Nisam neki strucnjak,probacu da pomognem koliko znam.Nekada sam i ja postavljao pitanja,pa cak i za one stvari koje sam znao,jel je ipak drugacije kada ti to neko ponovi.Kako kaze Singer kod ovih poznatijih marki mnogo je bitnije stanje od samog izbora brenda.Po meni najbitnija stvar kod horizontalnog formatizera je da kolica nisu upredena ili ostecena na neki drugi nacin,to je jako tesko ostetiti na masini,ali nikad ne znas ko je i kako rukovao masinom.To mozes proveriti kao sto kaze Singer,kada iskljucis motor i guras kolica od pocetne do krajnje tacke,ako ima jaceg lupanja znaci da nesto nije u redu,nemoj da te zbuni mogu da se cuju i dotrajali lezajevi,taj zvuk je dosta slabiji.
I najbitnija stvar je opet kako kaze singer da ne pravi kiflu,to najpreciznije mozes da proveris tako sto ces uzeti dva komada iverice nebitna debljina,duzine preko dva metra,sto duze to bolje,sirine tridesetak cetrdeset centimetara.Spojis ih odgovarajucim vijcima i okrajcujes,razdvojis i okrenes secene strane,jednu prema drugoj,ako pravi prav rez daske ce biti spojene po celoj duzini,ako pravi i najmanju kiflu kosina na daskama bice duplirana.Slazem se i sa ovim zadnjim sto je naveo Singer da klizna greda ima NOSENJE vertikalno a ne bocno.
Od ovih formatizera koji su na slikama,bocno vodjenje ima Robland (tu masinu sam probao i model sigma i Z 3200) i vise sam za varijantu Z jel je dosta ozbiljnije uradjena,na iznenadjenje ima jako siroka i masivna kolica cini mi se 42 cm-a sirine,medju sirim na trzistu,ono sto sam primetio je da ta kolica nosi uska i plitka greda (sirine 134 mm),u koju su bocno umetnute celicne trake (kombinacija sa sipkama kod nekih modela) >< u ovom obliku po kojima se lezajevi kotrljaju (ili celicne kuglice) i kada se trake pohabaju kod nekih modela mogu da se okrenu a kod neki se steluju ili menjaju.
Bocno nosenje ima i SCM-ova grupacija minimax s 315 elite ili ws ( i ovu sam masinu probao model ws) masina koja ima oko 600 kilograma (zavisno do modela i opreme),sto sve govori,ono sto sam primetio kod nje je da ima jako uska i po visini plitka kolica.Ova su bila sirine 26 cm-a kod modela elite cini mi se da su koji centimetar sira,sama tezina govori da je konstrukcijski lagana, kada sam kolica povukao u maksimalno zadnji polozaj i vrsio pritisak na njih ona su se lagano njihala,mada kada covek pravilno rukuje to nije nikakav problem.
SCM si 16 w vecina modela ima bocno vodjenje kolica su siroka ali malo plica,imao sam priliku da probam slican ovom ali mnogo jacu i masivniju masinu SCM Hidro 3800 koja je imala i potisnu gredu.
Casolin model ASTRA 3200 ima isto bocno nosenje,bar ovaj formatizer koga sam probao koji je slican ovom sa slike,noviji modeli Casolina ASTRA SE 300 i 400 (inace odlicnih Italijanskih masina) imaju vertikalno nosenje,slicno Nemackom Altedorfu i Sicaru.
Casadei su isto Italijanske odlicne masine,mislim da ovaj model KS ima metalna kolica masina koja je vise namenjena za masiv nego za plocaste materijale.
Mogu ti reci da mi ovi modeli Holz man-a deluju impresivno vidljiva kopija nemackog brenda a jeftinije do tri cetiri puta.Mislim da se vecina radi u Kini u Evropi je nemoguce napraviti ovakvu masinu za te pare.Kinezi obicno kopiraju vrhunski brend,mada po nekada i oni naprave gresku pa prekopiraju Evropsku ne proverenu masinu a sa njom i njene mane.Ono sto bi moglo da ti bude pokazatelj pri kupovini,ne presudan ali bitan,to je tezina masine i snaga motora,ovde isto obrati paznju da nema nekih betoskih tegova unutar kucista masine.