Danas svratio do Korduna.
Evo ga "plen":
Ova sa ledjima, na prvi pogled i ne deluje tako lose.
Ali...
Pokusao sam cisto reda radi da vidim kako radi "iz kutije" i gotovo je nemoguce nesto iseci njome.
Ne samo da je grudni ugao 90 stepeni, vec koliko sam video prilikom preostravanja, ni ugao izmedju grudi i ledja nije 60 vec je nesto manji. Vrhovi zuba nisu bili bas u liniji, otprilike svaki drugi je bio malo izbacen.
Pored toga, sami vrhovi zuba, kao da su kaljeni. Ne verujem da je to u pitanju, vec su verovatno pregrejani prilikom fabrickog brusenja pa su se "okalili". Tako da je moralo prvo par prolaza dijamantskom turpijom koliko da se skinu samo vrhovi kako nebih ubio obicne turpije za ostrenje, pa onda ravnanje zuba i preostravanje na novi ugao. Nisam se bas nesto preterano trudio oko ostrenja, cisto da vidim kako radi, i nakon toga sece dosta pristojno. Mada imam utisak da rucka ima malo "sasav" ugao, a i prilicno mi je neudobna, prsla... No to ce ionako biti reseno novom.
Ovo je bio zadnji komad koji su imali, mada tip rece da ce videti dal moze da naruci jos neku. Pominje da su prestali da ih prave u Karlovcu, ali da verovatno u magacinu ima jos toga.
Listovi za testere sa ramom vec imaju normalne uglove. Njih jos nisam probao, treba tek napraviti ramove.
A ovaj "monstrum" od sa listom dugackim 76cm debelim 1.8mm je namenjen za rezanje siporeksa. No ja ga nisam kupio za tu namenu. Ideja mi je da secivo preradim i iskoristim ga za testeru sa ramom, ali varijantu gde je secivo u sredini rama. Sluzila bi namenski bas za razrezivanje trupaca.
Usput, cemu sluzi ovaj zuti deo na ledjima testere do same rucke? Moze da se skine.