pomoć oko police za knjige
pomoć oko police za knjige
Trebalo bih da se upustim u izradu otvorenih polica za knjige. Dužina je oko 4m visina 2m dubine 35cm. Naravno pravio bih je iz više zasebnih elemenata. Interesuje me da li postoje neki standardi što se tiče dužine jedne police. Pod tim mislim koliko maksimalno opterećenje (težinu) može da nosi jedna polica, a da se kasnije vremenom ne provije . Koju debljinu univera bi bilo bolje da koristim 18mm ili 25 mm? Ili je možda bolji mdf. Svi saveti i preporuke su dobrodošli.
Po mom iskustvu, uz kvalitetan univer (ali samo uz kvalitetan), mozes da ides na sirinu od 80cm sa univerom 18mm, a da se ne uvije kad je napunis knjigama.
Konkretno, takve police od poda do plafona, u duzini bas oko 4m, iz delova sirine po 80cm i 60cm, sam pravio od fundermaxovog 2000-te godine, i jos uvek stoje bez problema. Puni debelih knjiga. Ne secam se vise tacnih mera (ostale su u stanu kod moje bivse), al znam da su po visini bile iz tri dela, cini mi se donji 40cm a srednji i gornji 110 visine.
Negde 2007 sam pravio slicne police, ali ovog puta od drugog univera (cini mi se da je bio egerov, nemojte me drzati za rec, moguce je da je i neki drugi), i uvile su se malo. Ne drasticno ali primecuje se.
Inace za sve elemente namestaja postoje standardi da sirine moraju biti umnosci nekoliko osnovnih mera. Prema tome se projektuju i zidovi u stanovima. Te mere su 30 (60 i 90), 40 (80), 45 (90), i 50 (bez umnoska). Naravno regal za ceo zid je zbir neke od ovih mera, pa recimo imas regal koji je 90+60+90=240, ili 80+40+80=200... Izuzetno se rade elementi koji su neke "leve" mere tipa 36 ili 48cm, to jest van ovih standardnih, kada imas sobu koja je jednostavno odradjena van standarda.
Konkretno, takve police od poda do plafona, u duzini bas oko 4m, iz delova sirine po 80cm i 60cm, sam pravio od fundermaxovog 2000-te godine, i jos uvek stoje bez problema. Puni debelih knjiga. Ne secam se vise tacnih mera (ostale su u stanu kod moje bivse), al znam da su po visini bile iz tri dela, cini mi se donji 40cm a srednji i gornji 110 visine.
Negde 2007 sam pravio slicne police, ali ovog puta od drugog univera (cini mi se da je bio egerov, nemojte me drzati za rec, moguce je da je i neki drugi), i uvile su se malo. Ne drasticno ali primecuje se.
Inace za sve elemente namestaja postoje standardi da sirine moraju biti umnosci nekoliko osnovnih mera. Prema tome se projektuju i zidovi u stanovima. Te mere su 30 (60 i 90), 40 (80), 45 (90), i 50 (bez umnoska). Naravno regal za ceo zid je zbir neke od ovih mera, pa recimo imas regal koji je 90+60+90=240, ili 80+40+80=200... Izuzetno se rade elementi koji su neke "leve" mere tipa 36 ili 48cm, to jest van ovih standardnih, kada imas sobu koja je jednostavno odradjena van standarda.
Stavi mu 5 vertikala po 80 cm spoljne mere. Vertikalne stranice od 25mm, police od 18 mm, dole vratanca po 40x60 i to je to. Svi se malo prave prefinjeni kad narucuju, a posle im sve skupo.
MDF nemoj, isuvise je tezak i nema potrebe, a morao bi i da ga farbas i to bi kostalo ko puno drvo, pa bi onda kukao kako si ga opljackao.
MDF nemoj, isuvise je tezak i nema potrebe, a morao bi i da ga farbas i to bi kostalo ko puno drvo, pa bi onda kukao kako si ga opljackao.
- maricaiivica
- Moderator
Estetski je mnogo lepse sa stranicama od 25mm. Nece se to iskriviti ni sa 80 sirine. Ja imam takve police, pune su knjiga, od furnirane iverice od 86 cm duzine i za 40 godina se nisu pokrivile, mozda svega par mm gde su teze knjige. U stvari, najbolje je da nacrta par varijanti i neka odluci kupac kako mu se vise svidja, a njemu se isto vata.
- maricaiivica
- Moderator