montaža ugradnog štednjaka

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
šantjer
Majstor

montaža ugradnog štednjaka

Post by šantjer »

Ima vas dosta koji pravite kuhinje od pločastog materijala pa se nadam da će netko imati volje objasniti kako se montira gornja ploča štednjaka iliti špareta tj onaj dio sa grijaćim pločama (mene u stvari zanima kako se demontira). Izvana se ne vidi ništa pa me zanima što drži taj dio štednjaka u izrezu unutar iverala osim same težine (i vjerojatno silikona kojim je zabrtvljen spoj sa iveralom da se eventualno nešto ne podlije ispod).
Ima li možda neki šaraf kojeg bi trebalo prije skinuti te ako ima kako doći do njega.
Također, kako je montirana upravljačka ploča iznad pećnice (dio sa grebenastim sklopkama za upravljanje). Isto se ništa izvana ne vidi.
Iznutra ta dva dijela moraju biti povezana barem žicama. Ali jesu li i još nečime? Koliko obično ima lufta kad se odvoji jedno ili drugo od korpusa, tj dozvoljavaju li žice da se odvoji toliko da se može normalno pregledavati i popravljati?

Kad već pitam to, otkrijte mi i tajnu kako se pećnica montira. Ne vidim izvana nikakve šarafe (bar ne na prvi pogled).

Dakle ukupno postoje tri dijela koji izvana gledano nemaju nikakvu međusobnu vezu, a ne znam jesu li međusobno ičime vezani iznutra (osim žicama). Da li pećnica i ugradbena ploča imaju posebne priključke za struju (mislim da da ali nisam siguran)?
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Pa imaju posebne kablove. Prvo iskljuci struju. Gornja ploca se srafi odozdo na 4 mesta. Moras ili podici radnu plocu ili izvuci rernu pa odozdo odviti srafove. Ne verujem da ima silikona jer se stavlja samo dihtung guma ispod rubova ploce sa ringlama. A rerna bi trebalo da nije ni usrafljena, samo je izvuci.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Rerna se obicno srafi u ivicu boka korpusa. Kad otvoris rernu, uz ivicu treba da ima po jedan ili dva srafa sa svake strane.
Komandna tabla od rerne je najcesce iz jednog dela sa rernom, samo estetski deluje da je iz dva. E sad ako imas neki drugaciji model... dzaba prica dok ne zanmo o kom modelu se radi.
Ako znas konkretan model rerne, da potrazimo (model nije: ariston ili gorenje, vec je model komplet proizvodjac i neka gomila slova i brojeva).
Takodje najcesce u uputstvu od rerne, na zadnim stranicama imas komplet detalje za montazu (al ko jos cita i cuva uputstvo :)).

Grejna ploca treba da je odozdo zategnuta za radnu sa 4 zabice. One mogu, ali i ne moraju da postoje.
Zasto?
Zato sto verovatno imas silikon, posto ga nasi majstori obozavaju, iako ustvari tu ne treba da ide on, vec ili guma, ili nesto sto lici na gumu a nije, vec je vise kao "ziva guma", i dolazi sa samom plocom. Nazalost, majstori to najcesce bace, i izmazu silikonom, posto im to ne deluje kao nesto sto ce dihtovati (verovatno su proizvodjaci ploca blesavi).
Posto cesto ne mogu (citaj mrzi ih) da pronadju pravu dimenziju srafova da bi za deblju radnu plocu stegli zabicama, jednostavno ne povezu zabice uopste, vec samo zalepe silikonom.

Rerna i ploca imaju svaka svoj prikljucak (posto mogu da budu potpuno odvojene, jedna na jednoj a druga na drugoj strani kuhinje), ali kada su jedna iznad druge se najcesce povezuju zajedno. Drugim recima, petozilni kabl iz zida ide u grejnu plocu, a onda iz grejne ploce jedan trozilni kabl ide do rerne.
šantjer
Majstor

Post by šantjer »

Hvala obojici na brzim odgovorima.
Nije moje već jednog poznanika. Ja inače čuvam uputstva. Bacam tek kad uređaj više ne postoji.
Bio sam i vidio. Na prednjoj strani piše samo natpis proizvođača, a to je Gorenje. Drugo ništa nema, ni slova ni brojeva.
Pitao sam za "papire" ali mislim da nema ništa od toga. Negdje iza sigurno postoji neka pločica na kojoj piše tip ali da bih ju vidio moram doći do tog iza.
Zašto ovo sve pitam? Povremeno se događa (ne uvijek) da osigurači iskaču kod uključivanja neke (ili više) ploča za kuhanje. Pretpostavljam da se radi o kratkom spoju koji zbog nečega nije stalan, a da bih to i utvrdio moram moći izvaditi tu ugradnu ploču.

Iz ovog što ste vas dvojica napisali zaključujem da će biti bolje ako je ploča zalijepljena silikonom jer ako je montirana ispravno onda prvo treba vaditi van pećnicu.

Pomogli ste mi, a i u međuvremenu sam našao link na Candy koji si ti Mbole postavio u jednoj temi. Vidjet ću što se može napraviti pa ako bude trebalo pisat ću vam :) .

Hvala
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

"Povremeno se događa (ne uvijek) da osigurači iskaču kod uključivanja neke (ili više) ploča za kuhanje. Pretpostavljam da se radi o kratkom spoju"
---------
Nije tu u pitanju kratki spoj ! To mora biti da su neravnomerno rasporedjena opterecenja po osiguracima ! Isto se desavalo jednom mom prijatelju, pa sam mu promenio tablu sa osiguracima, stavio mu vise osiguraca i ravnomerno rasporedio opterecenje po fazama i posle toga vise nije imao tih problema.
nickme
Precizni šegrt

Post by nickme »

Mozda je ceo sporet spojen na monofazni napon. Proverite to. Obicno je osigurac od 16 A, napon 220V, to mu dodje oko 3 kW. A jedna ringla zna da bude 1,5 kW. Ako je sa ravnom plocom(staklenom) ringla moze da bude i do 2 kW.
BILJEŽNIK
Vrhunski majstor

Post by BILJEŽNIK »

Ako nema "žabica" koje drže ploču za kuhanje, vrlo je vjerojatno da je ploča pričvršćena limićima (4 komada) koji se pričvrste na po dvije stranice ploče za kuhanje. U ovom uputstvu na str. 14 je prikazano kako to izgleda: http://www.kucanski-aparati.com/downloa ... K6N2AW.pdf
šantjer
Majstor

Post by šantjer »

Pezzo

Kad osigurač okida onda je to odmah, pa mislim da se ne radi o preopterećenju.

Biležniče

Pogledao sam str 14. Da bih došao do tih limića moram izvaditi pećnicu i onda ih iznutra šrafcigerom malo saviti prema ugradnoj ploči da bih ju mogao izvući prema gore. Isto bi bilo i da su žabice u pitanju, tj. u oba slučaja treba prvo vaditi pećnicu. Jel tako ili nije? Ako je, onda bih više volio da su prilikom ugradnje to napravili silikonom kako je rekao Mbole. To bi bila sreća u nesreći :).
Last edited by šantjer on 04 Apr 2013 08:52, edited 1 time in total.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Ma jeste preopterecenje, jer mu se nekada desava a nekada ne. Desava se kad ima jos neki uredjaj ukljucen koji ide preko istog osiguraca. Na primer, kod mog prijatelja je bio slucaj da mu iskace osigurac kada je ukljucen bojler a zena ukljuci ringlu na sporetu i posto su oba potrosaca bila na istom osiguracu, taj osigurac je crkavao.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Videces kako je lakse kad/ako budes gulio silikon :)

Valjda je jednostavnije odviti par srafova i izvuci rernu, nego zavlaciti skalpel, spahlu ili sta vec izmedju radne i grejne ploce uz rizik da nesto ostetis.

Mnogo je verovatnije ovo sto ti pisu Pezzo i nickme, nego da unutra imas neki kratak spoj.
Rerna i ringle ne rade non stop kad su ukljucene, vec im termostat odredjuje kada ce se ukljuciti a kada cekaju da temperatura padne.
Poklopi se da se istovremeno ukljuce dve jace ringle, rerna... a na istom osiguracu je neko stavio i obliznju uticnicu, ili mali bojler, ili nesto deseto. Ponekad je dovoljna sijalica da preskoci prag osiguraca.

Takodje, neki osiguraci ce izbaciti i ako duze vreme imas struju blisku vrsnoj. Recimo da je osigurac 16A. Ti nisi presao 16A, ali si sat vremena na 15.5, i osigurac izbaci.
šantjer
Majstor

Post by šantjer »

mbole wrote:Videces kako je lakse kad/ako budes gulio silikon :)

Valjda je jednostavnije odviti par srafova i izvuci rernu, nego zavlaciti skalpel, spahlu ili sta vec izmedju radne i grejne ploce uz rizik da nesto ostetis.
To mi niije palo na pamet. Obzirom na neiskustvo, varijanta sa silikonom mi se činila jednostavnija (tako izgleda na prvi pogled).
Post Reply