piramide trokuti i ostala tjela

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
rushinbrain
Majstor majstora

piramide trokuti i ostala tjela

Post by rushinbrain »

problem..nemogu piramidu ili piramidalni oblik napravit s blagim kutevima od 12 stupnjeva sa 4 trokuta kome je jedna stranica duza i dvije iste.
kad spojim 3 trokuta cetvrti nejde unutra!!??

evo slike

Image

Uploaded with ..us

Image

Uploaded with ..us

Image

Uploaded with ..us

Image

Uploaded with ..us
Last edited by rushinbrain on 02 Feb 2013 17:00, edited 1 time in total.
greh je stavit saraf u drvo..al nekad su grijesi slatki kao zene :D:D:D
stari
Moderator
Moderator

Post by stari »

Ako nemožeš sam, onda prijatelj, koji crta u AutoCad-u da ti nacrta sa svim dimenzijama-dužine, širine, kutevi.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Iseci uglove na geru, pa glodalicom obori kantove za 45 stepeni. Pretpostavljam da imas to godalo, ima ga u svakom kompletu.
Last edited by Pezzo on 02 Feb 2013 18:05, edited 1 time in total.
bigg
Šegrt

Post by bigg »

koji ti je ugao na katetama. mislim da bi trebali biti po 45` ili manji za malo zbog tolerancije i gresaka prilikom secenja
rushinbrain
Majstor majstora

Post by rushinbrain »

bigg wrote:koji ti je ugao na katetama. mislim da bi trebali biti po 45` ili manji za malo zbog tolerancije i gresaka prilikom secenja
da pod 45 su sigurno
rushinbrain
Majstor majstora

Post by rushinbrain »

Pezzo wrote:Iseci uglove na geru, pa glodalicom obori kantove za 45 stepeni. Pretpostavljam da imas to godalo, ima ga u svakom kompletu.
da ali ja ne zelim da su 45 stupnjeva kantovi..ja bi htio blagu piramidu pod 12 stupnjeva.
BILJEŽNIK
Vrhunski majstor

Post by BILJEŽNIK »

Katete bi trebale biti rezane pod kutem od 78 stupnjeva u odnosu na vertikalnu os.
bigg
Šegrt

Post by bigg »

mislim da nas nisi razumeo...pezzo i ja ti isto govorimo, ugao na kantu a ne ugao koji prave katete nad hipotenuzom. zbir svih uglova ti treba biti 360` da bi se sve 4 strane uklopile idealno. ovi drugi uglovi ti odredjuju visinu piramide, sto je ugao ostriji, piramida je niza
Last edited by bigg on 02 Feb 2013 22:54, edited 1 time in total.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Ma ti uglovi su u zavisnosti od visine piramide. Moraju da se izracunaju, pa da se namesti glodalica sa pravim glodalima pod zeljenim uglom. Mora da improvizuje jer su mali komadi i tesko ih je obraditi na cirkularu ili frezeru. Kekserica na primer vec ima podesavanje ugla, samo ne znam koliko moze da joj izadje glodalo, moze za tanje materijale.
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

rushinbrain, daj dimenzije te piramide da ti izracunam duzine strana trouglova koje treba da seces.
Te krace strane trebaju biti duze, t.j. tup ugao treba biti ostiji a ostri,... :)
Zamisli trougao koji gradi visina piramide od 12cm, jedna kraca stranica trokuta i polovina "dijagonale" piramide. Tu je resenje, cista geometrija :)
BILJEŽNIK
Vrhunski majstor

Post by BILJEŽNIK »

Radi se o piramidi koja je sastavljena od ploča određene debljine a ne nacrtanoj. Napisao je, bridovi piramide su u odnosu na bazu pod kutem od 12 stupnjeva. Piramida je sastavljena od četiri jednakokračna pravokutna trokuta nebitnih duljina kateta. Kut pod kojim se katete spajaju ujedno i određuje kut između bridova i baze. Za željeni kut od 12 stupnjeva, katete se moraju zarezati pod kutem od 78 stupnjeva, bilo da su duljine 10 cm ili 10 km. Evo u sketchupu, nemam pro verziju pa se ne vide veličine kuteva https://picasaweb.google.com/Kicho27/Sa ... 5403389090
jomiwork
Precizni šegrt

Post by jomiwork »

napravi drveni šablon pod 45 po kojem ćeš vući ručni cirkular, uzmi dva probna komada i obaraj ugao na testeri dok ne dobiješ to što ti treba ,na nekoj ploči zakucaj osnovu od 4 letvice (osnova piramide)u koju ćes uklopiti komade tako kako ti sad stoji na slici.
za gospodu koja računaju pitanje:kad izračunate ugao,kako će čovek preneti tu meru sa instrumentom na slici ??:http://img844...us/img844/6002/dsc00414bc.jpg::neznam::
Last edited by jomiwork on 03 Feb 2013 00:13, edited 1 time in total.
BILJEŽNIK
Vrhunski majstor

Post by BILJEŽNIK »

Jednostavno, podešava nagib pile dok ne pogodi kut od 78 stupnjeva. Pa od nečeg mora početi, a biti će mu lakše ako zna koji kut treba podesiti.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

"Piramida je sastavljena od četiri jednakokračna pravokutna trokuta nebitnih duljina kateta."
----
Biljeznik, lose si ti to ubiljezio :)
Probaj tako da napravis :)
BILJEŽNIK
Vrhunski majstor

Post by BILJEŽNIK »

Pezzo. pogledaj skicu piramide na mom linku pa mi navedi jedan razlog zašto ne bih mogao proizvoljno produljiti katete trokuta od kojih je sastavljena piramida a da se kut između bridova i baze ne promijeni?
Post Reply