Lepljenje vec tonirane jelovine

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
bigg
Šegrt

Lepljenje vec tonirane jelovine

Post by bigg »

Pozdrav za drustvo.
Ovo mi je prvi post i odmah da bubnem nesto. Naime, imam neku suludu zelju napraviti neku vrstu okvira za jedan predmet po principu onih lameliranih dasaka za meso sa youtuba, u vise boja. E sad, oni imaju u svojim preopremljenim radionicama drveta kakvog pozele, sto nije slucaj sa mnom. Od drveta imam samo jelovinu i ideja mi je da je prvo toniram u zeljene boje, najmanje tri, da boja duboko prodre u drvo a zatim pristupim lepljenju i formiranju lamela.
Znam da postoji mogucnost prilikom obrade, dihtovanja,smirglanja, da se skine ofarbani sloj, ali me vise muci lepljenje. E, to je pitanje za vas. Sa cime, ako postoji mogucnost, da toniram drvo a da lepljeni spojevi budu kvalitetni kao da nema hemije na drvetu. Koja je to hemija od farbe ili lepak potreban da mi uspe takvo nesto, ako je moguce.
Po mom pitanju zakljucujete da sam samo obican hobista i nemam skoro nikakvo iskustvo u stolarstvu ali imam volju :tummenupp:
bigg
Šegrt

Post by bigg »

Tri dana niko ni slovo da napise. Jesam li ja nesto lose odradio, pogresno pitao, nepopularno postupio ili ima drugi razlog za to. Ne verujem da niko od iskusnih do sad nije imao slicnu situaciju i potrebu da zalepi vec tretirano drvo nekim lazurom, bajcom ili slicno tome. Dajte , ljudi, dok nas ne pogodi taj smak :) i =) i (:
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ja sam jednom lepio daske koje su bile premazane belinkinim bellesom (impregnacija/insekticid/fungicid koji dodje pre lazure).
Pozvao fabriku, i inzenjer sa druge strane rekao da moze da se lepi nakon nanosenja. Zalepljeno pre 3 godine, nije pustilo.

E sad, ovo sto ti hoces, je vrlo problematicno. Koliko se ja razumem obican stolarski lepak bi trebalo da drzi nakon bajca (bajc i lazura nisu isto sta god ti pricali trgovci), posto bajc u sustini ne "zatvara" drvo.
Epoksidom bi mogao da zalepis maltene bilo cime da si ih premazao (pod uslovom da nije neka od varijanti sa voskom), samo epoksid nasuprot uobicajenom misljenju ne vezuje tako dobro kao stolarski lepak, cena mu nije bas mala, i prilicno je "musav" za rad.

Ono sto jeste problem je sto bajc (kao i vecina boja) ostavlja boju na povrsini, ili prodire jako plitko u drvo. Pri tom to radi jako neravnomerno u zavisnosti od tvrdoce drveta (godovi). Kod cetinara je to razlicito prodiranje izuzetno izrazeno.

Drugim recima, to sto pravis bi moralo da bude kompletno zavrsno obradjeno, da ga izbajcujes i onda da ga perfektno slepis, tako da nema vise nikakve dalje obrade.

Ja barem ne znam za postupak kojim bi mogao da obojis drvo dovoljno duboko "po zapremini" tako da bi mogao naknadno da ga obradjujes.

Sto se tice egzoticnog drveta, ima ga i ovde (reklama na vrhu stranice desno). Jeftino nije, ali pogledaj sta nude. Iskreno ne znam gde je Stanisic, pa ni dal ti se isplati da ti to salju ili da dolazis do Nove Pazove. Vidim da ima jedan Stanisic u blizini Loznice, a cini mi se da je mi je Dule svojevremeno pricao kako je u tom kraju negde video stovariste koje ima raznih sorti egzoticnog drveta.
bigg
Šegrt

Post by bigg »

eto kvalitetnog odgovora.
Stanisic je izmedju Subotice i Sombora, suva i nemila granica.
Znam da je problematicno,zato i pitam vas koji znate posao. Isto tako znam da se mogu lako pronaci egzoticni komadi drveta, ali, ogromno ali, znas vec sta je po sredi. Sam kazes da je papreno skupo, sto je najveci problem. Samo za to i hocu da pokusam raditi sa onim sto mi je lako dostupno. Rekao sam u pocetku, to bi bio okvir oko jednog pravougaonog predmeta i nebi trpio nikakvu silu niti udarce osim svoje tezine, viseci na zidu.
ropee
Vrhunski majstor

Post by ropee »

Jel bi ti radio ovako nešto :

Image

Uploaded with ..us
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.

http://img108.mytextgraphics.com/blinki ... b4f7ee.gif
bigg
Šegrt

Post by bigg »

e, tako nesto. Samo sto bi u mojoj verziji bila samo ona dva, mozda tri reda ivicna,ukupne sirine nekih 6-8cm. Sredina bi bila popunjena sa LCD tv :oskyldig: .
Inace, extra rad, ovaj mozaik ili kako se vec zove.
Samo da pitam, jer ne mogu sam zakljuciti, jel to radjeno, kako bi ameri na youtube rekli, u end grain tehnici ili ne
Last edited by bigg on 20 Dec 2012 09:35, edited 1 time in total.
peradetlic
Majstor majstora

Post by peradetlic »

lepo to odradiš u natur verziji pa spojeve išpartaš skalpelom
toniraš kako koji komad želiš raznobojnim bajcovima e tu nastupa to špartanje skalpelom neće dati da se boja preliva na drugi komad taj rez ne da

posle lakiraš ili poliraš nekim voskom

ovo ti najbezbolnija varijanta za to
za sve je kriv Toma Sojer
bigg
Šegrt

Post by bigg »

napraviti kao neke mini kanale oko svakog komada? na to si mislio
peradetlic
Majstor majstora

Post by peradetlic »

ne kanale samo se zareže skalpelom

ili na savakom komadu oboriš ivice pa nema potrebe za te rezove

posle samo pažljivo isfarbati
za sve je kriv Toma Sojer
bigg
Šegrt

Post by bigg »

to bi bio lep detalj sa oborenim ivicama
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Pitanje je koliko je nedostupno i to sto je skupo :)
Ono sto hocu da kazem je da ti ne kpujes kubik necega vec u sustini malu kolicinu.
Recimo najskuplje drvo u ziboru je burmanski tik, sa cenom od 5200 evra po kubiku, sto zvuci stravicno. No, tebi treba jedna jedina daska (treba ti i manje, al na manje ne mozes da kupis).
Recimo da je ta daska duga 2 metra (mada cini mi se da za egzote imaju i kratice od po metar), siroka 20 cm i debela 27mm. To izadje na 0.0108 metara kubnih, odnosno oko 50 evrica, sto vec nije tako nedostupno, iako je i dalje skupo.

Pri tom je tik ekstremno skuplji od svega ostalog. Mahagoni je recimo oko 1000 sto ce reci da bi ta daska izasla oko 10 evra.

Ili koristis evropske vrste: na primer orah, tresnja, javor, jasen... koje takodje imaju dovoljno razlicite boje, a verovatno ih mozes aci kod lokalnog stolara u malim dimenzijama.
ropee
Vrhunski majstor

Post by ropee »

Ovo je napravljeno , svaki komad zasebno ofarban , pa potom zalijepljen na OSB ploču . Doljnja strana svakog elementa nije farbana , tako da drži ljepilo . Poslije je sve zajedno prelakirano .

Fora izgleda , to je jedna vrsta mozaika .
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.

http://img108.mytextgraphics.com/blinki ... b4f7ee.gif
bigg
Šegrt

Post by bigg »

ok, zalepljen na osb plocu, a jesu li i medjusobno lepljene?
Pretpostavljam da jesu, jer bi bio ponegde primetan procep, sto bi kvarilo krajnju sliku. Jesu li farbane sve stranice, osim te za spoj sa osb plocom, ili samo ove koje se vide.
Za mbole, racunica ti je dobra ako se uzima samo jedna daska,ali 3 boje menjaju stvar, a i sumu. Da imas predstavu, tv je 81cm, obim je lako izracunati, sirina rama od 6-8cm, zavisi od krajnje obrade, dok je dubina 15cm, a to je stavka koja potrosi dasku. Sad moze biti komentara zasto 15cm, ali meni je toliko jedna ivica tv od zida udaljena i tako zeljim da napravim.
Post Reply