Spoljašnje stepenište

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
igorpet
Zarezivač olovaka

Post by igorpet »

maricaiivica wrote:Potpuno si u pravu, i ja mrzim takav krpez i budzevinu.
Ja sam hteo da mu predlozim da srusi kucu... pa krene kako je trebao u startu, ideja, projekat,...i tako redom
Pa da znas da je malo hvalilo da se to desi ...
Naravno nisam imao para da sve idem ispocetka, pa je ostalo tako kako je, inace da sam imao koju hiljadu vise radio bi buldozer.

Ali posto je kuca kupljena takva kakva je, i ja sam silom prilika morao da je zavrsim u gabaritima takvim kakvi su bili, sada mi ostaju samo improvizacije na raspolaganju. One mogu biti manje i vise uspesne, a ja eto tragam za onim boljim.
Naravno genijalci su sazidali kucu sa potkrovljem bez ostavljenog stepenista za isti.
Bilo je planiranja da uradimo unutrasnje stepeniste ali u 38 m2 ukupne korisne povrsine nije moglo nikako da se "ugura" pa je ostavljeno da se uradi spolja.
Tako da bi stepeniste trebalo da bude sto manja budzevina.
ropee
Vrhunski majstor

Post by ropee »

ma kakve improvizacije , Pezzo molim te nemoj se javljat ako nemožeš čovjeku dat normalan savjet . U svom postu si naveo ne jednu nego hrpu stvari koje nemaju veze s vezom .
Kakva dodatna konstrukcija, stakla ???? pa tvoja varijanta bi ga došla skuplje nego da digne još jedan kat kuće :) dobro da mu nisi naveo da napravi most pa da ulazi preko susjedovog balkona

Ovo je sasvim normalan i uobičajen način izrade stepenica , radio sam ih par upravo ovakvih međukatnih , no nažalost nemam vremena za otići poslikati jedne koje su mi podosta blizu jer se spremam za put .
Ovo će ti biti funkcionalno , dovoljno čvrsto , pogotovo sa ankerima, par ankera mogu nositi cijele stepenice
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.

http://img108.mytextgraphics.com/blinki ... b4f7ee.gif
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

"...pa tvoja varijanta bi ga došla skuplje nego da digne još jedan kat kuće..."
-------
Pazi ovako, Ropee,
ja sam licno, za samo 200 eura, napravio 14 duzinskih metara lepe jake ograde za terasu, visoke 90 cm. Sada cu potraziti i sliku.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

evo dela ograde, pa ti sad reci da je to skupo:

Image
Ranije sam tu imao drvenu ogradu, pa je tokom vremena istrulela.
lutak
Šegrt

Post by lutak »

ja sam izričito protiv spoljnih stepenica
razlozi:
izgubićeš terasu
problem sa kišom ,snegom ,ledom
nesigurno, velika visina( cca 6 m )...

ja sam za ovakav predlog
http://www.rlrouse.com/infoblog/wp-cont ... ladder.jpg
samo što bih napravio drveni ormar ispod stepenica
ovo mi liči na pravi stolarski projekat
sloboda je najveća tekovina civilizacije
ropee
Vrhunski majstor

Post by ropee »

pezzo - kod nas željezni profili koštaju oko 1-1,5 € po kg , staklo od 20€ po m2 , drvo četinjače ( jela , smreka, bor suhi oko 200€ m3 )na slici samo ova boja za 12 m dužinske ograde košta oko 30€ , materijal vjerojatno oko 200-250€ , varenje , žica,elektroda ?

No sve to je off topic , čovjek valjda zna di živi i šta mu treba .

Ja bih mu preporučio dizalo , nije ni to loše rješenje ,ne umaraš se , fora je , bit će glavna baja u susjedstvu ,.... ali čovjek pita koji materijal upotrijebiti za stepenice sa kata na kat , skicu je izveo profesionalno , pa mislim da mu neće biti problem ni praktična izvedba :prsgore:

Image[/IMG]

Uploaded with ..us

naaajbezbolnije rješenje , osim po novčaniku
Last edited by ropee on 28 Dec 2012 19:32, edited 1 time in total.
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.

Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Kod nas su profili oko 0,9 evra kilo i neka utrosi i 300 kila, bilo bi kako valja i ostala bi mu cela terasa.
igorpet
Zarezivač olovaka

Post by igorpet »

Pezzo wrote:Kod nas su profili oko 0,9 evra kilo i neka utrosi i 300 kila, bilo bi kako valja i ostala bi mu cela terasa.
Gde to ima Al ili PVC profila za 0,9 evra ? Da odmah kupim 300 kila da resim problem.
A ako mislite na obicne metalne odavno nisam video da to neko koristi za zastakljivanje bilo cega na kuci.

Ljudi, meni treba za sada nesto udobnije stube, i to je to.
Kad budem imao malo vise "viska" mogu da razmisljam o drugim varijantama.
Za unutrasnje stepeniste nema mesta ni 1 m2 a kamoli vise, i za sada ovo na zadnjoj terasi mi je jedina varijanta.
A terasa je siroka svega 85 cm i nicemu do sada nije sluzila osim za prostiranje vesa, a ovim ce i ostati u funkciji jer iz sobe ce vrata biti u funkciji.
Image
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Pezo nepričaj gluposti počeli smo pričati o stepenicama a ti u dva posta završiš na ogradi.

Ljudi ja Vas najljepše molim da se držimo teme i ako je moguće da čovjeku pomognemo rješiti problem.

Moje mišljenje je da taj balkon oliti terasa na koju ti planiraš postaviti cijelo stepenište je sasvim dovoljno jako da izdrži cijelu težinu konstrukcije a i malo više od toga stoga mislim da se netrebaš previše zamarati oko tog djela.

Snjeg led kiša itd. itd. s razlogom se pojedini kolege pribojavaju tih nepodobština jer u svakom slučaju su uzročnik velikih problema i nesreća,nedaj Bog ikome,ALI i za to ima rješenje.

Naprimjer ja bih gazišta napravio od željeza i to na način da okvir bude od cijevi 40x20 i unutar okvira se pričvrsti željezna pređa,znaš ono kao za ograde samo manjih rupa one male kare.

Jedan moj kolega u G.Kotaru je napravio vani stepenice isto za ulaz u svoj stan na katu od te pređe i stvar funkcionira odlično.

Meni se isto čini sasvim ok rješenje od kolege Ere sa nosačem konstrukcije učvršćeno za zid mislim sasvim dovoljno.

Pokušaj se malo savjetovati i sa nekim bravarom jer ti ljudi imaju dosta iskustva sa tim cjevima i tim stvarima možda imaju neku bolju ideju rješenje.
Čovijek sniva a Bog realizira!
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Izgleda da bi me bolje razumeli Kinezi, kao da sam sve ovo do sada napisao na kineskom. Koliko mogu da primetim, nigde nismo spominjali profile za zastakljivanje, vec nosece konstrukcije za stepeniste. Radi brate kako se tebi svidja, necu ja tamo da se penjem. Izvinjavam se na javljanju.
igorpet
Zarezivač olovaka

Post by igorpet »

Pezzo wrote:Izgleda da bi me bolje razumeli Kinezi, kao da sam sve ovo do sada napisao na kineskom. Koliko mogu da primetim, nigde nismo spominjali profile za zastakljivanje, vec nosece konstrukcije za stepeniste. Radi brate kako se tebi svidja, necu ja tamo da se penjem. Izvinjavam se na javljanju.
Pezzo, ne ljuti se, razmenjujemo ideje i sve su prihvatljive, ali neke vise neke manje.
A profile za zastakljivanje nisi spominjao ali jesi zastakljivanje, pa sam mozda ja nesto pomesao ;)
ropee
Vrhunski majstor

Post by ropee »

eee da ova ideja sa gaištima od metalne mrežice je skroz dobra , jedino ostaje malo jeziv pogled kroz mrežicu pa s obzirom na visinu nekom ( čitaj meni ) ne bi bilo svejedno popenjati se gore . Gazišta mogu biti od perforiranog lima :
Image

Uploaded with ..us
Last edited by ropee on 28 Dec 2012 22:11, edited 1 time in total.

ropee
Vrhunski majstor

Post by ropee »

Ako želiš puna gazišta , može i rebrasti alu lim :
Image

Uploaded with ..us

I način kako su rađene stepenice sa perforiranim limom :

Image

Uploaded with ..us

ropee
Vrhunski majstor

Post by ropee »

tebi trebaju malo strmije stepenice , ovakve:

Image

Uploaded with ..us

a ako ovako napraviš nosače , za gazišta možeš staviti što god :

Image

Uploaded with ..us

i primjer gazišta od rebrastog lima:

Image

Uploaded with ..us

kod nas u firmi su napravljene metallni okviri a unutra kao gazišta grez pločice , ne kliže se a izgleda stvarno lijepo

Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

"Pezzo, ne ljuti se, razmenjujemo ideje i sve su prihvatljive, ali neke vise neke manje."
------
Pa Igore, najbolje ti je da se posavetujes sa nekim arhitektom ili gradjevinskim inzenjerom. Ja sam tako radio kad mi je trebalo. A na forumima, kao sto vidis, svako prica ono sta misli da treba. To je konstrukcija u visokogradnji. Kako si nacrtao te stepenice, ne verujem da ce ti to neko iskusan preporuciti da tako i uradis, jer to nema dobar stabilan oslonac. Hoces li biti sutra bezbrizan ako pustis decu ili starije osobe da se uz to penju ? Kako ces kad zaledi ?
Ja se ne ljutim, ali se meni ovde kaze da pricam gluposti. Proveri brate, nista te ne kosta da pitas strucno lice za misljenje, na tebi je odgovornost.
Post Reply