Ograda terase u dvoristu?

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
vectrabg
Pred-majstorsko zvanje

Post by vectrabg »

mbole wrote:Nakon krace pauze, idemo dalje.
Tajne stolarskog zanata na delu! :buga:
Privlacio me i ranije rad sa drvetom - ali kako me ti uvodis sve dublje u tajne zanata - sve mi se vise to svidja. Najbolje od svega sto sve mogu sam da uradim. Mozda promenim profesiju, pa ni radionica nije iskljucena ha,ha Posle ovakvog detaljnog objasnjenja - ostaje mi samo da korak po korak pratim ono sto si rekao i uradim to.

Siguran sam da ce ovo moderatori staviti u stalne teme.
mbole wrote:Sto se tice brave, to je opet malo sexy. Naime letve su pretanke da bi u njih isla normalna brava, a one uske brave nisu bas za drvena vrata, vec za metalna.
Drugo bi bilo da se nadje brava koja ide NA vrata, znaci ne useca se u bok, vec stoji na unutrasnjoj povrsini. Nesto ovakvo, samo u odgovarajuce uskoj dimenziji:
http://www.bane.rs/novi-proizvodi/108-p ... brava-crna
Meni odgovara da sto manje moram da idem kod stolara. Tako da mi ova tzv "seljacka brava" nije lose resenje. Uklopila bi se i u sam "grub" ambijent. Znaci sper 3-4mm, a preko njega bi dosla ova brava.
Image

Nastavak u seriji sam odstampao isto i spremam se da radim to. Prvo da odnesem stolaru, pa dok on to radi - u medjuvremenu moram da se posvetim pravljenju zajednickog zida i ulaznih vrata (sa brodskom sarkom) sa komsijom - dok je lepo vreme. A vrata mogu unutra raditi bez obzira na vreme. Molim te pogledaj u viewtopic.php?pid=59377#p59377 (pomoc oko nadstresnice) kako da postavim konstrukciju da mogu da nabavljam materijal. Hvala!
Last edited by vectrabg on 08 Nov 2012 12:43, edited 1 time in total.
vectrabg
Pred-majstorsko zvanje

Post by vectrabg »

Profo, zapeo sam oko vrata (varijanta bez falca). :groota: Odlucio sam se za dizajn, spremio letve 5x5, brodski pod 11cm debljine za prednju stranu i taman da krenem da radim - a onda shvatim da ne znam sta cu da uradim sa gornjim delom vrata gde dolazi staklo?

Image

Sa prednje strane ce doci drvena resetka 2cm debljine u ravni sa brodskim podom. Na nju dolazi staklo, a onda ostaje supljina od 4cm sa zadnje strane. Sa zadnje strane stavljam lesonit od 3-4mm u boji camovine i time se lepo zatvara donji deo vrata - a ne znam sta da radim sa gornjim delom gde je staklo? Ostaje supljina sa unutrasnje strane i vide se letve 5x5 sa strane...

Pomerati staklo u sredinu? ili neka tajna stolarskog zanata ;)
Last edited by vectrabg on 23 Dec 2012 21:14, edited 1 time in total.
vectrabg
Pred-majstorsko zvanje

Post by vectrabg »

Image
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Nesto treba i da drzi to staklo na mestu :)
Sa unutrasnje strane dodju lajsnice koje drze staklo, a prikucavaju se za vrata s boka. Izaberes neku debljinu te lajsnice, tako da dobijes koliko toliko estetski prihvatljivu "stepenicu".

Ustvari... jel su ovo spoljasnja ili unutrasnja vrata?
Ako su ovo spoljasnja vrata trebalo bi da stavis ili jos jedno staklo sa unutrasnje strane, ili dvostruko termo (vakum) staklo, koje ako se ne varam izadje na oko 12mm.
vectrabg
Pred-majstorsko zvanje

Post by vectrabg »

mbole wrote:Nesto treba i da drzi to staklo na mestu :)
Sa unutrasnje strane dodju lajsnice koje drze staklo, a prikucavaju se za vrata s boka. Izaberes neku debljinu te lajsnice, tako da dobijes koliko toliko estetski prihvatljivu "stepenicu".

Ustvari... jel su ovo spoljasnja ili unutrasnja vrata?
Ako su ovo spoljasnja vrata trebalo bi da stavis ili jos jedno staklo sa unutrasnje strane, ili dvostruko termo (vakum) staklo, koje ako se ne varam izadje na oko 12mm.
E, bez tebe nista! :buga: Uvek mi nesto novo kazes na sta nisam obratio paznju! Da, vrata su spoljasnja (bez falca) i znaci bilo bi dobro staviti jos jedno staklo sa unutrasnje strane - ili termo (ako nije skupo).

Je li bi imao vremena da nacrtas vrata u tvom programu da vidim kako ce doci te lajsne, drvene resetke itd (malo mi je to nejasno) - i ako stavljam staklo i sa unutrasnje strane kako sve to da izvedem?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Evo jedne ideje (verovatno postoji jos nacina).

Pogled iznutra. Ovde nisam lepo odradio letvicu koja dodje ismedju stakala na boku (a sad me mrzi da prepravljam, kukaj ako ti ne bude jasno). Trebalo bi da njena debljina bude takva da joj se ivica poklopi sa ivicom brodskog poda koji je na boku (vertikalne unutrasnje ivice). Nije neophodno, samo tako lepse izgleda. Drugim recima sve unutrasnje ivice treba da se slazu.
Image

Pogled s boka
Image

Pogled spolja
Image

Ova resetka nista ne drzi, pa mi se cini da je najjednostavnije da je samo povezes tiplovima za brodski pod. Trazi dosta precizan rad.
Image

Jos jedan pogled iznutra al iz malo sireg ugla ovde se bolje vidi redosled delova
Image

I varijanta ako iznutra neces silikon vec letvice.
Image

Za termo staklo nema potrebe za srednjom letvicom. Stavljas samo letvice iznutra.

Ah da... koristi staklo od bar 4mm, dosta je veliko, pa bi ono od 3 lako moglo da pukne.
vectrabg
Pred-majstorsko zvanje

Post by vectrabg »

HVALA PUNO! :stolt:

Sad mi je mnogo jasnije sta treba da radim. Po mojoj skici BP ne ide skroz vertikalom do resetke, vec ga preseca horizontala, ali to ne menja nista. Sad vidim da stavljam celo staklo, a ne komadice po isecima iz resetke. Ne treba da stavljam ni one ukrasne ugaonike, jer nemaju svrhu, zar ne? Falc ce biti od BP sa donje, gornje i bocnih strana.

Resetka ide samo sa prednje strane. Ne i sa zadnje? Umesto tiplova, bice mi lakse da taj spoj sastavim uz pomoc pocket hole...

Bas je dobar taj program za crtanje...
Last edited by vectrabg on 25 Dec 2012 07:48, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Moze i staklo iz komadica, ali to je dosta slozenije za izradu, i tada bi resetka trebala da bude isto od 5X5.

Resetka je cisto dekorativni element, tako da ne mora da ide sa obe strane (jednostavnije). Ako zelis, moze i sa obe strane. Naravno tada treba suziti letvicu koja je u sredini za debljinu resetke, i smisliti kako da se unutrasnja resetka postavi tako da moze da se skine ako zatreba.
Pocket hole ce se videti sa jedne strane (osim ako imas odgovarajuce cepove), pa sam odluci da li njih ili tiplove. Ako ides sa dve resetke, onda na unutrasnjoj strani pocket hole.

Ne znam o kakvim ukresnim ugaonicima pises? Mozda je i bilo al zaboravio sam o cemu se radi.
vectrabg
Pred-majstorsko zvanje

Post by vectrabg »

mbole wrote:Konsturkcija za kacenje gips karton ploca, kao sto sam negde napisao se radi tako da su letve (odnosno u tvom slucaju stafne) vertikalne, i nalaze sa na krajevima i u sredini ploca. Naravno moras imati i nesto na dnu i vrhu.

Ploce bi stojale ovako:
Image
Profo, na koje tacno rastojanje se stavljaju letvice za gipsane ploce? Neko prica 62,5 neko 50, pa mi je to nejasno... Stavljao bih dodatne 5x3 (odgovaraju li?) izmedju vertikala 5x8 kako bih mogao da stavim gipsanih ploca sa unutrasnje strane.
Last edited by vectrabg on 26 Dec 2012 09:54, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Zavisi koje ploce kupujes. Ima ih od 120 i od 125cm sirine.
Ako su 120 tada sredina svake vertikalne letve ide na 60cm, ako su 125 tada ide na 62.5
3X5 je tanko.
vectrabg
Pred-majstorsko zvanje

Post by vectrabg »

mbole wrote:Ne znam o kakvim ukresnim ugaonicima pises? Mozda je i bilo al zaboravio sam o cemu se radi.
To je ova maska sto dodje preko ivica. Ne znam kako se to zove.

Image
Image
vectrabg
Pred-majstorsko zvanje

Post by vectrabg »

Profo, ova vrata ce izgleda biti moj diplomski rad ha,ha Do sada je bilo sve zagrevanje ;)

1. Sve radim po tvom odlicnom uputstvu za vrata sa falcem, samo sto ova vrata nece imati falc.

2. Mogu li u delu gde se kosnik i srednja horizontala spajaju sa vertikalama, da umesto drvenih tiplova koristim spajanje pocket hole? A u uglovima gde se isecaju komadici 5x2.5 na spoju izmedju horizontala/vertikala - tu pretpostavljam da ne moze pocket hole?

3. Posto su vertikale vrata 12cm siroke, stavicu standardnu bravu za drvena vrata BS, jer kocka moze da se sakrije iza. Na vertikalu rama 5x5 cu dodati komad 5x3 (ako uzmem bravu dubine 65) za kocku brave i sastaviti ih vijkom 5x70. Za dubinu 80 na 5x5 dodao bih jos jednu istu 5x5. Koju bravu da uzmem 65 ili 80?

4. Debljina brave je 15mm x 170mm, pa cu napraviti kanal 14mm x 165mm i otvore burgijom 10, a onda cu dleto/turpija

5. Otvor kvake je na 105cm.

6. Prvo stavljam sarke na vrata, a onda postavljam sve na stok.
Last edited by vectrabg on 27 Dec 2012 00:40, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ah, to su lajsnice koje drze staklo sa unutrasnje strane, nisu ukrasi.

Ubacis staklo, pa onda preko njega stavis ovakvu lajsnicu i nju ukucas/usrafis u bok. Moguce je i spoljasnju stranu izvesti sa njima, a moguce je i praviti falc, pa sta je kome zgodnije.

2. mozes pocket hole za kosnike i srednju letvu. Uglove bih ja ipak lepio, jace je nego ph.

3. nemoj da srafis daj dodatni komad, zalepi ga. Mislim da je sve jedno koju bravu uzmes. A nece skoditi ni ako uzmes bravu 65 a stavis komad 5X5.

4. A sto odmah ne uzmes burgiju 15mm?

6. mislim da je lakse obrnuto (ako je muski deo sarke na stoku). Kako god radio, moraces da prislonis vrata lepo uz stok da bi tacno preneo mere. Ali ako je muski deo sarke prisrafljen za stok, onda ce zeniski deo sam stajati na njemu, a ako prvo zasrafis zenski deo na vrata, onda ce muski deo ispadati, pa bi morao nekako da ga ulepis.
vectrabg
Pred-majstorsko zvanje

Post by vectrabg »

E, profo - svaka ti je na mestu!!! Blago segrtu koji ima tebe za majstora - puno ce da nauci :-) Ja to ponekad i zakomplikujem - a ti jednostavno i ubitacno! :buga:

1. Ostaje samo da te pitam koje vijke da koristim za vezu sarki. To je kljucni detalj - to ce drzati sve. Mislio sam 5x40, ali mi rupe deluje ceste - ili se varam. Sta ti preporucujes?

I na koju tacno visinu da ih stavljam? Dve idu gore, jedna dole.
Image

2. Brodski pod vezujem sa ramom vrata sa unutrasnje strane vijcima. Pilot rupa kroz ram i hvatam BP. Napravicu ram, a onda "masku" od BP koju cu sastaviti sa pocket hole sve - i onda celu masku iz jednog dela staviti na ram i pricvrstiti sa unutrasnje strane.

3.Ako imas neku zamerku na dizajn - sad je vreme. Inace ode u proizvodnju, i to serijsku ha,ha

Image

5. Da li bravu postavljam na sredinu 5x5 letve ili na sredinu debljine vrata 2cm+5cm=7cm:2=3.5cm?
Last edited by vectrabg on 28 Dec 2012 23:09, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Lici mi da su ove rupe za 4.5, ali ako moze da prodje 5 onda njih. Mogu i malo kreci srafovi, tipa 30 ima ih dosta tako da ce to drzati.

Odokativno donju i gornju na oko 15cm od gornje i donje ivice a srednju na oko 15cm ispod gornje.

Ovo pod 2 niam bas ukapirao do kraja. Ne shvatam kako ces masku od BP da napravis sa pocket hole?

5. (gde nestade 4), na sredinu letve.
Post Reply