Nabavka kombinirke
- StolarBastovan
- Pred-majstorsko zvanje
Nabavka kombinirke
Pozdrav svima! Resio sam da nabavim kombinirku tj. cirkular,abrihter i diht pre svega. Ostale operacije su dobrodosle ali mislim da necu imati dovoljno para za tako nesto.Nesto sto sam imao sam prodao jer je bilo lose rucne izrade i nije mi zadovoljavalo kriterijume.
Gledao sam po netu MIO STANDARD koja se moze naci za nekih 400 do 500 evra. Po komentarima na forumu vidim da to spada u hobi masine .Ja i jesam hobista,ali bi mi je ipak neophodna precinznost.Na masini ne planiram da radim vise od 5-6 dana u nedelji.Sta vi mislite o svemu tome,da li ce mi zadovoljiti potrebe takva masina? Ako neko ima neki bolji predlog ili pravljenje masine tj. nekog ko to stvarno dobro radi a da se uklopimu cenu 500/600evra.Napomiljem da imam motore raznih jacina pogodnih za to.

pa ja nebi ti preporucio mio standardovu,makar su meni tako rekli da nije bas precizna ja sam se raspitivao i jasam teo da kupim al posto su mi 2 jarana vec posjedovala take kombinirke pa ih rasprobali rekli su mi da bas nije za toga, a ima negdje na forumu neko je rekao da je vise za grublje stvari za gradjevine ili tako nesto pregledaj forum ima 100%
CUVAJTE PRSTE
- StolarBastovan
- Pred-majstorsko zvanje
Gledao sam,tj citao forum i vidim da su misljenja podeljena. Hteo bih da cujem neki drugi predlog ili ponudu.
Last edited by StolarBastovan on 13 Feb 2013 19:47, edited 1 time in total.
Mani se takvog alata za ovakav obujam hobija, a o preciznosti da i ne govorim!StolarBastovan wrote:Ja i jesam hobista,ali bi mi je ipak neophodna precinznost.Na masini ne planiram da radim vise od 5-6 dana u nedelji.
Ovo ti neće biti drago za pročitati, ali je istina: imam hobi stroj Bestcombi 2000, kao novog platio sam ga oko 3500 €, zajedno sa usisivačem. Danas i mnogi drugi proizvođači proizvode slične strojeve na istoj platformi i cijena je redovito oko 3500 €, za novi stroj naravno. U 8 godina korištenja učestvovao je u izradi gotovo svakog projekta u ovom albumu : https://picasaweb.google.com/Kicho27/NamjeTaj# i još mnogo, mnogo više. A vjerujem da će odraditi još barem toliko. Paradoks je u tome da je to kombinirka najnižeg cjenovnog razreda, slijedeća je u nivou 5000 € i mase je oko 500 kg (ovu moju sam stavio na kotače i ima ispod 200 kg). Prije ove imao sam Mio standard, opisao sam sve njene nedostatke na jednoj od tema na ovom forumu. Tu sam platio 650 € i prodao je nakon nekoliko godina za istu cijenu. Ali, ne može se usporediti sa Bestcombijem koji sada ganjam.
Potenciranjem mog zadovoljstva sa Bestcombijem želim naglasiti jedan od razloga što se takvi strojevi rijetko prodaju kao rabljeni. Drugi je razlog relativno mala zastupljenost istih i sličnih strojeva na ovim prostorima.
I na kraju: za nabavu stroja digao sam gotovinski kredit na pet godina, a sa ne baš previše posla isplatio mi se za dvije godine, zajedno sa kamatom. To što ti sada smatraš hobijem uskoro će postati izvor dodatne zarade pa razmisli...
Last edited by BILJEŽNIK on 13 Feb 2013 20:57, edited 1 time in total.
Ili si mislio na mesec a ne na nedelju, ili se spremas da postanes ozbiljan profesionalac, posto ces cesto raditi i subotomStolarBastovan wrote:Na masini ne planiram da radim vise od 5-6 dana u nedelji.

MIO nije hobi masina. Trgovci stalno trpaju u hobi alate koji su u sustini ili namenjeni za nesto sasvim drugo, ili su za cistog amatera, koji recimo kupuje busilicu da bi izbusio tri rupe za slike i onda je zavrljaci u orman na narednih par godina.
MIO je u sustini vise gradjevinska a ne stolarska masina.
Za te novce, tesko ces naci nesto sto spada u pravu hobi klasu.
Ostaju ti kinezi, a sa njima znas i sam. Nekada mogu da se dovedu u red stelovanjem, zamenom lezajeva i podmazivanjem, a nekada im je konstrukcija tako kilava da nema pomoci.
- StolarBastovan
- Pred-majstorsko zvanje
- StolarBastovan
- Pred-majstorsko zvanje
- StolarBastovan
- Pred-majstorsko zvanje
Poceo sam da pravim kombinovanu masinu tj. abrihter cirkular, frezer i ostavicu mesta za diht,pa kad bude sredstava planiram da ga ugradim.Nasao sam povoljno neki motor od 4 kw 1400 obrtaja,da li bi povecanjem remenice moglo da se dodje do neke pristojne brzine a da se ne izgubi mnogo na snazi?Tj. da li bi takav motor mogao da bude adekvatan za to sto pravim? Hvala unapred
Koliko je radni zahvat abrihtera?
*** mbole ***
ostatak preseljen u raspravu o ortajima, momentima i snazi
*** mbole ***
ostatak preseljen u raspravu o ortajima, momentima i snazi
Last edited by mbole on 16 Mar 2013 18:21, edited 1 time in total.
Три пут' кратим ову летву и опет ми кратка! :forvonad:
- StolarBastovan
- Pred-majstorsko zvanje
Pokusao sam da nadejm tog coveka iz Pazove ali po netu ne nalazim nista slicno.Sve sto sam video u tom cenovnom rangu nije bilo zadovoljavajuce.Uglavnom MIO standardi i neke rucno pravljene nedovrsene i neprecizne masine. Upravo zbog toga sam se odlucio za samostalno pravljenje,pa kako mi bude.Imam neku osnovu dosta materijala poznajem ljude koji ce mi raditi zavrsnu obradu(ravno brusenje ploca,remenice i tako tu masinsku obradu) Osovina mi je sa 3 noza po 25 cm, obradjena dovedena u centar,stavljeni novi dvoredni lezajevi.U potrazi sam za motorom adekvatnim za to. to ce mi biti i najveci torsak oko masine.Ostala je dilema oko tog od 4 kw 1400 obrtaja.Redukovati taj ili uzeti neki od 3 kw 2800 obrtaja i malo mu povecati brzinu?