Ograda terase u dvoristu?
Profo, kada budem spajao masku od bp i okvir vrata (putem vijaka 4.5x60) ima li potrebe da i lepkom namazem obe povrsine za sto bolji spoj?
Zaboravih, tiplove koje treba da stavim u coskove okvira su samo za ona vrata gde si stavljao spax srafove ili na svim vratima to treba da uradim kao ojacanje?
Zaboravih, tiplove koje treba da stavim u coskove okvira su samo za ona vrata gde si stavljao spax srafove ili na svim vratima to treba da uradim kao ojacanje?
Last edited by vectrabg on 14 Jan 2013 23:33, edited 1 time in total.
Profo, ne brzam sa radom, idem polako (ali sigurno) i finaliziram neke detalje:
1. Dimenzije stakla su 58x104. Da li je bolje zbog camovine iseci staklo na 3 dela po vertikali (19.3x100) i tako ga ugraditi ili ga ostaviti celog? Resetka je napravljena od letvica 4x2. Ima 2 vertikale i 2 horizontale (9 polja).
2. Da li je bolje da stavim resetku i sa zadnje strane zbog estetike a i cvrstine gornjeg dela? Na slici se vidi razlika:

3. Inace, mogu li ova vrata da nose teret duplog stakla?
4. Gde da nadjem ili kako da napravim tiplove od camovine? Za sakrivanje rupa od PH na resetki?
1. Dimenzije stakla su 58x104. Da li je bolje zbog camovine iseci staklo na 3 dela po vertikali (19.3x100) i tako ga ugraditi ili ga ostaviti celog? Resetka je napravljena od letvica 4x2. Ima 2 vertikale i 2 horizontale (9 polja).
2. Da li je bolje da stavim resetku i sa zadnje strane zbog estetike a i cvrstine gornjeg dela? Na slici se vidi razlika:

3. Inace, mogu li ova vrata da nose teret duplog stakla?
4. Gde da nadjem ili kako da napravim tiplove od camovine? Za sakrivanje rupa od PH na resetki?
Last edited by vectrabg on 18 Jan 2013 13:24, edited 1 time in total.
1. moze i iz tri dela (ili iz 6), ali tada moras sasvim drugacije da radis resetku. Nesto treba da drzi svako od tih komada stakla zasebno. Ne mozes samo da slozis tri komada jedan do drugog (mozes, ali to nema nikakvog smisla).
2. ta resetka ovakva kakva je slabo doprinosi cvristini, ima cisto estetsku ulogu. A da li je lepse ovako ili onako, to je vec stvar tvog ukusa.
3. mogu
4. ne znam gde i da li uopste ima kod nas da se kupe. Da bi ih pravio treba da napravis alat za to. Otprilike izgleda kao veliki zarezac za olovke (recimo pogledaj: http://woodgears.ca/dowel/making.html).
Druga varijanta je da ih iseces krunastom testerom odgovarajuceg unutrasnjeg precnika, mada nisam bas siguran da ima tako malih (tebi bese precnik rupe nesto oko 10mm ako se dobro secam).
2. ta resetka ovakva kakva je slabo doprinosi cvristini, ima cisto estetsku ulogu. A da li je lepse ovako ili onako, to je vec stvar tvog ukusa.
3. mogu
4. ne znam gde i da li uopste ima kod nas da se kupe. Da bi ih pravio treba da napravis alat za to. Otprilike izgleda kao veliki zarezac za olovke (recimo pogledaj: http://woodgears.ca/dowel/making.html).
Druga varijanta je da ih iseces krunastom testerom odgovarajuceg unutrasnjeg precnika, mada nisam bas siguran da ima tako malih (tebi bese precnik rupe nesto oko 10mm ako se dobro secam).
Mislio sam da li je bolje iz komada zbog uvijanja camovine - da ne dodje do pucanja stakla. Ako je staklo seceno po vertikali oni su vec oslonjeni na resetku i sastavljaju se na vertikalama resetki. Kao sto i inace stoji celo, samo preseceno na tri dela po vertikali. Ali, ako ti mislis da nema potrebe za tim, vec da ide celo - tako cu i uraditi.mbole wrote:1. moze i iz tri dela (ili iz 6), ali tada moras sasvim drugacije da radis resetku. Nesto treba da drzi svako od tih komada stakla zasebno. Ne mozes samo da slozis tri komada jedan do drugog (mozes, ali to nema nikakvog smisla).
Inace, koji su od cilindara brave pouzdani/pristupacne cene?. Neka ekonomicnija varijanta. Koji su od ovog najbolji: Titan, elzett, corbin, ISEO...
E, svaka ti cast! Gde sve nalazis ova odlicna i mastovita uputstva!mbole wrote:4. ne znam gde i da li uopste ima kod nas da se kupe. Da bi ih pravio treba da napravis alat za to. Otprilike izgleda kao veliki zarezac za olovke (recimo pogledaj: http://woodgears.ca/dowel/making.html).

9.5 je rupa. Pa nista, uzecu onda ovo sto ima od bukve, pa ce se malo razlikovati u boji. Sta da se radi...
Ako krene da se uvija, dzaba posao. Sta ce ti uvijena vrata?
Razmisli kako bi stajalo i sta bi drzalo taj srednji deo da ne landara levo desno kako se njemu svidja, a i malo bi duvala promaja
Staklo naravno seci manje nego sto je otvor za njega. Po 2-3mm sa svake strane to jest 4-6mm manje od mere falca na koji naleze.
Razmisli kako bi stajalo i sta bi drzalo taj srednji deo da ne landara levo desno kako se njemu svidja, a i malo bi duvala promaja

Staklo naravno seci manje nego sto je otvor za njega. Po 2-3mm sa svake strane to jest 4-6mm manje od mere falca na koji naleze.
Za sarke si rekao da je bolje ako moze 5 da prodje umesto 4.5 Da malo prosirim otvor i upustim rupu da bi prosle 5. I to 5x35?
Nije mi jasno da li treba silikon da nanesem i na srednju letvicu izmedju dva stakla kako ne bi dolazilo do magljenja stakla i kondeza? Na slici izgleda kao da se samo lepi prednje staklo za falc ukrug silikonom i zadnje (silikon/ili lletvica), a da se srednja letva ne oblaze silikonom? Zar ne treba i to da se zadihtuje?
Pogled s boka
[url]http://s5.postimage.org/npnshokab/2_opt.jpg[/url]
Nije mi jasno da li treba silikon da nanesem i na srednju letvicu izmedju dva stakla kako ne bi dolazilo do magljenja stakla i kondeza? Na slici izgleda kao da se samo lepi prednje staklo za falc ukrug silikonom i zadnje (silikon/ili lletvica), a da se srednja letva ne oblaze silikonom? Zar ne treba i to da se zadihtuje?
Pogled s boka
[url]http://s5.postimage.org/npnshokab/2_opt.jpg[/url]
Last edited by vectrabg on 18 Jan 2013 22:27, edited 1 time in total.
Ako su sarke napravljene za 4.5 stavi 4.5, ako u pravljene za 5 stavi 5. Nemoj od gotovog praviti veresiju.
Neko skolovaniji i od mene i od tebe je konstruiso tu sarku, i zakljucio da je 4.5 dosta. Pored toga sraf 5 ima vecu glavu, pa bi ta glava virila vise iz sarke nego sto treba.
Ako je staklo iz jednog dela, i resetka cisto ukrasna, silikon nema sta da trazi na srednjoj letvici. Kao prvo, videce se i biti ruzan. Kao drugo, silikon ti na tom mestu nista nece pomoci sto se magljenja i kondenza tice. Kondenz i magljenje nastaju zbor hladnog stakla i toplog i vlaznog vazduha unutra. Ta letvica nece "ohladiti" staklo, a cak i da hoce, silikon je nece u tome spreciti.
Neko skolovaniji i od mene i od tebe je konstruiso tu sarku, i zakljucio da je 4.5 dosta. Pored toga sraf 5 ima vecu glavu, pa bi ta glava virila vise iz sarke nego sto treba.
Ako je staklo iz jednog dela, i resetka cisto ukrasna, silikon nema sta da trazi na srednjoj letvici. Kao prvo, videce se i biti ruzan. Kao drugo, silikon ti na tom mestu nista nece pomoci sto se magljenja i kondenza tice. Kondenz i magljenje nastaju zbor hladnog stakla i toplog i vlaznog vazduha unutra. Ta letvica nece "ohladiti" staklo, a cak i da hoce, silikon je nece u tome spreciti.
E, profo stvarno je uzivanje citati kad nesto napises - i to obrazlozis! Kod tebe sve ima svoje zasto. I sve se zna zbog cega se nesto radi/ili ne radi!
Uzgred, zasto ne dolazi do magljenja kod fabricki uradjenih termo stakala? Imaju gas ili sta li unutra? Staklar mi je ponudio da napravi termo staklo pa sam mislio da verovatno spaja dva stakla silikonom a izmedju stavi odgovarajucu debljinu letvice ili nekog profila... Nisam video da ima neke masine posebne u radnji...mbole wrote:Kao drugo, silikon ti na tom mestu nista nece pomoci sto se magljenja i kondenza tice. Kondenz i magljenje nastaju zbor hladnog stakla i toplog i vlaznog vazduha unutra.
Last edited by vectrabg on 19 Jan 2013 20:05, edited 1 time in total.
Izmedju dva stakla idu alu profili, koji su za to namenjeni, pa se onda sve to trajno zatvara odgovarajucim "silikonom".
Da ne bi bilo rosenja na unutrasnjoj strani spoljasnjeg stakla, neophodno je da u vazduhu (ili nekom drugom gasu) koji je izmedju dva stakla ne bude vlage. To se moze postici na vise nacina, ukljucujuci i smanjivanje pritiska (vakum) a koji konkretno koriste staklari, zaista ne znam.
Takodje, vazduh, to jest bilo koji gas je jako los provodnik toplote (a vakum jos losiji), tako da unutrasnje staklo nije hladno, pa nema ni kondenzacije.
Da ne bi bilo rosenja na unutrasnjoj strani spoljasnjeg stakla, neophodno je da u vazduhu (ili nekom drugom gasu) koji je izmedju dva stakla ne bude vlage. To se moze postici na vise nacina, ukljucujuci i smanjivanje pritiska (vakum) a koji konkretno koriste staklari, zaista ne znam.
Takodje, vazduh, to jest bilo koji gas je jako los provodnik toplote (a vakum jos losiji), tako da unutrasnje staklo nije hladno, pa nema ni kondenzacije.
1.Profo, nesto nisam razumeo. Prostor izmedju dva stakla gde ce doci letvica je sada oko 4cm (ako ne stavljam zadnju resetku). Kolika je standardna debljina termo stakla? Oko 1-2cm? Staklari onda ne bi ni mogli da urade vecu debljinu koja meni treba? Da li je bolje uraditi termo staklo standardne debljine ili imati medjuprostor od 4cm izmedju dva stakla u mom slucaju?
2. Ako se odlucim da i sa zadnje strane stavim resetku od 2x2 letvica, kako da je ucvrstim za okvir? Jedan nacin je sa PH, ali ce se videti rupe - pa iako ih zatvorim sa tiplovima od bukve razlikovace se boja. Kako se inace prave standardne resetke sa 9 polja? Mogu li one da se stave na vrata koja smo pravili?
2. Ako se odlucim da i sa zadnje strane stavim resetku od 2x2 letvica, kako da je ucvrstim za okvir? Jedan nacin je sa PH, ali ce se videti rupe - pa iako ih zatvorim sa tiplovima od bukve razlikovace se boja. Kako se inace prave standardne resetke sa 9 polja? Mogu li one da se stave na vrata koja smo pravili?
Last edited by vectrabg on 20 Jan 2013 14:33, edited 1 time in total.
"Termo" staklo nije vrsta stakla, vec su to dva obicna stakla izmedju kojih je Al lajsna, i sve zadihtovano. Ako se ne varam tipicna debljina celog sklopa je oko 12mm (nek me ispravi neko ko se time redovno bavi, ne znam tacnu meru).
Sasvim drugacije se radi ako se ugradjuje termo staklo, a drugacije ako se ugradjuju dva obicna stakla. Jednostavno tada ne postoji letvica izmedju. Crtez je bio za dva obicna stakla, ne za termo. Sad nadjoh, termo se radi u debljinama od 12 pa do 60mm: http://www.elit-m.com/Proizvodi_c_4.htm
Resetke od 9 polja se rade potpuno drugacije, odnosno rade se iz letvi debelih koliko i vrata, i svaki otvor ima svoje falceve u koje upada njegov poseban komad stakla (termo ili obicnog, sve jedno).
Generalno moglo bi i na ovu konstrukciju koja sad postoji, samo je to malo... zaguljeno. Posto nije od starta radjeno sa takvom konstrukcijom, sad je krpljenje. A nije radjeno tako zato sto nemas alata da to mozes kvalitetno da izvedes.
To je posao koji zahteva precizne mere.
Sasvim drugacije se radi ako se ugradjuje termo staklo, a drugacije ako se ugradjuju dva obicna stakla. Jednostavno tada ne postoji letvica izmedju. Crtez je bio za dva obicna stakla, ne za termo. Sad nadjoh, termo se radi u debljinama od 12 pa do 60mm: http://www.elit-m.com/Proizvodi_c_4.htm
Resetke od 9 polja se rade potpuno drugacije, odnosno rade se iz letvi debelih koliko i vrata, i svaki otvor ima svoje falceve u koje upada njegov poseban komad stakla (termo ili obicnog, sve jedno).
Generalno moglo bi i na ovu konstrukciju koja sad postoji, samo je to malo... zaguljeno. Posto nije od starta radjeno sa takvom konstrukcijom, sad je krpljenje. A nije radjeno tako zato sto nemas alata da to mozes kvalitetno da izvedes.
To je posao koji zahteva precizne mere.
Vrata imaju 16 i 17kg :-) bez duplog stakla. Nije ih lako podici. Da li ostajemo pri 3 sarke po vratima ili za ovu tezinu trebaju 4? Lesonit se sece sa nekom sitnijom ubodnom testericom?
Last edited by vectrabg on 24 Jan 2013 22:38, edited 1 time in total.