i ja bih jedan radni sto, hibridni ako moze :D

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
InkaBar
Šegrt

i ja bih jedan radni sto, hibridni ako moze :D

Post by InkaBar »

Pozdrav!

Doslo je vreme, ne moze se dalje bez pravog namenskog stola. Trebaju mi saveti na sta bih trebao da obratim paznju pri konstruisanju ovako neceg jer ja nikada ni nisam radio na nekom od ovih stolova. Postavicu neke usvoje uslove i ideje pa bih bio zahvalan na svakom savetu/kritici koju dobijem.:oskyldig: Cilj mi je da se bavim "malom" stolarijom tj. imam svoj stalan posao a ovo je samo hobi. Poceo bih od kutija sa svim mogucim vrstama uklapanja, nekim pocetnickim duborezom, izradom figurica, ma pravio bih sve sto mi je zanimljivo!:pljesk:

Uslovi:
-max dimenzije 180x80
-mogucnost ugradnje cirkulara, glodalice, ubodne testere
-pretezno bih koristio rucni alat, radim u stanu pa je buka problem, a i nisam neki ljubitelj velike prasine
-stege bih sam pravio/snalazio se, necu gotovo, kupovno.

Ideje:
-hteo bih da imam onaj prednji deo sa stolarskih stolova (tezgi?!) sa svim onim stegama, naravno u skladu sa mogucnostima zbog prostora na stolu
-za zadnji deo stola gde je otvor za cirkular/glodalicu bih koristio 40mm mdf zbog smanjenja troskova izrade
-za "stolarski" deo bih koristio hrast ::neznam::
-za nosecu konstrukciju bih koristio camovinu ili tako nesto, suvo a jeftino
-dvoumim se da li da stavljam za tail vise onu spoljnu (2. slika) ili onu unutrasnju stegu kojoj ne znam naziv (kao na 3. slici)??

Sto posto sam zaboravio nesto da napisem, ali evo i slika pa samo da krene tema, valjda ce sve da se iskristalizuje...

Image

Image

Image

Molim vas za savete i kritike, oboje su od iste vaznosti!

Ne ustrucavajte se!

Raspali!! :tummenupp:
Last edited by InkaBar on 11 Apr 2013 00:14, edited 1 time in total.
InkaBar
Šegrt

Post by InkaBar »

Ah da,
skica je uradjena ofrlje, sve je podlozno promenama, jos uvek nisam nista narucivao.

Problem br 1. - nemam mesta kod male stone stege za upotrebu rucnih stega zbog nogare..?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ovaj problem br. 1 bas i ne razumem. Pojasni malo.

Hrast ti nije najpogodniji za izradu ploce, posto hrast ima puno pora, u koje vremenom ulazi prljavstina, a ona kasnije grebe ono sto se nalazi na stolu. Parena bukva, javor...

Usteda na nogarima ce biti mala ako ih pravis od camovine. To je manji deo drveta. Najvise ode na plocu. Za rad sa rucnim alatom, najvaznija stvar koju sto mora da ispuni je da bude stabilan i tezak.
peradetlic
Majstor majstora

Post by peradetlic »

nešto slično možda

Image
za sve je kriv Toma Sojer
InkaBar
Šegrt

Post by InkaBar »

Image

U tom delu ne mogu da koristim rucne stege, a koliko kapiram na tim coskovima ce mi najvise i trebati. Problem je sto ne mogu da pomerim poziciju nogare dublje u sto zbog stone stege (one male, nacrtane)

Hvala za drvo, potrazicu da vidim sta ima.

Problem kod nogara je da cu izgleda morati da ih lepim od vise dasaka. Koliko sam se ja raspitao, jednostavno ljudi na stovaristima ne suse drvo koje je deblje od 8cm... Za presek nogara sam mislio da dobijem oko 15x15cm. Jel to dovoljno za ovakav sto?

Za stolarski radni deo bih stavljao 3 slepljene grede od po 10x8cm (sirina je 8), s tim da bih u sredisnjoj 8ci postavio pomenutu stonu stegu. Koje su inace debljine radne povrsine tih stolarskih tezgi?

...a i valjda ce biti tezak. Spojevi nogara i prednjeg radnog dela ce biti - ma evo ga snima sa youtuba, iste spojeve bih koristio.
http://www.youtube.com/watch?v=dRYnhFzf5AE
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ne vidim sto bi ti bas u tom delu trebale jos i rucne stege, kad vec tu imas ove koje su deo stola?

15X15 je boooogato za sto ove velicine, komotno mozes da ides i na 10X8 ili 10X10.
Inace 15X15 dobijes tako sto slepis tri komada 5X15.

Ploca sto deblja, to bolja. Da preteras ne mozes.
InkaBar
Šegrt

Post by InkaBar »

nemam pojma, nekako ne volim kada sam u startu vec ogranicen.. verovatno samo tripujem.

negde sam procitao da ove stone stege mogu da se rade od navojnog vretena automobilske dizalice?! Jel radio to neko?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

U sustini mozes od bilo kakvog navojnog vretena i odgovarajuce matice.

Vreteno sa trapeznim navojem je bolje, posto ima veci korak nego obican metricki navoj istog precnika, a sto se tice sila koje trpe, oba su vise nego dovoljna.
Zasto je veci korak bolji? Pa cesto treba pomeriti stegu za prilicno, a recimo M12 ima korak od 1.75mm, dok trapezni ima korak 3 mm (postoji i 2mm, ali se koristi za druge stvari).

Sta to u prevodu znaci? Kad treba da pomeris stegu za 10cm (sto uopste nije tako retko), M12 treba da okrenes 57 puta, a trapezni 33 puta. Malo li je :)

Ako se ne varam na dizalicama je takodje navoj sa korakom 3mm, mozda 4.
U sustini povoljniji bi ti bio neki jos dosta veci trapezni navoj sa korakom 5 ili 8mm (recimo trapezni 22X8), samo to bi morao da juris ili pravis i kostalo bi isgurno dosta vise nego polovna dizalica.
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Klavir stolica, ona sa okruglim sedalom koje se podize i spusta rotiranjem ima takav korak
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Daklem, obici skole u okolini, i videti koja od njih odbacuje stari namestaj :)
nickme
Precizni šegrt

Post by nickme »

taman idem kod klinca sutra na roditeljski :D
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Ponesi pivce za domara :P
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

maricaiivica wrote:Klavir stolica, ona sa okruglim sedalom koje se podize i spusta rotiranjem ima takav korak
Imaju marice al nekako su slabasni. Ja sam na otpadu nasao 10-komada, al sem jedne, ostale 9 su imali polomljene zube na navojnoj osovoni. Bice da su bile slabo kale kad su namenjene za sedenje, a ne za stezanje.
Moj glas ide za stare dobre auto dizalace. Dobro su kalenje, imaju dobru duzinu (i vise nego sto treba) i jos bolju cenu 1-2 eura

ih sad sam primetio da si napisao KLavir stolica, a ja sam skrenuo na kolklice (imaju ih po lekarskim ordinacijama )
Iskreno mislim da klavir stolice imaju razlicit mehanizam za dizanje i spustanje koji nije uopste jeftin (x00$), a mozda ima i jeftinija varijanta sa navojnim vretenom
Last edited by dikar on 12 Apr 2013 09:00, edited 1 time in total.
peradetlic
Majstor majstora

Post by peradetlic »

ako imaš nekog da radi u naftagasu na ventilima od vodova ima kolko voliš tih navoja
ja sam odatle uzeo za knektove
a oni to šutiraju skoro svakom pogonu
ili od starih velikih radapcigera
za sve je kriv Toma Sojer
InkaBar
Šegrt

Post by InkaBar »

pa da, mislim da imam kuci jednu stolicu za bubnjare iz starih dana... pogledacu.

ako nista, bubanj potok sutra ujutru....
Post Reply