spajanje daske

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
mirkem
Šegrt

spajanje daske

Post by mirkem »

početnik sam u ovim vodama pa mi treba savet.
želim da spojim daske po visini tj po kantu.imaču daščice od oko 75mm i hoću da spojim 3kom da bi dobio širinu oko 220mm,nekad će biti možda i 4 daščice.debljina dasaka je 25mm,ali treba da bude 20mm.
Voleo bih da mi neko detaljno opiše proces tj tehnologiju,a čak i slikama da potkrepi,u najmanju ruku bio bih mu veoma zahvalan.
zahvaljujem se od srca.pozdrav
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Nema neke prevelike pameti kod takvog spajanja.
Dobro obradjene ivice (ravne i tacno pod 90 stepeni), izmazes lepkom, stegnes i gotovo.

E sad, ono sto jeste malo problem su odgovarajuce stege, kojima su stezne povrsine potpuno paralalne. Kod nas ih je tesko naci, a kad ih nadjes, skupe su. Jedino da pravis (bilo je na forumu slika kako su pravljene).

Ako su ti dascice dovoljno debele, nije lose staviti po par keksica, cisto da bi drzali daske u jednoj ravni, to jest da ne bi krenule da beze i klizaju kad krenes da ih stezes.

Naravno moguce su i slozenije varijante sa odgovarajucim glodalima, koja prave "cesalj" ili neki slican profil, i gde se daske savrseno uklapaju, pa nema potrebe za naknadnom obradom.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Pogledaj tekstove o spajanju dasaka i korišćenju kekserice. To je moj savet.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

"...problem su odgovarajuce stege, kojima su stezne povrsine potpuno paralalne."
-------
Pa mora da podmetne po dascicu svuda gde stega hvata, inace ce ostetiti drvo koje steze, bez obzira kakva mu je stega.
mirkem
Šegrt

Post by mirkem »

hvala momci.pogledaću još tema.ako bude nešto trebalo,nadam se da ću moći da vam se obratim.hvala
BILJEŽNIK
Vrhunski majstor

Post by BILJEŽNIK »

Last edited by BILJEŽNIK on 10 Dec 2012 22:45, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Pezzo wrote:"...problem su odgovarajuce stege, kojima su stezne povrsine potpuno paralalne."
-------
Pa mora da podmetne po dascicu svuda gde stega hvata, inace ce ostetiti drvo koje steze, bez obzira kakva mu je stega.
To sto podmetnes dascicu i dalje ne znaci da ce stega koja nema paralelne stezne povrsine da stegne kako treba (a takve su sve koje uobicajeno mozes da nadjes po radnjama). Stegunuce svaka dovoljnom silom, ali ce gurati jednu stranu napolje, bezace...
Pricam o ovakvim stegama: http://www.besseytools.com/en/product_d ... f000030023
ili barem: http://www.besseytools.com/en/product_d ... f000030023

Nazalost bessey nema zastupnika u Srbiji i Hrvatskoj. Ima ih u Sloveniji i u okolnim zemljama (Madjarska, Bugarska, Rumunija...): http://www.besseytools.com/en/bessey_distributors.php

Donekle resenje daju po dve letve koje se stavljaju i stegnu popreko i nedaju ploci da se izvija, ali i dalje je bolje ako stege stezu ravno.
Naravno izmedju letvi i dasaka koje se lepe treba staviti nesto (recimo obicnu najlonsku kesu), da se ne bi zalepile posto lepak curi na spojeivma.
Kod tih letvi nije lose jednu stranu im blago zaobliti, tako da se pritisak ravnomerno rasporedi kad je stisnes na krajevima. Kad kazem blago, mislim bas blago, otprilike da krajevi budu tanji od sredine za oko 1.5-2mm na 1m duzine.
Post Reply