TROKRILNA VRATA

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
saša
Majstor stolar

TROKRILNA VRATA

Post by saša »

Ljudi, morate da mi pomognete.
Počeo sam da se bavim stolarijom i to vidi moj komšija. Ne nije inspekcija...Ovo je gore. Pre neki dan me pita da mu napravim nova vrata na garaži jer su stara propala. Da mu kažem da je to preveliki zalogaj za mene početnika ne bi mi verovao jer bi smatrao da sam ga otkačio i ajd sad. Ja mu kažem videćemo ali badava. Danas došao kod mene i doterao mi daske...Auh...:D
Ima postojeća vrata koje sam video i koje su mi na dohvat ruke (preko puta moje kuće) ali badava. Do te mere su propala da se teško mogu precizno uzeti mere i "prepisati ih".
Vrata su trokrilna od kojih su dva leva krila spojena medjusobno šarkama dok je treće (desno krilo) zasebno i na tom desnom krilu se nalazi brava i kvaka.
Ona dva leva krila koja su medjusobno spojena šarkama i ista se prilikom otvaranja preklope kao harmonika a desno krilo se otvori normalno. Normalno prvo se otvori desno krilo, a onda se odbravi šip na pragu na srednjem krilu a potom i šip na levom krilu i ta dva (srednje i levo krilo) se preklope kao harmonika posle čega se protera vozilo. Ala sam ovo objasnio...
Ono što hoću da pitam stolare je koliki razmak između krila se izradjuje da bi se ta dva leva krila mogla preklopiti i koliki je razmak između srednjeg krila i desnog krila gde treba da se namesti brava...Može da se okači i neki priručan crtež...
Valjda je jasno šta sam hteo da pitam.
Od alata imam čuveno "šoljasto glodalo", imam i šablon za šarke (doduše ne znam kako se koristi ovaj šablon ali to je kasnije pitanje) i normalno kombinirku o kojoj je bilo reči na ovom forumu...
Hvala unapred na odgovorima.
Pozz
Last edited by saša on 13 Jun 2013 21:54, edited 1 time in total.
Bolje je živjeti čitav život kao milijunaš nego li sedam dana u bedi
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Oko ovoga sto si pitao, bas i ne mogu da ti pomognem, posto to jednostavn nikada nisam radio.
Ali oko postavke cele price... imam par ideja :)

Varijanta 1: Ooooooo komsija, ajde sedi. Mislim da bi bio red da za pocetak posla pazaris gajbu piva, cisto da ne bije maler :)
Sednes, i ne ustajes dok ne ubijete gajbu. Neko od vas dvojice ce biti previse pijan da bi radio bilo sta, pa se posao odlaze bar za sutra, a sutra tog nekog boli glava, pa je to bar preksutra.
Preksutra, opet idemo sa istom pricom. Pa dok ne ukapira :)

Varijanta 2: Komsija, ja ne zelim da se brukam unaokolo da je ono sto radim kilavo. Planiram da se ovim bavim kao ozbiljnim poslom, na dugacko, da radim izvoz u strane zemlje gde je jedino sto se ceni kvalitet. Zato ono sto pravim mora da bude iskljucivo od vrhunskog materijala. Znam... takav materijal nazalost kosta puno, al znas kako je: danas je sve u image-u. Daklem, ove daske sto si mi doterao nisu lose, al to su gradjevinske, a ne stolarske daske, Nosi ovo, i ako hocs da ti ja radim, donesi tikovinu, crveni kedar ili nesto slicno, a onda cemo da potrazimo po internetu odgovarajuce okove koji bi se uklopili u dizajn tvoje kuce. Samo moram da te upozorim, takvi okovi su obicno reda 500++ evrica, za par, a i kvalitetna daska ozbiljno kosta. Nadaje, idemo sa prohrom srafovima, kako ne bi zardjali i propali kroz godinu dana. Ne mislis valjda da svi pokazuju prstom na mene kako sam te zajebo, pa sve otrulilo. A ne! Ja kad radim, to mora da traje bar 100 godina. Znam, kosta, al ne bi valjda dozvolio da se brukam?
Naravno, posto smo komsije, ja ti ni dinara necu uzeti za ruke, ovo cu da uradim iz cistog zadovoljstva, da mozes jednog dana da se hvalis kako imas nesto sto ti je pravio pravi majstor.

Varijanrta 3: Komsija, da ne bi bilo posle da sam te ja nesto navukao, ovo, ono... Moje ruke za ovaj posao naplacujem oko 1500 evrica. Znas, neko mora da isplati i masinu, ulozio sam jako puno vremena u ucenje zanata, imam troskova za struju, za ostrenje i amortizovanje alata (ako treba ja cu da ti napravim troskovnik :)).

I naravno varijanta 4 koja mi je nekako omiljena: a da se ti komsija, posto si dosao samo da se ogrebes, malo nosis u tri lepe...
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Profesore, mozes li se sjetiti u kojoj su temi prikazana takva vrata sa lijepim opisom mehanizma koji je neko od kolega sam pravio! Pricalo se dugo o tome al ga ne mogu naci!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Nazalost ne secam se ovako "iz glave" sto bi rekli, mada ... potrazicu, i meni se sad vrzma po glavi da je bilo nesto takvo, al cini mise da su bila balkonska zastakljena, ili tako nesto, sa relativno uskim krilima.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Da, bila su balkonska i mislim da su bila sa 4 krila. Ali garazna od punog drveta iz 3 dela je malo veci problem. Pre svega, lako se mogu i vitoperiti i pucati, ako drvo nije dobro suseno. Drugi veliki problem je opterecenje krajnjih sarki koje nose 2 krila. Meni je jedan trazio za slicna ali balkonska, plasticna vrata, 2500 evra i to da se samo srednji panel otvara klizno ! Plastika sa dezenom drveta, al ipak mi je bilo skupo. Koliko bi kostalo od punog drveta, nemam predstavu, ali znam da mu je za garazu sigurno najjeftinije da uradi od metalnih profila i uz obavezno ojacanje tih krajnjih sarki ispod kojih bi trebalo zavariti parčiće vučenog flaha da nebi popustilo.
Last edited by Pezzo on 14 Jun 2013 01:59, edited 1 time in total.
saša
Majstor stolar

Post by saša »

Mbole, ovo sa varijantama sam pokušao doduše ne nešto agilno. Moj komšija ne pije, nije sklon da cepidlači i teško mu je objasniti da je to komplikovano za izradu jer se jednostavno ne razume.
Znam da je ovde bilo slika sličnih balkonskih vrata sa 4 krila tamne boje ali džaba kada ne mogu da ih nadjem.
Ova vrata ne trebaju da zatvaraju balkon na kući pa da budu napravljena idealno. Tim pre što komšija nema nameru da menja futere jer su oni istovremeno i konstruktivni elementi garaže i menjanje bi dovelo do rušenja cele garaže.
Ako ništa drugo upustići se sam pa dokle stignem. Normalno slikaću postojeća vrata i pojedine faze izrade vrata pa ću kačiti ovde da barem imamo o čemu da raspravljamo.
Do tada se moža uključijoš neko sa konkretnim savetima.
Pozz
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Bole jesi mislio na ova: viewtopic.php?id=2622
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

@saša

nije to nista komplikovano u odnosu na ostala vrata,zazori treba da budu malo veci(5mm),preklapajuca vrata spajas brodskim sarkama (bez vertikalnog falca) sa 2 paralelna dihtunga.........i tako :)

slabo ti mozemo opisati sve u tancine preko foruma ::neznam::
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
saša
Majstor stolar

Post by saša »

Pezzo, to je to...hvala
Hvala i tebi Singeru...
Ako mi bude trebalo još neko objašnjenje javljam se...
Pozz
saša
Majstor stolar

Post by saša »

Jer može neko da mi kaže kako se koristi ovaj šablon. Imam ga ali ne znam kako da ga iskoristim
Image
i drugo pitanje
koliko treba biti tanja rupa u krilu i futeru od prečnika navojnog dela ove šarke i normalno koliko duboku rupu izbušiti u krilu i futeru
Image
Hvala unapred na odgovorima
saša
Majstor stolar

Post by saša »

E pa ljudi gotovo je...ja ovo napravio...hvala svima koji su mi pomogli u vezi ovih vrata na ovoj i drugim temama na forumu...
Moglo je ovo i bolje ali komšija je po svaku cenu želeo da zadrži postojeći futer koji je, osim što je uvijen i van vinkle pa da vidite muku.
Lepo mi je rekao tast "Zete, u vinklu može svaka budala da napravi ali van vinkle je već umetnost!"
Pozz svima
Image
Last edited by saša on 05 Oct 2013 10:46, edited 1 time in total.
Post Reply