Pomoc oko otvaranja firme!

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Popojov
Šegrt

Pomoc oko otvaranja firme!

Post by Popojov »

Ortak i ja se bavimo vec neko vreme ovim poslom pa se razmisljamo da kupimo formatizer i kantericu (za pocetak),ali nismo jos odlucili da li da kupujemo ove masine za svoje potrebe ili kad vec uzimamo da probamo i sa usluznim secenjem i kantovanjem?!Ono sto nas zanima je koja je razlika u ceni izmedju ovih masina u slucajevima kad ih koristimo za svoje potrebe i u slucaju usluzne varijante...posto smo ograniceni sa novcem pa da bi znali kako i sta?!Ajde ko ima iskustva nek napise kako da prodjemo najpovoljnije...Hvala unapred!
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Dobro dosao!
Popojov, da bi bilo sta ozbiljno razgovarali sa tobom moraces da ispunis jedno od pravila ovog foruma.
Ono je napisano i na vrhu ove strane i pose:
"Obavestenje
Molimo članove da u svoj profil upišu i podatak odakle su."
Nadam se da razumes zbog cega je ovo vazno.
Popojov
Šegrt

Post by Popojov »

Bolje vas nasao!Razumem zasto je potrebno pa sam i upisao,nisam video prosli put!
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

E sada bi jos bilo dobro da znamo i o kom budzetu pricamo i sta su vase potrebe, t.j. sta vi sada radite :)
Ono sto ti smatras profesionalnom masinom idealnom za usluznu delatnost je meni mozda idealna za licne potrebe.
Na primer, firma General i firma Jelovica rade sa ozbiljnim masinama a Kami sa klasom ili dve ispod. Svi rade i nikome od njih ne cvetaju ruze. Jednostavno, nije vise 2007/2008. godina :|
Za uslugu bi valjalo da formatizer bude opremljen sa predrezacem a kant masina sa predfrezerima, ciklinzima,... Za svoje potrebe ovo ti nije neophodno ali je jako korisno.
Dalje, da li ste mislili da kupujete nove ili polovne masine?
Nov vertikalni formatizer Streibig kosta oko 18000 eura, polovan u dobrom stanju oko 8000 a formarizer Putsch se polovan moze naci i za 3-4000eura. Isto vazi i za kant masine a ti prvo treba da zacrtas da li kupujes Brandt-a, Cehisa-u ili Turanlar-a. A mozda si ti vec naumio Homag-ovog Kal-a i horizontalnog Selco-a ;)
Entry level za usluznu delatnost bi bio nesto preko 20k evropljana a moze se popeti na 150 pa i vise.
Daj nam par detalja pa ce se verovatno ukljuciti i par clanova foruma, ponosnih vlasnika kant masina i formatizera :)
Popojov
Šegrt

Post by Popojov »

E pa ovako...mi trenutno imamo iznajmljene podrumske prostorije u kojima radimo vec nekoliko godina,pre toga smo radili u garazi kod drugara i tako...
Sad planiramo da dignemo mini halu od oko 100kvm na ortakovom placu koji je na 1.5 km od centra i da tu ubacimo masine...za pocetak formatizer i kantericu,kao i naravno ostale stvari iz sadasnje radionice...u sklopu toga bi imali i jednu odvojenu prostoriju u kojoj bi drzali izlozbene primerke iverice,okova...
Kad odvojimo pare za ove gradjevinske radove,ivericu i okove,ostaje nam od 10-15 hiljada za masine jer zavisi od kredita banke tj.iznosa koji ce nam odobriti...
Razmisljali smo da uzmemo polovne masine u svakom slucaju tj. horizontalni formatizer sa predrezacem i neku manju kantericu 2-3m za pocetak,ali opet nam to zavisi od iznosa koji ce da nam ostane jer opet 5 hiljada znaci...
Gledali smo po oglasima i zvali firme koje se bave ovom delatnoscu pa smo videli da postoji velika razlika u cenama...za formatizere od 2 pa do 8 hiljada,a za kanterice od 3 pa takodje do 8 hiljada...s'tim sto neki kazu da formatizer od 3 hiljade moze da nam zavrsi posao,a neki kazu da ne uzimamo nista ispod 5-6 hiljada...za kanterice odprilike ista situacija...
znamo mi naravno da svako pokusava da proda svoje i to,pa sam zato ovde i dosao jer znam da ovde niko nema interes da nas slaze...nadam se:)
Videcu i da postavim slike onoga sta smo gledali ovih dana posto sam bas u guzvi,naravno sa cenama...
Inace postoji i opcija da ortak udje sa jos dodatnih 10 hiljadarki ali je to jos neizvesno jer prodaje neku nekretninu,a nece da spusti cenu...;)
U tom slucaju bi isli na varijantu da otvorimo zvanicnu firmu sa predstavnistvom negde u centru...

General i Jelovica su zaista dosta ulozili,o tome mozemo samo da pricamo,ali recimo jedna od firmi od kojih uzimamo materijal sad trenutno ima Kasolin formatizer koji je cini mi se pre deset godina placen oko 9000e,tako da sad mozda upola vredi,a kanterica je Holz her cini mi se da je model 1404.koji takodje sad ne vredi vise od 4-5 hiljada i mogu ti reci da im posao sasvim solidno ide...

Pozdrav...
ropee
Vrhunski majstor

Post by ropee »

Popojov - otvarati firmu ,ići u "nepoznati " biznis,građenje objekta za firmu i za to dignuti kredit ,svaka čast ali malo pre ambiciozno .
Moj savjet je da ti i tvoj kompanjon otvorite firmu, unajmite prostor od 100injak metara kvadratnih na godinu , dvije ,kupite strojeve koji vam nedostaju a onda radite računicu za izgradnju /kupovinu vlastitog poslovnog prostora .
U godinu , dvije službenog rada iskristalizirati će Vam se koliko se i što se isplati raditi , te kako. A ako nećete imati dovoljno sredstava za plaće, režije + najam prostora onda investicija nikako ne dolazi u obzir.
Shvatite ovo dobronamjerno , jer ulazak i na tržište i u kredit ne ide zajedno . Da bi ostvarili svoju zamisao , trebate imati dobar poslovni plan , nadam se da ste ga dobro izradili .
Danas se može dobro zaraditi ali i dobro propast . Hala od 100kvm - kvadratnih metara ? - za stolariju , posebice za uslužno sječenje nije ništa , bolje ne raditi nego ić u investiciju koja ne zadovoljava . 100m2 je obična radionica .
Last edited by ropee on 14 Mar 2013 12:06, edited 1 time in total.
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.

http://img108.mytextgraphics.com/blinki ... b4f7ee.gif
Vinkl
Majstor početnik

Post by Vinkl »

ropee wrote:Hala od 100kvm - kvadratnih metara ? - za stolariju , posebice za uslužno sječenje nije ništa , bolje ne raditi nego ić u investiciju koja ne zadovoljava . 100m2 je obična radionica .
Pri tome - kosta! Ako je od montaznih panela ne moze jeftinije od 14.000 EUR i to na misice. Ako je zidas u najidealnijem slucaju to bude 100 EUR/m2.
Govorim o objektu pod krov a onda idu sve ostale instalacije i potrebni prikljucci.

Ovo ti govorim upravo iz momenta gde sam u toku planiranja i izgradnje radionice od 100 m2.
Last edited by Vinkl on 14 Mar 2013 12:14, edited 1 time in total.
ropee
Vrhunski majstor

Post by ropee »

Evo i Vinkl gradi radionicu oko 100m2 . Za uslužno sječenje iverala , moraš imati skladište materijala , skladište gotovih proizvoda ( misliš da će ti ljudi odmah doći po materijal , čim ispiliš ) , prostor za šarafe , itd .
Mada , sve se može kad se hoće , ali vjeruj mi da je najbolje pokrenuti biznis pa onda krenuti u investicije
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.

http://img108.mytextgraphics.com/blinki ... b4f7ee.gif
pajja
Vrhunski majstor

Post by pajja »

sto kvadrata za ivericu - malo brate - "ja ce ti kazem"
pa sam vertikalni fornatizer uzima oko 8 m2
Dule
Moderator
Moderator

Post by Dule »

Svaki veliki put počeo je prvim korakom :prsgore:
Popojov
Šegrt

Post by Popojov »

Inace nije tolika investiscija,sa obzirom da su neke stvari tu vec odradjene-uradjen je temelj,instalacije postoje kao i jedan deo materijala...uz to i ruke ne placamo (stari duznici);),tako da se sama investicija isplati kroz godinu dve ako bi placali kiriju na drugom mestu...
To cemo sigurno raditi,pa bi nam vise mnogo znacila pomoc oko masine sto se vaseg znanja tice...u svakom slucaju hvala na brizi...:)

A sto se prostora tice,magacinski deo vec postoji...nije prvobitno uradjen za te potrebe ali ce da posluzi...inace ne planiramo mi da u startu imamo ne znam koliko posla sto se usluga tice,tako da vremenom uvek moze da se uradi nadogradnja...:prsgore:
Last edited by Popojov on 14 Mar 2013 18:14, edited 1 time in total.
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Ajmo o masinama...
Napisao si da ste razmisljali o horizontalnom formatizeru sa predrezacem. Predrezac je gotovo obavezan ali se pitam zasto horizontalni.
Horizontalni je super za neka ukrajanja, secenja pod uglovima koji nisu 90 i za secenje sa nagibom testere ali za svakodnevno krojenje ploca je mnogo prakticniji i brzi vertikalni a i manje mesta zauzima.
Za horizontalni formatizer ti treba minimum 25 m2 sto je veliki deo vase buduce radionice a vertikalac ti uzme 8.
Kada tablu izvuces iz soske u kojoj stoji uspravno, nemoras da je okreces vec samo nabacis na masinu.
A sto se same brzine rada tice, na ovom je minimum 2-3 puta brzi rad.
Moj bi predlog definitivno bio vertikalac a naknadno dokupiti neki hobi cirkular za ukrajanja i teren.
Formatizer koji imaju mnogi, koji ima dobru cenu i koji je lak za rad
http://www.putschmeniconi.com/en/legno- ... 3-145.html
"mana" mi je sto nema predrezac vec parac. Neki su parac skinuli i rezu iz dva prolaza a neki kazu da to radi savrseno. pajja, clan foruma ima takav i mislim da ima samo reci hvale za njega.
Formatizer koji vazi za jedan od najboljih na trzistu.
http://striebig.ch/products/compact
Odlicna masina a bar 50% skuplji od prethodnog
Kant masina ima raznoraznih. Ja bi "pustio buvu" o potrazi i cekao dobru ponudu zato sto su to jaaako kompleksne naprave i mnogo je vazno da je nadjete u dobrom stanju a za novce u koje se uklapate.
Za novce koje si pomenuo nema previse izbora. Trazis masinu koja lepi traku, sece na tacnu meru i frezuje radius na traci. Sve sto masina bude imala preko toga je cist bonus a opet nista preterano vazno. Predfrezere i ciklinge u toj sumi sumnjam da ces naci.
Masine o kojima pricam a kojih ima dosta u Srbiji
http://www.scosarg.com/casadei-industri ... ander.html
http://www.denwood.uk.com/cehisa_ep_7_r ... bander.asp
http://www.exapro.com/used-hebrock-euro ... rettyPhoto
itd
A tu su uvek u opticaju stari-dobri, zeleni Holzher-i i Homag-i sa idejom o remontu i doradi a kupljeni za male pare.
Popojov
Šegrt

Post by Popojov »

Jedan od dobavljaca od kojih trenutno uzimamo ima bas ovaj Striebig ima perfektan rez sto se kvaliteta tice ali zato cesto ima greske i po par mm sto je bas dosta,sad ne znam da li je to do njega ili majstora koji na njemu radi,ili je jednostavno mozda na njemu teze raditi...generalno nismo zadovoljni bas...
Kod ovih drugih od kojih uzimamo-oni imaju horizontalca koji sece dosta precizno ali mu se po neki put desi da malo okrza jednu stranu pogotovo kad je bela iverica u pitanju...verovatno ne ostre na vreme secivo...

E sad i kad bi uzeli vertikalni,opet bi u svakom slucaju zbog rezova pod uglom i urezivanja morali da uzmemo i neki horizontalni tako da nismo za tu varijantu...definitivno samo hotizontalni...

A sto se kanterica tice video sam jedan ima ovih zelenih velikih Homaga I Holz her-a od 2000-3500e i jos kazu kako nije potreban remont,sad ne znam koliko je to bas realno...i koliko inace moze da kosta remont za neku ovakvu masinu od 30god???

http://www.kupujemprodajem.com/Kanteric ... -oglas.htm

http://www.kupujemprodajem.com/kanteric ... 8#photoBig
Last edited by Popojov on 15 Mar 2013 15:42, edited 1 time in total.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

ovu kantericu iz NS "preprodaje" Danijel koji radi u stil-lesu kao i dosta masina pored svog programa(ujedno je i clan S.R.) pa pretpostavljam da ce ti izaci u susret sa cenom i remontom :prs:

pre bih se za nju odlucio nego onu drugu iz Sapca :prs:
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Sto se formatizera tice, da bi napravio gresku od par milimetara operater mora biti stvarno nemaran ili masina u ozbiljnom maleru. Uopste nije bitno da li je to Streibig, Putch ili neki turcin.
Krzanje je druga prica i moze ga izazvati vise stvari.
Oko kanterice se slazem sa singerom a uzeo bi u obzir i ovu
http://www.kupujemprodajem.com/Kanteric ... d=22261760
Post Reply