Daklem, radi se dalje

Vec neko vreme pripremam materijal za kopir glodalicu, po ideji Matijasa Wendela. Njegov dizajn sam malo izmenio i prilagodio svojim potrebama.
On insistira na "sve od drveta i sve iz lokalne radnje". Posto se njegova i moja lokalna radnja prilicno razlikuju

, mislim da je ponegde metal ipak bolje resenje, a i obrada sitnih metalnih delova mi je lako dostupna jer imam strugic, neke stvari su promenjene.
Moja varijanta je "rastavljiva" (manjak prostora), i veze su masinskim srafovima a ne srafovima za drvo. Koriscene su T i tauzer matice. U vecini slucajeva sam tauzer pravio sam, posto kupovne hoce da rascepe sper kada se uvijaju u njega s boka. Takodje na nekim mestima mi je trebalo da osa navoja bude apsolutno saosna sa rupom, sto sa klasicnim tauzerima sa spoljasnjim navojem nije bas lako postici. Ulepljene su epoksidom.
Druga glavna razlika je sto sam glavnu osovinu postavio na lezajeve, tako da pri zakretanju lezajevi koji vode kolica levo-desno ne klizaju po njoj vec se cela osovina okrece.
Postoji jos sitnih razlika, recimo nosac alata se oko svoje osovine okrece na caurama od klizne bronze, vodjica za kopiranje je u metalnom nosacu i ima fino podeavanje. Za nju sam iskoristio malu steznu glavu, tako da jednostanvo mogu da zamenim vrh kako bi bio identicnog oblika i dimenzija kao upotrebljeno glodalo. Dva "uveta" na koje je okacen nosac alata mogu da se takodje nasteluju (da mi se ne bi desilo kao njemu da glavna osovina i nosac alata ne budu paralelni), nosac alata moze da se menja...
U startu je nosac alata napravljen da prihvati Dremel, posto nemam malu glodalicu, a velika je jednostavno prevelika za ovo. Pored toga, meni je ovo i potrebno za izradu vecinom sitnih stvari.
Cela skalamerija kada bude gotova ce biti montirana na plocu od "ravnalice za glodalicu", koju sam napravio jos pre par godina (torsion box, debeo 10cm, na gornjoj povrsini glatki ultraplast, tako da moze jednostavno da se obradak prilepi dvoztruko lepljivom trakom).
Kompletan model:
Svi delovi obradjeni, izbuseni i spremljeni za sklapanje, izuzev glavne osovine. Ona ceka zavrsnu obradu (vec su u nju postavljene na krajevima osovinice na koje dodju lezajevi), posto duzinski ne moze da stane u moj strugic, a nikako da se nadjem sa drugarom kod koga treba da je obradim (on ima stari dobri Emcomat, koji moze da primi osovinu od 60cm). Drveni delovi su od brezovog spera (ruski, 13-to slojni, odlican iako ne bas jeftin) i jasena. Moja zelja je bio javor, ali nije ga bilo kod lokalnog stolara. Jasen ume da se pracakne, ali ovaj je za sada miran.
Ovde je sklapanje vec pocelo, ulepljena je vecina tauzera, i T matica (T maticama su odseceni klinovi, i takodje su ulepljene epoksidom, posto klinovi cepaju sper), sastavljen nosac alata i vodjice za kopiranje, Postavljne "ruke" sa lezajevima na bokove kolica, ulepljeni tauzeri u dva nosaca za lezajeve koji ce doci na glavnu osovinu. postavljeni lezajevi na levu vodjicu (jedan lezaj koji ide na desnu ce konacnu poziciju dobiti tek kada se sve sklopi)
Lezajeve sam montirao na ekscentre (napravljeni na strugicu) tako da mogu da se podeavaju za oko +-1mm
Na par slika se vidi i cekic iz prethodnog posta. Sastavljen je, napunjen sacmom, i lepo radi, samo ceka da nadjem debelu kozu za udarne povrsine i da se finisira (najverovatnije selakom). Drvo je orah i grab.