Pomoc oko otvaranja firme!

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Popojov
Šegrt

Post by Popojov »

Onaj kinez za Australijsko trziste mi isto nekako deluje ozbiljno(na kraju cena nije ona koju sam napisao nego skoro 1000e manja),a ima CNC kontrolu paralelne ograde,podizanja i spustanja seciva,kao i podesavanje ugla secenja ima takodje i digitalne citace,onu veluku haubu za izvlacenje piljevine(st kod Roblanda kosta dodatnih 450e,citaci su po 400-650e),glavni motor 5.5Kw,sporedni 1.1Kw,precnik gl.seciva je 350mm,predrezaca-120mm,kl.sto 3200mm,neto tezina je 900kg...
Takodje uz nju ide lenjir za secenje pod uglom,dodatne rucke za montiranje na kl.sto,pritisna gredica...

Evo jos slika pa dajte vase misljenje...

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

odlucio bih se momentalno za ovaj kinez-totalna kopija Altendorfa koji je vrh u formatizerima.

komplet je motorizovan(nema rucnog kurblanja) i verujem da mu je cena kao SCM u klot verziji

robland cenim ali mi se ne dopadaju njegova resenja :prsgore:

Veldimex-bugarsko sranje kao i Holzmann- to su masine 10 redova iza Martin,Altendorf.SCM,Sicar,Sac,Casolin,Griggio..........

navedi cene za sve koje si gledao (nove i polovne) sa slikama pa cemo odrediti koja je najbolja kupovina :happy:
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
slavijov
Pred-majstorsko zvanje

Post by slavijov »

Nisam neki strucnjak,probacu da pomognem koliko znam.Nekada sam i ja postavljao pitanja,pa cak i za one stvari koje sam znao,jel je ipak drugacije kada ti to neko ponovi.Kako kaze Singer kod ovih poznatijih marki mnogo je bitnije stanje od samog izbora brenda.Po meni najbitnija stvar kod horizontalnog formatizera je da kolica nisu upredena ili ostecena na neki drugi nacin,to je jako tesko ostetiti na masini,ali nikad ne znas ko je i kako rukovao masinom.To mozes proveriti kao sto kaze Singer,kada iskljucis motor i guras kolica od pocetne do krajnje tacke,ako ima jaceg lupanja znaci da nesto nije u redu,nemoj da te zbuni mogu da se cuju i dotrajali lezajevi,taj zvuk je dosta slabiji.
I najbitnija stvar je opet kako kaze singer da ne pravi kiflu,to najpreciznije mozes da proveris tako sto ces uzeti dva komada iverice nebitna debljina,duzine preko dva metra,sto duze to bolje,sirine tridesetak cetrdeset centimetara.Spojis ih odgovarajucim vijcima i okrajcujes,razdvojis i okrenes secene strane,jednu prema drugoj,ako pravi prav rez daske ce biti spojene po celoj duzini,ako pravi i najmanju kiflu kosina na daskama bice duplirana.Slazem se i sa ovim zadnjim sto je naveo Singer da klizna greda ima NOSENJE vertikalno a ne bocno.
Od ovih formatizera koji su na slikama,bocno vodjenje ima Robland (tu masinu sam probao i model sigma i Z 3200) i vise sam za varijantu Z jel je dosta ozbiljnije uradjena,na iznenadjenje ima jako siroka i masivna kolica cini mi se 42 cm-a sirine,medju sirim na trzistu,ono sto sam primetio je da ta kolica nosi uska i plitka greda (sirine 134 mm),u koju su bocno umetnute celicne trake (kombinacija sa sipkama kod nekih modela) >< u ovom obliku po kojima se lezajevi kotrljaju (ili celicne kuglice) i kada se trake pohabaju kod nekih modela mogu da se okrenu a kod neki se steluju ili menjaju.
Bocno nosenje ima i SCM-ova grupacija minimax s 315 elite ili ws ( i ovu sam masinu probao model ws) masina koja ima oko 600 kilograma (zavisno do modela i opreme),sto sve govori,ono sto sam primetio kod nje je da ima jako uska i po visini plitka kolica.Ova su bila sirine 26 cm-a kod modela elite cini mi se da su koji centimetar sira,sama tezina govori da je konstrukcijski lagana, kada sam kolica povukao u maksimalno zadnji polozaj i vrsio pritisak na njih ona su se lagano njihala,mada kada covek pravilno rukuje to nije nikakav problem.
SCM si 16 w vecina modela ima bocno vodjenje kolica su siroka ali malo plica,imao sam priliku da probam slican ovom ali mnogo jacu i masivniju masinu SCM Hidro 3800 koja je imala i potisnu gredu.
Casolin model ASTRA 3200 ima isto bocno nosenje,bar ovaj formatizer koga sam probao koji je slican ovom sa slike,noviji modeli Casolina ASTRA SE 300 i 400 (inace odlicnih Italijanskih masina) imaju vertikalno nosenje,slicno Nemackom Altedorfu i Sicaru.
Casadei su isto Italijanske odlicne masine,mislim da ovaj model KS ima metalna kolica masina koja je vise namenjena za masiv nego za plocaste materijale.
Mogu ti reci da mi ovi modeli Holz man-a deluju impresivno vidljiva kopija nemackog brenda a jeftinije do tri cetiri puta.Mislim da se vecina radi u Kini u Evropi je nemoguce napraviti ovakvu masinu za te pare.Kinezi obicno kopiraju vrhunski brend,mada po nekada i oni naprave gresku pa prekopiraju Evropsku ne proverenu masinu a sa njom i njene mane.Ono sto bi moglo da ti bude pokazatelj pri kupovini,ne presudan ali bitan,to je tezina masine i snaga motora,ovde isto obrati paznju da nema nekih betoskih tegova unutar kucista masine.
;)
Last edited by slavijov on 29 Mar 2013 10:29, edited 1 time in total.
Dule
Moderator
Moderator

Post by Dule »

Popojov
Juce 19:07:50

Onaj kinez za Australijsko trziste mi isto nekako deluje ozbiljno
Da li su okačene slike sve od te mašine(pošto definitivno nije ista mašina,već par njih)
Popojov
Šegrt

Post by Popojov »

I ja bi se nekako najradije za njega odlucio(Kineza)...Ortak je malo sumnjicav,ali ne u masinu toliko ,koliko u Kineze koji traze 30% odmah,pa kad urade masinu i posalju slike,ili mi posaljemo nekog da je proveri:),onda ostatak para...
Druga varijanta(bar meni) je Roblend(nov)koji za odprilike iste pare kao Kinez moze da se uzme zajedno sa citacima i haubom onom velikom...

Cena ovog kineza je nesto manja od 7000e (sa carinom),porez se vraca ako se uzima na firmu kao osnovno sredstvo...SCM u klot varijanti krece od 9000e pa navise,najjeftinia varijanta sa touch screen-om je oko 13000e...
E sad nasao sam najslicniju mogucu varijantu ovom kinezu na Youtube-u i cena joj je kad bi se kod nas uvezla sa carinom oko 14500e...proizvodjac je LagunaTools-California...posto sam primetio na video snimcima (koje cu da postavim) da postoje mnogi skoro identicni delovi sa Kinezom(osim motora)
postavljao sam im razna pitanja(LagunaTools-u),i oni su rado odgovarali na sva,osim kad sam ih pitao da li njihova masina ima neke veze sa Kinom...:stolt:
nastavili su dalje da odgovaraju,preskocivsi ono pitanje kao da je sugavo...:D Inace ovi Kinezi kazu da izvoze u Australiju,Rusiju,Ameriku..trazio sam im reference kupaca da mi daju ali nece...mislim da prodaju na veliko njima a ovi stavljaju svoj logo,neke njihove delove mozda i valjaju za mnogo vece pare...

http://www.youtube.com/watch?v=ytNic5umWNs

http://www.youtube.com/watch?v=pEujXvrpowU

http://www.youtube.com/watch?v=qqe6SkNDiaQ

http://www.youtube.com/watch?v=StTNqv3VAdA

Slike koje sam postavio jesu od vise razlicitih masina,sve oni proizvode,ali u ovu cenu koju sam pomenuo su ukljucene sve ove stvari na onom modelu koji je na prvoj slici...

Singer...naveo sam u prethodnim postovima cene za sve one masine i stavio ih ispod slika...

Da li je neko imao iskustva da radi sa ovakvom masinom kao sto je na snimcima(mislim na taj princip rada),koliko je lakse raditi na njoj u odnosu na obican formatizer ,da li je dosta smanjena mogucnost greske,da li jedan covek moze bez problema da radi na njoj,koje su joj prednosti a koje mane(receno mi je da ako dodje do kvara na kompjuteru,nema mofucnost da radi manuelno dok se kvar ne sredi)...
Koliko digitalni citaci pomazu...
Popojov
Šegrt

Post by Popojov »

Za kanterice ovi Kosooki sto su malo realniji u prici kazu da joj realno treba od pola sata do sat da zagreje lepak...
Takodje kazu da ove jeftinije varijante ne mogu bas da odrade posao kako treba sto se tice zaobljavanja iviica,da one samo grubo to rade...

Na znam koliko se isplati uzeti recimo ovu od 2250e pa rucno frezerom zaobljavati ivice...

Evo frezera

Image

Image
Last edited by Popojov on 30 Mar 2013 09:48, edited 1 time in total.
zzz
Precizni šegrt

Post by zzz »

laguna tools ,holzmann i nickmann imaju neke modele masina koji su isti, samo su razlicito farbani.
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Popojov wrote:Za kanterice ovi Kosooki sto su malo realniji u prici kazu da joj realno treba od pola sata do sat da zagreje lepak...
Takodje kazu da ove jeftinije varijante ne mogu bas da odrade posao kako treba sto se tice zaobljavanja iviica,da one samo grubo to rade...

Na znam koliko se isplati uzeti recimo ovu od 2250e pa rucno frezerom zaobljavati ivice...

Evo frezera

[url]http://www.stolarskaradionica.com/forum/uploads/thumbs/4510_dsc08674.jpg[/url]

[url]http://www.stolarskaradionica.com/forum/uploads/thumbs/4510_dsc08677.jpg[/url]
Sada vidis kako izgleda njihov kopir... smesno! Ta jeste samo gruba obrada, takav nece kako valja ispratiti ni razliku u debljini jedne ploce i uvek ce ti ujedati foliju ili ostavljati previse trake (zavisi kako nastelujes).
Rucnim frezerom...bezi od ta posla. Kupi masinu koja izbacuje gotove proizvode, na kojoj ces samo na bitnim komadima (frontovima) doraditi coskove.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

laguna tools je americki brend koji kupuje masine od svih proizvodjaca(kinezi, bugari,turci....)i stavljaju svoj logo s tim da prepakuju motore za svoju el.normu.

digitalni formatizer ima svojih prednosti(ne zamaras se kurblanjem i podesavanjima(deluje fensi) ali ti opet ostaje da dignes tablu na masinu i sve ostalo :pucko:

mane su to sto si rekao-kad se pokvari elektronika-pusenje dok ne kupis a tač skrin lepoo kosta kao i bilo koja komponenta za ocitavanje,

ne zaboravi da je elektronici najveci neprijatelj prasina :D

moj savet vam je da kupite klasican formatizer,siguran i pouzdan

ja sam kupio novi Sicar boom 3200 za kes i platio 8000e i prezadovoljan sam,radi kao i prvog dana,industrijska je izvedba ,mozes da radis u 3 smene.

ipak je to evropska masina sa CE normom i proverena fabrika sa visegodisnjom tradicijom.

uvoznik je Stil-Les novi sad.:tummenupp:

zovi ih i trazi Danijela pa se dogovarajte :part:
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
slavijov
Pred-majstorsko zvanje

Post by slavijov »

Dugi niz godina sam radio na novom Altedorfu ,koji je mercedes u svetu formatizera.Kinezi su ga dosta dobro skinuli od ovih Holc Manovih modela,ovog za Australijsko trziste, trgovca iz Amerike i ostalih plagijatora.Isti sistem klizanja slicna tehnicka resenja.Najlosiji utisak mi je ostavila slika izgleda kucista gde se nalaze agregati,uspeo sam da pronadjem neke slike Altendorfa.Pa mozes da uporedis.To sam primetio i kod ostalih koji se trude da sto bolje prekopiraju ovu masinu,u pitanju je Nemacki trgovac Holc Tehniks,(trgovac poput ovog Amera a proizvodjac Kinez) mislim da veci akcenat daju na spoljasnji izgled,dok unutrasnjost nerado slikaju (jel izgleda smesno).
P.S. Pogledaj kod Stamenkovica kod tebe u Kragujevcu imao je jedan Ceski Rojek na prodaju,novija masina.
Image
Image
Image
Last edited by slavijov on 30 Mar 2013 12:40, edited 1 time in total.
Popojov
Šegrt

Post by Popojov »

Taj Rojek ima sto od 2600mm...
Cuo sam se sa Danijelom pre nekog vremena...rece mi on za Sicar da ga uvoze,ne znam kakav je ovaj flash 3200,on je 5500+ pdv znam da je slabija varijanta od tvog...mada mi ne treba za tri smene...
Last edited by Popojov on 30 Mar 2013 13:28, edited 1 time in total.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

flash je igracka za boom-a :stolt: sama razlika u ceni ti govori

mislim da je sirina grede kod flesa 32 dok je kod booma 41 :)
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

http://mizrakmakine.com/en/index.php
Ovu firmu sam gledao na jednom sajmu pre dve godine. Jako zanimljivo!
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

kad sam ja kupovao svoj formatizer bili su na sajmu u BG ,njihov 3200 je kostao 7000e za kes ali losa je greda(uvija se i oteze prema dole kad ju skroz izvuces) nije mi delovala kao da bih nju kupio :oskyldig:

tada je ovaj Altendorf bio 13500e za kes http://www.google.rs/imgres?imgurl=http ... Ag&dur=478

:P

p.s. uvoznik njega je Djantar iz B.Topole
milos_nis
Majstor početnik

Post by milos_nis »

Singer mene zanima tvoje misljenje koja je bolja masina boom 3200 ili altendorf wa80???Bilo bi pozeljno ako bi znao cenu altendorfa ;)
Post Reply