Postavljanje lamperije na plafonu?
Postavljanje lamperije na plafonu?
Ima li pravilo kako se postavlja lamperija na plafonu u zavisnosti od sirine/duzine prostorije ili je to ne bitno? Cuo sam da kada se postavlja laminat uvek ide duzom stranom prostorije. Vazi li to i za lamperiju na plafonu?
Nista bez tebe profo! Svaka ti je rec na mestumbole wrote:Cisto estetski. Kada svetlost pada duz lamperije (ili laminata), manje se vide nepravilni spojevi.

Last edited by vectrabg on 13 Dec 2012 22:03, edited 1 time in total.
Znači nije bitna dužina prostorije nego pad svjetlosti , kao i kod laminata dužinski u prvcu izvora svjetlosti , ali nije to toliko bitno , bitna je i iskoristivost same lamperije .
Ako je prostorija u drugom pravcu bolja za iskoristivost same lamperije onda je bolje postaviti tako da ima čim manje otpada .
Nego vectrabg , vidim ja da ćeš ti pomalo postat pravi majstor
, prvo nadstrešnica, pa terasa , vrata , sad lamperija :tummenupp:
No mogao si otvoriti temu sa svojim radovima i sve na jednom mjestu , a ne ovakav džumbus , za svaki šaraf novu temu otvaraš
Ako je prostorija u drugom pravcu bolja za iskoristivost same lamperije onda je bolje postaviti tako da ima čim manje otpada .
Nego vectrabg , vidim ja da ćeš ti pomalo postat pravi majstor

No mogao si otvoriti temu sa svojim radovima i sve na jednom mjestu , a ne ovakav džumbus , za svaki šaraf novu temu otvaraš
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.
http://img108.mytextgraphics.com/blinki ... b4f7ee.gif
http://img108.mytextgraphics.com/blinki ... b4f7ee.gif
Kod laminata postoje i granice sirine/duzine nakon kojih mora da dodje dilatacioni razmak.
Kod lamperije duzinski gotovo da ne postoji ogranicenje (drvo se duz godova jako malo siri/skuplja), a po sirini sama konstrukcija lamperije (utor/pero) obezbedjuje da moze da se siri i skuplja.
To sa druge strane znaci da lamperiju ne treba postavljati "tvrdo", to jest da pero ne treba do samog kraja da udje u utor, vec da treba ostaviti neki mali razmak (reda milimetra, posto dascica sirine 5cm nece vise od toga da se rasiri). Doduse, posto je lamperija kakva se nalazi uglavnom "prosusena" (sto bi u prevodu znacilo, mokra do bola), onda ce se sama skupiti i napraviti taj razmak.
Kod lamperije duzinski gotovo da ne postoji ogranicenje (drvo se duz godova jako malo siri/skuplja), a po sirini sama konstrukcija lamperije (utor/pero) obezbedjuje da moze da se siri i skuplja.
To sa druge strane znaci da lamperiju ne treba postavljati "tvrdo", to jest da pero ne treba do samog kraja da udje u utor, vec da treba ostaviti neki mali razmak (reda milimetra, posto dascica sirine 5cm nece vise od toga da se rasiri). Doduse, posto je lamperija kakva se nalazi uglavnom "prosusena" (sto bi u prevodu znacilo, mokra do bola), onda ce se sama skupiti i napraviti taj razmak.
Profo, kako da iznivelisem polozaj prve daske lamperije na plafonu? U odnosu na sta da hvatam pravac? To mi je nejasno.. Libela mi daje nagib nadstresnice a ne prve daske - jer je ona pod 30stepeni, pa ne znam kako da je postavim? Ili tu libela ne pomaze, vec hvatam ugao od 90st sa rogovima, ili rastojanje od grede?
Hocu da predjem sa novom "lamperijom" (brodski pod) u delu ulaza - preko starog dela lamperije na plafonu ispod nadstresnice, kako bi sve bila celina. Prvi deo bi isao pod uglom od 30st, a onda bi isao ravno do kraja.

Hocu da predjem sa novom "lamperijom" (brodski pod) u delu ulaza - preko starog dela lamperije na plafonu ispod nadstresnice, kako bi sve bila celina. Prvi deo bi isao pod uglom od 30st, a onda bi isao ravno do kraja.

Last edited by vectrabg on 19 Dec 2012 14:43, edited 1 time in total.
Sa ove tvoje slike ništa nije jasno. Gde hoćeš 90 stepeni? Kako si ti nacrtao, naravno da mora 90 stepeni u odnosu na rog jer da nije tako otišlo bi sve ukrivo. Nacrtaj ti to iz profila, pa da vidimo. Ovako, spreda, ta tvoja daska može da rotira oko uzdužne ose i da uvek bude pod 90 stepeni u odnosu na rog-
Iskreno receno, ni ja bas ne kapiram sta pitas.
Ovo kako si fotografisao ti bi da podesis nagib oko ose koja bi bila upravna na bok lamperije. Ta libela pokazuje par stepeni a ne 30 i upravo se tako meri ko sto je libela postavljena na fotografiji. To se podesava debljinom ovih letvi koje si vec prikovao. Posto je razlika mala, ja bih to prikucao tako kako je.
Ovih 90 stepeni koje si nacrtao na levoj strani jednostanvo odmeris malo vecom vinklom (vinkla 60X40cm od stancovanog lima, 350 din u woby-ju, pri tom su te stancovane tacne i kada su jeftine).
E sad ostaje jos pitanje da li ti tu treba 90 ili je zgodnije da to ne bude 90 ali da se nesto drugo uklopi. Posto imas prevoj (mesto gde 30 stepeni prelazi u horizontalu), gledaj da ti ivica prve daske bude paralelna sa prevojem. Lakse je iseci ukoso dasku koja dodje na ovom mestu gde je na zlici nego isecati onu na prevoju. A i ta na prevoju ce po mom misljenju ruznije izgledati ako je secena ukoso.
Ovo kako si fotografisao ti bi da podesis nagib oko ose koja bi bila upravna na bok lamperije. Ta libela pokazuje par stepeni a ne 30 i upravo se tako meri ko sto je libela postavljena na fotografiji. To se podesava debljinom ovih letvi koje si vec prikovao. Posto je razlika mala, ja bih to prikucao tako kako je.
Ovih 90 stepeni koje si nacrtao na levoj strani jednostanvo odmeris malo vecom vinklom (vinkla 60X40cm od stancovanog lima, 350 din u woby-ju, pri tom su te stancovane tacne i kada su jeftine).
E sad ostaje jos pitanje da li ti tu treba 90 ili je zgodnije da to ne bude 90 ali da se nesto drugo uklopi. Posto imas prevoj (mesto gde 30 stepeni prelazi u horizontalu), gledaj da ti ivica prve daske bude paralelna sa prevojem. Lakse je iseci ukoso dasku koja dodje na ovom mestu gde je na zlici nego isecati onu na prevoju. A i ta na prevoju ce po mom misljenju ruznije izgledati ako je secena ukoso.
Hvala na savetima i izvinite na nerazumnom pitanju. Vec na samom crtezu sam sam sebi odgovorio na pitanje, sa tih nacrtanih 90stepeni. Smesno bi bilo da ne znam kako da dobijem ugao od 90stepeni i kad ne bih znao pomocu cega. Posto prvi put postavljam lamperiju na plafonu - nisam znao prema cemu da usmerim prvu dasku i sta da hvatam kao pravac.
Shvatio sam da samo treba letva da bude pod 90 u odnosu na rogove i to je to. Pa gde zavrsi... Ali, i profa kao i uvek doda nesto pametno - pa cu ga poslusati. Hvala!
Shvatio sam da samo treba letva da bude pod 90 u odnosu na rogove i to je to. Pa gde zavrsi... Ali, i profa kao i uvek doda nesto pametno - pa cu ga poslusati. Hvala!