Brzina motora za bansek
Brzina motora za bansek
Poozdrav ljudi,ewo mene opet da vas malo gnjavim pitanjima:P:P:) Kako bi bilo da na bansek stavim brzohodni motor od 2800/o i sta bi se desilo dali je preporucljivo.
Koliki je bio broj obrtaja originalnog motora?
Ako je bio recimo 1400 a sad stavljas motor koji je 2800, treba da promenis i remenicu ili obe remenice (cesto ne moze samo jedna zbog fizickog prostora), ko sto napisa feniks.
U ovom gore slucaju, trebalo bi da sad pogonska remenica (ona na motoru) bude duplo manja nego sto je bila, ili da gonjena remenica (ona na tocku) bude duplo veca nego sto je bila.
E sad, ako ti ustvari hoces da ubrzas list na svom banseku, dva puta bi mozda bilo malo previse. Postoji optimalna brzina lista koja zavisi od mnogo faktora: od precnika tockova, od samog lista, oblika njegovih zuba, materijala koji seces, da li je rez uzduzan ili poprecni, da li seces "iz ruke" ili sa kolicima....
Koliko uspevam da pronadjem uobicajene brzine lista se krecu od oko 13 m/s do 16 m/s, dok velike industrijske masine idu na oko 25 m/s
Nasao sam i sledece podatke u zavisnosti od precnika tockova:
30cm - 14 m/s
35cm - 16.5 m/s
40cm - 19 m/s
45 cm i vise - 20 m/s
racunica za brzinu lista je:
(broj obrtaja motora X precnik remenice motora (u metrima) X precnik tocka (isto u metrima) X 3.14) / (precnik remenice na tocku (isto u metrima) X 60)
recimo
za motor od 2800 obrtaja u minutu
remenica motora od 10cm
remenica tocka 30 cm
tocak 40 cm
dobijes brzinu lista:
(2800 X 0.1 X 0.4 X3.14)/(0.3 X 60)=351.68/18=19.537
Naravno ni u jednom slucaju ne smes da prekoracis maksimalnu brzinu koju je predvideo proizvodjac lista.
Ako je bio recimo 1400 a sad stavljas motor koji je 2800, treba da promenis i remenicu ili obe remenice (cesto ne moze samo jedna zbog fizickog prostora), ko sto napisa feniks.
U ovom gore slucaju, trebalo bi da sad pogonska remenica (ona na motoru) bude duplo manja nego sto je bila, ili da gonjena remenica (ona na tocku) bude duplo veca nego sto je bila.
E sad, ako ti ustvari hoces da ubrzas list na svom banseku, dva puta bi mozda bilo malo previse. Postoji optimalna brzina lista koja zavisi od mnogo faktora: od precnika tockova, od samog lista, oblika njegovih zuba, materijala koji seces, da li je rez uzduzan ili poprecni, da li seces "iz ruke" ili sa kolicima....
Koliko uspevam da pronadjem uobicajene brzine lista se krecu od oko 13 m/s do 16 m/s, dok velike industrijske masine idu na oko 25 m/s
Nasao sam i sledece podatke u zavisnosti od precnika tockova:
30cm - 14 m/s
35cm - 16.5 m/s
40cm - 19 m/s
45 cm i vise - 20 m/s
racunica za brzinu lista je:
(broj obrtaja motora X precnik remenice motora (u metrima) X precnik tocka (isto u metrima) X 3.14) / (precnik remenice na tocku (isto u metrima) X 60)
recimo
za motor od 2800 obrtaja u minutu
remenica motora od 10cm
remenica tocka 30 cm
tocak 40 cm
dobijes brzinu lista:
(2800 X 0.1 X 0.4 X3.14)/(0.3 X 60)=351.68/18=19.537
Naravno ni u jednom slucaju ne smes da prekoracis maksimalnu brzinu koju je predvideo proizvodjac lista.
"dok velike industrijske masine idu na oko 25 m/s "
--------
Evo ovaj, model "SP-800" ide 33m/s
http://www.centaurospa.it/scheda.php?id=76
--------
Evo ovaj, model "SP-800" ide 33m/s
http://www.centaurospa.it/scheda.php?id=76
Moje pitanje je slicno: nasledio sam bansek sa tockovima precnika 40 cm i debljine 5 cm. Na njemu nije bilo motora ni remenica. Posto na selu imam samo monofaznu struju, kupio sam el motor od 1,5kW i sa 2800 o/min. Moje pitanje je da li cu moci pomocu tog motora da secem drva za ogrev i ako je to izvodljivo, kakve remenice da trazim za motor i tocak banseka. Ako imate da mi preporucite nekog za remenice i za traku.Hvala
Last edited by Balanstra on 23 Feb 2013 17:15, edited 1 time in total.
Video sam, ali moje pitanje je da li uopste taj motor moze da pokrece bansek i da mi pomognete oko nabavke remenica i traka. Doslo je do nesporazuma, jer sam se nejasno izrazio.Hvala unapred
Last edited by Balanstra on 23 Feb 2013 15:51, edited 1 time in total.
Bansek nije mnogo zahtevna masina po pitanju snage.
Ako pogledas katalog sa linka koji je postavio Pezzo videces da je za taj precnik tockova na fabrickoj motor od 1KW. Daklem tvoj je 50% jaci.
E sad, sta ces moci da raseces time, zavisi i od tipa testere koju budes koristio, a i od tipa drveta kje budes rezao.
Za ovu sa linka maksimalna visina reza je 300mm, sto je sasvim pristojan trupac.
Remenice moze da ti napravi svaki strugar, a ako pod "traka" mislis na testere ima ih u Filosu u Cacku (salju postom). za rezanje ogreva odnosno manje vise sirovog drveta, biraj neku sa krupnim zubima i ako ima sa razmakom izmedju zuba.
Ako pogledas katalog sa linka koji je postavio Pezzo videces da je za taj precnik tockova na fabrickoj motor od 1KW. Daklem tvoj je 50% jaci.
E sad, sta ces moci da raseces time, zavisi i od tipa testere koju budes koristio, a i od tipa drveta kje budes rezao.
Za ovu sa linka maksimalna visina reza je 300mm, sto je sasvim pristojan trupac.
Remenice moze da ti napravi svaki strugar, a ako pod "traka" mislis na testere ima ih u Filosu u Cacku (salju postom). za rezanje ogreva odnosno manje vise sirovog drveta, biraj neku sa krupnim zubima i ako ima sa razmakom izmedju zuba.
- maricaiivica
- Moderator
Obloga je koza, guma ili pluta zalepljena neostikom. Potrazi malo po forumu, pisano je u nekoliko tema
NPR:
viewtopic.php?pid=12971#p12971
viewtopic.php?id=4613
NPR:
viewtopic.php?pid=12971#p12971
viewtopic.php?id=4613
Takodje pogledaj: http://woodgears.ca/bandsaw/tires.html