kantovanje furnir kant trakama?

Razgovori o radu sa ivericom, tehnike, materijali i ostalo
boggy
Majstor majstora

kantovanje furnir kant trakama?

Post by boggy »

cuo sam da se radi peglom, interesuje me temperatura koja je potrebna i generalno kako se to radi... znaci furnir "samolepljiva" kant traka, ne ABS, ne melamin!

e.. da, kantujem vec furniranu i skrojenu ivericu, furnir je jasenov, kao i kant traka
Last edited by boggy on 16 Jul 2008 22:44, edited 1 time in total.
zoranp
Majstor stolar

Post by zoranp »

Ja kantiram furnir istom temperaturom kao i melaminsku kant traku. Ako je pegla tada na najjače, jer kod peglanja nije toliko bitna temperatura koliko vrijeme kontakta pegle i trake.
velja
Vrhunski majstor

Post by velja »

Sto ti je visa temperatura mozes brze da vuces peglu. Pazi samo da ne pali traku (potamni furnir). Moras malo da provezbas. Obrati paznju kad opkrajas kant traku. "zica" hoce da vijuga i da naglo menja smer na sastavima pa moze da ti povuce skalper da zaseces vise nego sto treba.
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
goga
Precizni šegrt

Post by goga »

moze da se secs sa nozem od abrihtera,mnogo je lakse i bolje nego skalper
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

hvala ljudi :)

Planiram da visak "odsecem" ruterom... nego... da li se prekriva necim furnir pa onda pegla, ili se pusta na milost i nemilost povrsina... jasen je u pitanju...
goga
Precizni šegrt

Post by goga »

bogi da li mislis na melaminsku kant traku sa lepkom
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

goga wrote:bogi da li mislis na melaminsku kant traku sa lepkom
Mislim na kant traku od jasenovog furnira sa lepkom (sirina 22mm)
goga
Precizni šegrt

Post by goga »

obrati paznju na proizvodjaca,eurokantove,kantex se lepe dobro,eggerova malo teze jar imaju vrlo tanak sloj lepka
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

goga wrote:obrati paznju na proizvodjaca,eurokantove,kantex se lepe dobro,eggerova malo teze jar imaju vrlo tanak sloj lepka
hocu, hvala, sutra zovem da pitam ko pravi ovu kant traku... posto nemaju obicaj da navedu proizvodjaca u racunu...
pajja
Vrhunski majstor

Post by pajja »

da bi izbegao cepanje po zici, naj bolje ti je da visak furnirane trake oslajfujes - govorim iz iskustva
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

pajja wrote:da bi izbegao cepanje po zici, naj bolje ti je da visak furnirane trake oslajfujes - govorim iz iskustva
hm.... zar ni rucni frezer ne moze to da spreci? Imam trakastu slajfericu.... nije problem... jedino sam malo trapav s njom

Koju smirglu za to koristis (broj, granulacija... kako li se to zove...)
Last edited by boggy on 16 Jul 2008 22:38, edited 1 time in total.
goga
Precizni šegrt

Post by goga »

pazi i na rumunsku traku,mada svi rade sa eurokantom,ja sam sa njom veoma zadovoljan,kada stavis traku na ivericu peglom predji po sredini pritisni je sa malim parcetom iverice ili MDF-OM,posle predji sa peglom po ivicama da bi se lepak ravnomerno rasporedio
pajja
Vrhunski majstor

Post by pajja »

frezero ne moze jer ta traka viri a i verujen da bi zacepola ponegde (nisam probao) a granulacija pa npr. 120
"trapav" pa verovatno nisi cim se bavis ovim stvarima, u stolariji je stvarno potrebno biti i spretan i pazljiv i stalozen i i i sve to sa puno znanja
Bojan
Administrator
Administrator

Post by Bojan »

Ima oni noževi za 300 dinara trouglasti sa drškom, pa ga prisloniš na ivicu i jednim potezom napraviš "fiiik", i gotovo. Nema cepanja, nema ništa. Nema zezanja frezerom, a ceo proces traje 2.67 sek. Nakon toga malo fine šmirgle, i gotovo.
zoranp
Majstor stolar

Post by zoranp »

Ja sam, još davno, u nedostatku nožaza hoblić (abrihter), naoštrio špahtlu k'o britvu i njome skidam višak trake u jednom potezu. Koristim je već godinama. A za pritiskanje nakon grijanja, koristim onu plosnatu spužvicu koja se koristi u kuhinji. Primjetio sam da je bolja od daskice jer ne istiskuje lijepilo sa rubova, kao što se to zna dešavati kada se radi s komadom daske.
Post Reply