno ja noćas neću oka sklopiti. Svakako moram da razjasnim sam sa sobom o kretanju celog alata i ploče koju obradjujem.
Ne želim da budem naporan ali molio bih te Bojane ako ti to nepredstavlja problem da postaviš na alat jedno parče materijala kada kreće sa obradom i da uslikaš a drugu fotografiju da napraviš kada se radi naredni zub odnosno da vidim položaj materijala u realnom položaju prilikom obrade.
to bih te iskreno molio je ja jednostavno moram da imam takav alat.
mada moj sto nema kanal ali mi je to najmanji problem.
iskreno HVALA.
POPOVSKI
šarenko wrote:Ti svakako radiš sa njim i znaš kako funkcionoše a ja sam samo pretpostavio s obzirom da je pričvršćeno samo u jenoj tačci za sto bar tako ga ja vidim i zato sam pomislio da se kreće u polukrugu .Ja vidim samo jedan kanal i jedan šraf na tom metalnom delu koji leži na stolu dali se pomagalo kreće po tom jednom kanalu.
Sablon je prikacen za vodjicu sa dva srafa. Vodjica inace sluzi za rezanje pod uglom. Taj ugao namestas na onom uglomeru (zbog koga si verovatno mislio da se sve zajedno krece po nekom polukrugu). Znaci na vodjica je iz dva dela: sina koja klizi kroz kanal na ploci stola, i uglomer koji moze da se okrece u odnosu na tu sinu i da se blokira u odnosu na nju pod nekim uglom. U ovom slucaju taj ugao se podesi na 90 stepeni.
Sto se tice glodala, ima ih u svim bolje snabdevenim prodavnicama alata (woby, merkur, zastupnici BOSCH-a, Festa...), kao i na buvljaku.
Sada razumem , i shvatam kako funkcioniše i kako se kreće mada bi možda bolje bilo (možda) da ima dve tačke oslonca pri kretanju.
Ostaje samo pitanje odnos odnosno razmak nož graničnik odnosno daščica po meni razmak bi trebalo da bude tačno za širinu noža .
Samo tako će pinovi ulaziti u otvore pasent i daščica mora biti iste debljine kao nož .JESAM LI U PRAVU?
Sutra ujutro ulazim u radionicu i ne izlazim dok ne napravim nešto ovako.
Jedino taj kanal može da me muči ali to ćemo valjda rešiti jer sam sto pravio sam ,postolje je od stolarskog stola iz nekermanovog kataloga a ploča je pravljena od prilike liči na ovaj na slici.
Ijoš ovo počeo sam da dodajem alat a sada oštrim olovke dali to znači da ću na kraju kupovati majstorima burek i čistiti piljevinu?
Bilo kako bilo ja sam dobio ono što sam tražio već dosta dugo i gotovo izgubio nadu da će mi neko pomoći.
Hvala majstori
šarenko
Nisam do sada heo da se uključim u temu da ne ispadnem "glup u društvu" ili "glup u forumu" ali ja nemam pojma sta je to cinkovanje osim kod oluka, pa ako može neko to da mi objasni.
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
Nisi jedini ni ja nisam znao .Odem kod jednog stolara u Kragujevcu gde živim da mi napravi kutiju sasvim običnu od šperploče sa poklopcem. Odnesem i materijal i naravno originalnu kutiju koju sam uzeo od kolege, koji imaisti hobi kao i ja,mađioničarstvo
Gleda stolar kutiju ,okreće levo desno i kaže može .
Super , kada sam otišao da je uzmem umalo nisam seo na .........
Razvalio me je cenom ,da sam kupio originalnu iz Austrije manje bi me koštala kompletna ofarbana i dekorisana.Kaže on da se mnogo namučio da je CINKUJE.
Kakvo bre deda cinkovanje drvena kutija je to a ne pocinkovani lim....
e sinko majstorija je to i to se plaća , doduše vidim po sastavima sve kao kockice,
ali pedeset maraka ....
super bio je tada živ NEKERMAN UZMEM KATALOG I NARUČIM SVE OD BUÅ ILICE DO ONOG VEĆEG CIRKULARA SA STOLOM.
Malo pomalo evo već sedam osam godina postadoh ija stolar ne kvalifikovan ali ovako naučim od ovoga ovo od onoga ono i sada znam šta je nut cinkovanje lastin rep.....
i oštrim olovke na forumu
pozdrav šarenko
Možda a možda zbog onoga cik cak cik cak cik cak .......... bilo kako bilo ali mislim da je to najbolji sastav za materijal koji koristim šperploča i medijapan .
probao sam i zub i kanal valjda se to zove nut ali se medijapan cepa čim ptođe nož i napravi kanal i onda džabe sam se prtio i tr.....o sat vremena da podesim visinu i dubinu i.......... vazda nokat amo nokat tamo ovako uzmem testericu i malo pomalo napravim to šta hoću za to vreme bi majstor napravio regal za sobu ali ja ne žurim što je brzo to je kuso. Zato sam i prevrnuo ceo internet da nađem ovakav sajt da mi olakša posao. Ividim na pravom sam mestu. Å ARENKO
šarenko wrote:Ostaje samo pitanje odnos odnosno razmak nož graničnik odnosno daščica po meni razmak bi trebalo da bude tačno za širinu noža .
Samo tako će pinovi ulaziti u otvore pasent i daščica mora biti iste debljine kao nož .JESAM LI U PRAVU?
U pravu si 100%
Postoje dva principa pravljenja pomagala za ovu vrstu spoja. Prvi ti je Bojan opisao i on je dobar kad imaš klizač. Ukoliko ga nemaš, onda postoji i 2. rešenje:
Ukoliko želiš da npr. praviš zube sa glodalom fi10 onda klizač mora da ti zameni letvica širine 10mm koju moraš da pričvrstiš za sto (direktno ili na nekakvu tanku ploču, a ovu za sto), 2x10mm od ivice noža glodala. Dalje
uzmeš jednu dasku koja će ti biti oslonac za guranje i nju nasloniš na gorepomenutu letvicu i napraviš jedan prolaz kroz nož i tako napraviš otvor 10mm koji pasuje letvici. Na kraju uzmeš tvoj obradak i nasloniš ga do letvice i na dasku vođicu (koja klizi po letvici koristeći napravljen kanal) i napraviš prvi prolaz kroz obradak.
Dalje je istorija: pomeraš obradak tako što upravo napravljena rupa u njemu nalegne u letvicu i proteraš kroz nož...
Čoveče ja nisam ni da oštrim olovke ni S od stolara ovo će izazvati revoluciju u cinkovanju ideja je super ali ću samo pokušati da napravim dva klizača .Mada mislim da je i jedan dovoljan ustvari ovaj bojanov je ekstra i ja ću na ploči stola lako izvući kanal FREZER JE MAJSTOR i u njega ubaciti aluminijumski P profil kroz koji ću probušiti rupu i onda sve kako mi je Bojan objasnio .
Ustvari probam oba pa šta daje bolji rezultat.
Ali Bojan reče da u nekoj starijoj temi postoji priča o noževima noćas sam sve prevrnuo ali je nisam našao zna li neko gde je ta tema.....
Å ARENKO
šarenko wrote:Ostaje samo pitanje odnos odnosno razmak nož graničnik odnosno daščica po meni razmak bi trebalo da bude tačno za širinu noža .
Skoro
Komad oslanjas samo na jednu stranu dascice (naravno uvek na istu), tako da ona ne mora da bude isto debela koliki je otvor odnosno noz.