Tračna pila Makita ili Elektro Maschinen

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Montezuma,
izgleda da me nisi dobro razumeo. Razmisli i sam, koliko ti je puta u zivotu trebalo da rezes krivolinijski nesto deblje od 5 cm. A do 5 cm ubodna jako lepo moze da odradi posao, nista losiji rez od banseka, a svakako da to nije finalna obrada pa ide i smirglanje.
Za precizna pravolinijska rezanja svako ima cirkular, pa i da je rasecanje u pitanju, opet mozes sa jedne i druge strane po 5-6 cm cirkularom. Ja ovde podrazumevam potrebe zanatlija i hobista. E sad, ako ces da zaobljavas rogove na kuci, to je vec druga stvar, to ne moze ubodnom :)
Inace moj odgovor na tvoje pitanje iz teme je: Makita, ona je sigurno dobro napravljena, tu nema prevare.
Last edited by Pezzo on 04 Apr 2013 16:26, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Hobi majstori, mnogo cesce od profesionalaca imaju potrebu da rastruzu neku dasku (recimo da od jedne od 5cm naprave dve od 22, ili 3 od oko 15mm). Ili da rastruzu tako da dobiju tanku dascicu od 4-6mm. Nema masine koja to moze da uradi kao bansek.

Cirkular moze da rasece 10-tak cm iz dva puta, ali daje mnogo deblji rez.
Nije mnogo bitno zbog neiskoriscenog materijala, ali je bitno za "book match" (neznam kako bih preveo). Recimo kad pravim korice za pistolj, hocu da leva i desna korica budu sa sto slicnijom sarom. Sto je rez tanji, sara ce biti bliskija jedna drugoj. Slicno je i kad pravis poklopac za kutiju, pa spajas dve daske tako da je sara na jednoj slika u ogledalu one druge, ili pravis bokove kutije, pa ih nastavljas kako bi se godovi svuda u krug nastavljali jedni na druge..
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Da, razumeo sam te, kao kod furnira da se sare uklope.
Pa oko izbora, sve zavisi od vrste posla. Ako ti na primer treba da pravis stolice ili one krive noge stolova i raznog namestaja, kao sto se vidi na jednom od iznad postavljenih videa, onda tu bansek dolazi do izrazaja i opravdava svoje postojanje. Pre svega ima asinhroni motor i mozes da rezes ceo dan, dok masinice sa cetkicama verovatno nebi mogle izdrzati.
Svako razmislja dakle na svoj nacin i u zavisnosti od vrste i kolicine posla koji ocekuje da ce imati i nabavlja odgovarajuce masine i alate, ali je dobro i znati proceniti. Ja ranije nisam imao nikakvog iskustva pa sam bio kupio i bansek i to od 3kw, pa nikakve koristi nisam imao od njega. I zato, kad vidim na forumu da neko, ko zeli da pocne sa ovim hobijem ili poslom, kupuje alat a ne zna ni sta bi tacno radio i sa kojim materijalima, onda se setim svojih gresaka i uzaludnog bacanja para i ponovnih kupovina zbog pogresnih nabavki. U zivotu je jako bitno znati razdvojiti bitno od nebitnog, a to vazi i u svakom poslu. Akcenat se uvek treba stavljati na najbitnije stvari, pa ono sto ces najvise koristiti kupis visoko kvalitetno, a ono sto ce ti trebati par dana godisnje, to improvizujes ili zamolis nekog da ti uradi. Nema brate ni mesta i ako bi sve kupio, trebaju suve hale :)
Montezuma
Šegrt

Post by Montezuma »

Hahaha.... Pezzo, da se nadovežem na ovaj zadnji post, kaže jedan moj poznanik da je "mudrima učitelj riječ, a ludima nevolja". I meni je nevolja puno puta bila učitelj i zato ti hvala na dobrim savjetima. Međutim čini mi se, kao hobi stolaru, i to početniku, da bi mi tračna pila u ovoj fazi i sa skromnim budžetom kojim raspolažem bila najbolja investicija. Evo primjera:
Prije neki dan sam radio neke police, koje sam želio spojiti na lastin rep. Daske su mi bile debljine 25mm. Nema šanse to ispilati precizno ubodnom pilom, barem ne ovim Boschom koji ja imam. S gornje to strane izgleda sve 5, pila ravno ko po špagi. Onda pogledaš odozdo, i vidiš da je pobjegla za više od milimetra, ima malo okretaja pa ti kida drvo i stvara iskrzan rub daske koji moraš kitirati itd.
S druge strane, na nekakvu izradu stolica niti čega sličnog, ne treba ni pomišljati. Furnira ni pod razno.
Dakle, prvi mi je korak tračna pila, a dogodine možda i mala kombinirka. Å to se tiče mjesta, nisam u problemu. Imam u radionici barem 20 kvadrata koje mogu odvojiti samo za to.

I naravno, hvala Vam na odgovorima. Jučer sam bio u Tena-G. Daju mi Makitu po veleprodajnoj cijeni, tako da se moja dilema bliži kraju. Nekako mi onih 7 cm viška ne vrijedi 100 eura razlike. A Makita je Makita.
Last edited by Montezuma on 05 Apr 2013 09:29, edited 1 time in total.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Lastin rep je najlakse i najpreciznije raditi pomocu sablona. Onaj sablon od cmt je kod nas 140-150 e, ali postoji 3 puta jeftiniji Wolfcraft koji takodje moze da obavi taj posao, jedino sto ga retko ko prodaje.
Za ubodnu treba taj ram da se nebi krivio list pri rezanju vecih debljina.
Za Makitu nemoj da se mislis, bar ces biti siguran da si kupio kvalitet i da neces morati nista da popravljas i modifikujes. Inace ima jako lepih radova od masiva koji se sa njom mogu raditi, uglavnom je to rustika.
Montezuma
Šegrt

Post by Montezuma »

Kad je kupim, postat cu review i koju sliicu stvari koje sam radio. Mozda napravit i usporedbu kao pros and cons sa ubodnom pilom, da vidim jesam li bio u zabludi ;-)
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Mozda napravit i usporedbu kao pros and cons sa ubodnom pilom, da vidim jesam li bio u zabludi ;-)
-----------

Montezuma,
vidim da i dalje sumnjas u ono sto sam napisao. Pa dobro, meni ne moras ni verovati, ali da li mislis da Makita, Bosch i DeWalt pricaju nebuloze kada daju u deklaracijama za svoje ubodne da seku do 135 mm ? Da li mislis da je bez veze sto proizvode testerice od 15 cm ?
Ja mislim da te firme nisu toliko maloumne. Bansek svakako ima svoje mesto i opravdanje, ali ja sam ovde govorio o nasim uglavnom amaterskim potrebama i da nam i ta ubodna moze obaviti mnogo poslica, tako da nam taj mali bansek vredi samo za velike debljine materijala i vece obime poslova.
Last edited by Pezzo on 07 Apr 2013 13:54, edited 1 time in total.
ropee
Vrhunski majstor

Post by ropee »

ubodna pila je ubodna pila, banzek je banzek , pezzo nemoj miješati kruške i jabuke .

Nikada ali baš nikada nemožeš postići preciznost radom ubodnom pilom kao na banzeku , pogotovo na krivolinijskim rezovima . Prilikom krivolinijskog reza ubodnom pilom , dolazi do laganog zakrivljenja lista pile , kojje se svakim novim rezom povećava . Ukoliko se želi što točnije rezati , mora se intenzivno mijenjati listove pile , znam radio sam.
Ukoliko želiš iole kvalitetniji rad onda je banzek riješenje :prsgore:
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.

http://img108.mytextgraphics.com/blinki ... b4f7ee.gif
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Ropee,
sve sto ti budes izrezao bansekom do 5-6 cm debljine, izrezacu i ja ubodnom. A sto ja izrezem ubodnom, ti nikada neces moci izrezati bansekom. A obojica cemo morati u oba slucaja to doterivati smirglom. Mozete da filozofirate do mile volje, ali ako ne znate zasto su proizvodjaci Makite napisali da reze do debljine 135 mm, pitajte njih kako se to koristi i u cemu gresite kad vam izlaze krivi rezovi. Proizvodjac sigurno zna zasto je tako napisao.

http://www.youtube.com/watch?v=WMhxuvGRLko

http://www.youtube.com/watch?v=vcxhNNV_AfI
Last edited by Pezzo on 07 Apr 2013 17:21, edited 1 time in total.
ArtCool
Majstor

Post by ArtCool »

Pezzo wrote:... ali ako ne znate zasto su proizvodjaci Makite napisali da reze do debljine 135 mm...
Mogu da napisu i dubinu 320mm ako stave motor od 1500w, ali ne mogu pobediti zakone fizike.

Tracna ima moj glas u smislu drzanja pravca.
Montezuma
Šegrt

Post by Montezuma »

Pezzo wrote:Mozda napravit i usporedbu kao pros and cons sa ubodnom pilom, da vidim jesam li bio u zabludi ;-)
-----------

Montezuma,
vidim da i dalje sumnjas u ono sto sam napisao. Pa dobro, meni ne moras ni verovati, ali da li mislis da Makita, Bosch i DeWalt pricaju nebuloze kada daju u deklaracijama za svoje ubodne da seku do 135 mm ? Da li mislis da je bez veze sto proizvode testerice od 15 cm ?
Ja mislim da te firme nisu toliko maloumne. Bansek svakako ima svoje mesto i opravdanje, ali ja sam ovde govorio o nasim uglavnom amaterskim potrebama i da nam i ta ubodna moze obaviti mnogo poslica, tako da nam taj mali bansek vredi samo za velike debljine materijala i vece obime poslova.
Ma daj pezzo, nema ljutnje. Paovdje smo da razmjenjujemo mišljenja. Nisam te provocirao, kako vidim da misliš, samo dopuštammogućnost da griješim. Kako sam i rekao, kad kupim pilu, napravit ću usporedbu. Inače, taman kad sam se odlučio za makitu, vidim ovaj EM 1100 za 3500 kn. On ne izgleda toliko kao igračkica i sigurno se ne da mjerit s ubodnom. To me vratilo na početak. Makitu mi daju po veleprodajnoj za 4300. Poslao sam poruke forumašima koji imaju oba uređaja da vidim koliko su zadovoljni...
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

ovde imas nesto o EM banseku
viewtopic.php?id=2592&p=3
a ovde o Makiti
viewtopic.php?id=4129
Last edited by dikar on 08 Apr 2013 15:32, edited 1 time in total.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

"Kako sam i rekao, kad kupim pilu, napravit ću usporedbu."
--------
Pa napravi, i treba da napravis. Ja sam malopre kupio nove bosch-ove testerice da eksperimentisem na debljim daskama i da vidim kvalitet reza. Sve zavisi sta se i kako koristi, tj. kakva je testerica i kakva ubodna, jer snimci na youtube demantuju tvrdnje da se to mnogo krivi.
Ja ne tvrdim da je tracna nepotrebna, samo da se dobar deo tih poslica moze i sa ubodnom, bar sto se tice amaterskih potreba. Evo jos par snimaka, interesantno je pogledati ih:

http://www.youtube.com/watch?v=aNs6Bi9gF14
http://www.youtube.com/watch?v=4-a-ev5odPk

I ne treba da te zavara razlika u ceni kad kupujes, ja licno nebih reskirao da kupim levu marku zbog razlike od 100 evra. Ne sugerisem, samo iznosim svoje misljenje.
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Slazem se sa Pezom da se moze ubodnom izrezati 135 mm bez greske i krivolinijski, sustina je u nacinu na koji okreces masinu. Ali kako Pero rece ne treba mijesati limun i pomorandze! To su razlicite masine i svaka ima svoje prednosti i mane u odnosu na drugu!
BILJEŽNIK
Vrhunski majstor

Post by BILJEŽNIK »

Pezzo wrote:Ropee,
sve sto ti budes izrezao bansekom do 5-6 cm debljine, izrezacu i ja ubodnom. A sto ja izrezem ubodnom, ti nikada neces moci izrezati bansekom. A obojica cemo morati u oba slucaja to doterivati smirglom. Mozete da filozofirate do mile volje, ali ako ne znate zasto su proizvodjaci Makite napisali da reze do debljine 135 mm, pitajte njih kako se to koristi i u cemu gresite kad vam izlaze krivi rezovi. Proizvodjac sigurno zna zasto je tako napisao.
Usporedba tračne i ubodne pile je otprilike kao da uspoređujemo šleper i kombi. Prvi preveze veći teret odjednom, ali ne može doći u svako dvorište dok drugi može u svako dvorište ali u njega ne stane greda od 6 metara. To su različiti alati za različite namjene. To što im se sposobnosti u malom djelu preklapaju ne znači da su apsolutno zamjenjivi, ma što proizvođači napisali. Točka. Ja rekao. Pametno, nadam se.
Post Reply