pitanje oko kantarice

Razgovori o radu sa ivericom, tehnike, materijali i ostalo
plakar
Precizni šegrt

pitanje oko kantarice

Post by plakar »

Pozdrav svima na forumu interesujeme princip rada kanterice tj rezervoar lepka na koju foru radi dali ima neko skicu i kako to radi ovako bih hteo nesto da namestim http://www.youtube.com/watch?v=0L9h4XMw ... re=related
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Ta masina sa videa koristi traku na kojoj je vec nanesen lepak i ona se zagrejava fenom. Postoji vise sistema za lepljenje, ima masina sa lepkom koji se nanosi valjcima, a ima ih i na kojima se PVA lepak prska na kant pa se zatim greje fenom pre nailazenja komada na koji se lepi furnir ili traka od furnira. Zatim grejanje moze biti fenom, a moze i presovanjem u zagrejanom kalupu. Sve zavisi sta gde i kome odgovara. U radionicama malih zanatlija se najcesce kant lepi peglom jer nema ko zna koliko posla, pa je ta masinica i suvisna.
plakar
Precizni šegrt

Post by plakar »

gresis prijatelju na snimku se tacno vidi onaj crni valjak ispusta iz njega lepak koji ide na materijal pogledaj
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Nisam primetio, ali vidim sada da je sa lepkom koji se nanosi valjkom. Ocigledno je da je taj lepak vec zagrejan (razvlaci se ko zvaka) i da se istiskuje iz posude pod pritiskom za nanosenje lepka (ona se ne vidi na snimku, kao ni kako upravlja njom, ali sigurno mu taj lepak ne pada s'neba). Ne vidi se bas sve na snimku. Mislim da mu nije bas uspelo podesavanje kako treba, previse je lepka na kantu. Znaci, kompresiona posuda sa lepkom negde ispod stola i neki grejaci, mozda su u tom crnom valjku.
Last edited by Pezzo on 15 Jan 2013 22:53, edited 1 time in total.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Evo ova nemacka firma proizvodi i pumpe za vruc lepak i creva koja zagrevaju lepak u prolazu, a imaju i neke pistolje za nanosenje vruceg lepka: http://baumerhhs.de/en/index.php?page=3-1-1 Medjutim, prave se i razne glave za aplikaciju lepkova, vrucih i hladnih, evo ovde se mogu videti neke na slikama: http://www.directindustry.it/prod/robat ... 24049.html
E sad, gde je on naso tu crnu glavu... ko bi ga znao, danas ima mnogo proizvodjaca na trzistu.
ropee
Vrhunski majstor

Post by ropee »

ova mašina djeluje vrlo jednostavna ::neznam:: , koliko se na slici vidi jedan motor pokreće cijeli mehanizam ( valjak za nanošenje ljepila , valjak za pokretanje trake i vjerojatno za neku pumpu za ljepilo )

Budući da ne vidim spremnik za ljepilo , moguće je da koristi neki mali spremnik u granulama ::neznam:: ili neke tube skrivene unutar onog crnog kućišta .

U svakom slučaju dobro izgleda :prsgore:
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.

http://img108.mytextgraphics.com/blinki ... b4f7ee.gif
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Ovako to radi, teflonizirana posuda u kojoj se rastapaju granulice lepka (cca 200C). Valjak koji je obradjen do pola kao istackan cilindar a druga polovina kao puz, slican onom na masini za mlevenje mesa (ne bas takav ali da bi plasticnije objasnio). Puz je uronjen u rastopljen lepak a okretanjem "povlaci" lepak na gornji deo, na valjak. Taj crni valjak koji se vidi na snimku je samo maska, cev, koja je prorezana sa prednje strane a u njoj je taj istackani valjak na kome je lepak. Nanos mozda i jeste malo deblji ali kada pritisne onim velikim valjkom tranu na ivericu sa lepkom, visak ce se istisnuti i posle nozem skinuti sa viskom trake.
Probacu jednom da slikam skinutu posudu pa da bolje objasnim, ovako mi je bas tesko.
Ima nekoliko sistema posuda za nanosenje, ova je najvise zastupljena (puz su u stvari krilca koja...) a postoji i sistem gde vruc lepak slobodnim padom tece na valjak, sistem sa klipom i diznama i td.
Mislim da je ovo moguce napraviti ali da ce eksperimentisanja i usavrsavanja da odnesu mnogo novca. Pametnije kupiti gotovu spravicu za 1000-1500 eura sa garancijom koja radi i krive forme i sa kojom mozes da radis i iz ruke (npr, da obilazis sa njom oko velike ploce)
http://www.youtube.com/watch?v=0ziPYaG0TNk
sal_ko
Šegrt

Post by sal_ko »

ima li neko da nam slika valjak i sistem nanaosenja lepka na valjak.ja imam kantericu sa fenom,ali ako bih mogao da nesto prepravim na lepak sa granulama,rado bih to odradio.
plakar
Precizni šegrt

Post by plakar »

kupio sam posebnu glavu tj srce kantereci valjak koji na materijal nanosi lepak marke stefani sa svim grejacima sondama ali ipak imam jedan problem lepak koji je istopljen ne moze skroz da se popne na valjak jel to problem sa lepkom ili brojem obrtaja koji se okrece valjak imam motor reduktor koji ima redukciju 26.7obrtaja u 1m neznam kod fabrickih masina kolika je redukcija.Ako moze pomoc kad je budem zavrsio postavicu sliku pa ce te pogledati
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

taj valjak treba da se okrece 10ak metara u minutu (najcesce su 8-18)
Trebalo bi da se vrti 3-4 puta brze ali nije moranje, radice i tako. Problem je sa temperaturom. Nadji nacin da smanjis temperaturu lepku.
Ti verovatno nisi koristio nikakvu kontrolu temperature vec samo popalio sve grejace.
Mozda mozes da otkacis grejac koji je najblizi valjku, mozda jos neki pa da probas.
Jel pravis nesto na cemu ces lepiti i kruzne oblike ili samo ravno. Ako ides na ravno, ubrzaj nekako.
plakar
Precizni šegrt

Post by plakar »

samo ravno cu lepiti i imam orman sa elektronikom ima jedan jaci grejac koji je u samoj kadi i za njega posebno podesavanje temperature njega sam stavio na 210c i na samoj glavi ima 2grejaca i njih mogu posebno da podesim i njih sam stavio isto na 220c
plakar
Precizni šegrt

Post by plakar »

jel to znaci da bi trebalo da ima 100o/min
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Odlicno, smanji to na 180 u posudi i 190 na valjku. Tako ce raditi sa 95% lepkova.
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

plakar wrote:jel to znaci da bi trebalo da ima 100o/min
Otprilike. Manje i srednje masine 8 m/min pa ako je obim valjka 10cm ispadne 80 o/min. Pogledaj koji je precnik tog valjka pa preracunaj
plakar
Precizni šegrt

Post by plakar »

ok probacu sutra da smanjim temperaturu pa cu videti ako ne moram videcu da promenim motor reduktor sa vecim obrtajima i jos samo jedno pitanje jel materijal mora da je naslonjen na valjak da ga gura valjak
Post Reply