Lamelo Spojnice(keksi)

Razgovori o radu sa ivericom, tehnike, materijali i ostalo
Rista82
Šegrt

Post by Rista82 »

lepi777 wrote:Hvala Ropee, to mi je zadnja vrzija ako ne nađem nešto na šta sam zabrijao...;)

Isto tako treba mi savjet za okov od ladica, naprvio bi click sistem bez uporabe ručkica nešto tipa ovog http://www.blum.com/movento/de/video
Ali imam jedan problem mislim da bi ovakav sistem bio slab za ladicu širine 900mm i dubine 500mm...
jeftinija i jednostavnija verzija naravno...:D
Blum je ozbiljna firma ima veliki izbor okova (veličine uglovi itd.) i dosta kvalitetan a nije puno skuplji od najobičnijih proizvođača. Još tebi treba za jednu komodu a ne za nekoliko kuhinja. Blumov okov ima uputstvo za montažu vrlo lepo i precizno objašnjen.
A što se tiče učvršćivanja fioka nije potrebno nikakvo lepljenje i falcovaje lesonita a kamo li dno debljine preko 5 mm. Najobičniji lesonit će lepo učvrstiti tu fioku stim što ćes po sredini fioke ubaciti još jednu daščicu kao po stranama gde stoje klizači. Znači paralelno sa klizačima samo po sredini tako da faktički dobije dve fioke u jednoj tj. jedna podeljena na pola i to će se videti tek kad otvoriš fioku i lesonit ušrafiš odozdo i za tu srednu dasčicu da bi drzala lesonit i po sredini. Nikako nemoj lesonit da pričvršćuješ ekserima pogotovu ako je ram fioke od iverice, jer ekser u iverici ne drži ništa nego šraf od minimum 25 mm za pričvršćivanje lesonita za tu dimenziju fioke.
Od drveta može sve, samo šporet ne.
tomislavm
Majstor

Post by tomislavm »

Rista82 wrote:Blum je ozbiljna firma ima veliki izbor okova (veličine uglovi itd.) i dosta kvalitetan a nije puno skuplji od najobičnijih proizvođača. Još tebi treba za jednu komodu a ne za nekoliko kuhinja. Blumov okov ima uputstvo za montažu vrlo lepo i precizno objašnjen.
A što se tiče učvršćivanja fioka nije potrebno nikakvo lepljenje i falcovaje lesonita a kamo li dno debljine preko 5 mm. Najobičniji lesonit će lepo učvrstiti tu fioku stim što ćes po sredini fioke ubaciti još jednu daščicu kao po stranama gde stoje klizači. Znači paralelno sa klizačima samo po sredini tako da faktički dobije dve fioke u jednoj tj. jedna podeljena na pola i to će se videti tek kad otvoriš fioku i lesonit ušrafiš odozdo i za tu srednu dasčicu da bi drzala lesonit i po sredini. Nikako nemoj lesonit da pričvršćuješ ekserima pogotovu ako je ram fioke od iverice, jer ekser u iverici ne drži ništa nego šraf od minimum 25 mm za pričvršćivanje lesonita za tu dimenziju fioke.
Nije baš primjereno davati savjete koji u praksi ne drže vodu. Za ovaj tip vodilica se ladica radi na određeni način, piše u uputstvima i radi se utor na bočnim stranicama u koje ulazi dno i koje se onda sasvim logično mora nekako učvrstiti inače nema što ladicu držati u vinklu. Dno od lesonita 90cm neće biti prečvrsto, a i lesonit je jako osjetljiv na ogrebotine i slično, ako se traži kvaliteta dno ide od 10mm, ili 16mm ako nemaš desetke.
Last edited by tomislavm on 29 Jan 2013 09:07, edited 1 time in total.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

"ali bi želio da je mogu danas sutra rastavit"
------
Komplikujes bez potrebe. Zalepi keksicima, iveral nije skup i da ga bacis. Gde ces toliko seliti komodu, pa da mora da se rastavlja ? Pa i da je selis, nije to plakar da ne mozes da je izneses iz stanai prevezes.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Covek je pitao kako da napravi jednu fioku 900X500. Pojma nemamo za sta mu je potrebna, i da li mu podeljena fioka moze zavrsiti posao (mozda hoce u njoj da drzi nesto 800mm dugacko).

Naravno pregrada je jedna od mogucnosti da se tako nesto napravi. Sa druge strane to je komplikovanija varijanta (ne mnogo, ali komplikovanija jeste), i obicno je koristim samo kad popravljam stare siroke fioke koje su se vec rascvetale, a nema mogucnosti da napravim deblje dno.

Da li je dno 4mm ili 10 ne menja mnogo na zapremini same fioke, a na toj sirini pravi ozbiljnu razliku. Jedino sto je malo tesko naci univer od 10mm.
ST STOLAR
Majstor stolar

Post by ST STOLAR »

mbole wrote:Jedino sto je malo tesko naci univer od 10mm.
U HR iveral od 10mm. se nabavlja bez problema i u nekoliko desetaka dekora.
lepi777
Majstor početnik

Post by lepi777 »

Ufffff, od muhe napravili slona...:D
Ali zato služe ove rasprave..:)
Super, uglavnom sve sam odlučio ladica če biti od iverala 10mm, samo zavisi koje ču vodilice stavit, tu odluku ču donjet kad budem iste kupovo.
Za spajanje iverala sam se odlučio sa ekscentar vijcima i drvenim tiplama.

Dali netko ima kakvo pomagalo uradi sam za ekscentar vijke i montažu istih...

Hvala stolari...;)
ST STOLAR
Majstor stolar

Post by ST STOLAR »

Nisu ti baš ekscentar vijci praktični u materijalu debljine 10mm.
ropee
Vrhunski majstor

Post by ropee »

Pa neće bit cijela konstrukcija od Iverala 10 mm :P , samo ladice .
Å to se tiče bušenja rupa za steznike i tiple , za to postoji one pomoćne vodilice za svrdla , a za bušenje rupe za excentar , ne treba ti , samo odmjeriš , u zavisnosti od dubine steznika . Također steznik u stranicu zabušiš opet prema modelu steznika , postoje direktni za drvo , sa šarafljenjem , sa plastičnom maticom i sa alu maticom
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.

http://img108.mytextgraphics.com/blinki ... b4f7ee.gif
lepi777
Majstor početnik

Post by lepi777 »

Imam nedoumice sa vodilicama, dali se na (blum)metabox sistem može dodat tip on?
ST STOLAR
Majstor stolar

Post by ST STOLAR »

Može
djuro2
Majstor majstora

Post by djuro2 »

ST STOLAR wrote:Može
Tip on sam nedavno prvi put ugradjivao i mislio da je to neki WOW sta ti ja znam. Obican komadic koji zapravo izbaci van frontu i montira se isto kao i podlozna plocica. 37/32 sistem. Kad vec komentiram pa da pitam ako mi se pojavi slucaj. Trebaju li 2 komada za vece metabox ladice koje su natovarene loncima recimo element sirine 70 do 90cm? Pretpostavljam da za donje elemente ide onaj koji baca frontu van 3,8cm jel tako?
ST STOLAR
Majstor stolar

Post by ST STOLAR »

Obvezno 2 kom. sa dužim izbacivanjem na ladice kao što si i sam napisao zbog težine.Malo ih je sex uštelati da rade kao jedan ali se može.
Å to se tiče dugih i kratkih tip-on izbacivača preporuka je da na svaka vrata koja su šira ili višlja od 50cm. ide duži izbacivač o čemu malo njih vodi računa a na nekoliko mjesta sam primjetio da "majstori" stave klasične spojnice(pante,šarke...) s oprugom na ovaj sistem umjesto spojnica bez opruge ili još bolje sa kontra oprugom.
tomislavm
Majstor

Post by tomislavm »

Kako god ti uštelao dva tip-on izbacivača oni će svako malo ovisno o mjestu pritiska izaći iz sinhronizacije i onda se mora jedan rukom prebaciti u drugi položaj što je jako zamorno za korištenje.
Jedan izbacivač je više nego dovoljan za bilo koju ladicu, samo ako kupiš Blum-ov koji košta oko 5-6 EUR-a.
Ovi jeftniji (FGV) obično iza imaju mali gumb kojim se prebacuju sa kraćeg na duže izbacivanje i obratno.
BILJEŽNIK
Vrhunski majstor

Post by BILJEŽNIK »

Blumov tip-on itbacivač ne može dovoljno izbaciti natovarenu ladicu širine 70 cm i više.
Zato ovaj: http://www.lignoshop.de/druckschnaepper ... latch.html najvjerojatnije može.
Dva komada postavi stično jedan uz drugi po sredini fronte pa ih je lakše uskladiti.
Last edited by BILJEŽNIK on 09 Feb 2013 16:03, edited 1 time in total.
dejanpetrovic
Zarezivač olovaka

Post by dejanpetrovic »

Stvarno treba uklopiti i povoljno i dobro i kvalitetno i rasklopljivo i svašta nešto...
Post Reply