POMOC,kolica za bansek

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
slovenija
Majstor

Post by slovenija »

nevezano sa ovim slucajem, zanimljivo je pogledati i ovaj video mini pilane i kojom brzinom to reze:

-------------------

kad dođe kamen... GOTOVO !!!!
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

slovenija wrote:kad dođe kamen... GOTOVO !!!!
i kad naidje cunami isto je GOTOVO :pucko::pucko::pucko:

:skratta:

p.s. dosta :skoorpning: ičarenja :prs:
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Image

Evo onako sam nabrzaka rukom skicirao kako bih ja napravio da mi trebaju kolica za razrezivanje trupca.

Neznam kolko se vidi nadam se da se vidi dobro ako ne malo pojašnjenje.

Napravi se okvir ovisno o potrebama znači o veličini trupaca koje misliš rezati,ovisno o tome je i dužina a samim time i broj ovih sklopova koji se pomiču unutra van pomoću navojne šipke a na tom sklopu su i klinovi koji šetaju gore dolje i s kojima pričvršćujemo trupac.

Navojne šipke imaju zupčanike na kraju i povezani su lancem tako da kad okreneš ručku svi se pomiču istodobno i mišljenja sam da je to najbolje rješenje,mislim na pomicanje trupca jer možeš sam odrediti kolko debelo oćeš odrezati a ne kao onaj video koji smo komentirali u kojem oni naštimaju jednu debljinu i teraju a ovako odrežeš colaricu pa ti paše fosna pa je odrežeš i tako dalje.

Nadam se da sam barem malo pomogao ako ne detaljima barem neka ideja da je pala.
Čovijek sniva a Bog realizira!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

To sto ove naprave rezu prilicno brzo, i nije nesto specijalno. Dovoljno snage na motoru i odgovarajuci list. Bansek je izuzetno efikasna naprava, daleko efikasnija od cirkulara. Ono sto rasece bansek sa motorom od 750W, cirkular tesko odradi i sa 2KW.

Sto se tice fiksnih/promenjljivih dimenzija reza, mislim da to nije neki preterani problem.
Mere stolarskog materijala su pravljene prema tome kako se iseca iz trupca.

Iz trupca sve seces na "veliku" meru, recimo na fosnu. Lako je posle toga iz fosne dobiti dasku. Fosna je taman dve daske plus sirina reza.

Glavni problem pri rezanju trupaca je prvi rez. Kada jednom dobijes jednu ravnu povrsinu, dalje je jednostavno.

Strki, slika ti je katastrofa :) Daj posalji mi na mail to odskenirano u punoj rezoluciji pa da preradim tako da se nesto i vidi (sada je slika u punoj rezoluciji 320*199 sto ce reci da mi koji imamo preko 20 godina ni pod razno ne mozemo da procitamo sta pise :))

Neka varijanta koja mi pada na pamet je da se za taj prvi rez koristi par stega koje bi mogle da se okace na granicnike kakvi postoje na ovoj brenti iz Kragujevca. Kad jednom dobijes ravnu povrsinu, prevrnes trupac tako da lezi na njoj, i onda ga samo gurnes uz granicnike, razrezes da dobijes jos jednu ravnu povrsinu koja je sada pod 90 u odnosu na prvu, i dalje mozes da se igras kako hoces. rezes na najvecu meru koja ti odgovara. recimo postavis granicnike tako da dobijas debljinu od 48mm. Ako ti trebaju nakon toga daske, raseces ih po pola i uz rez od 4mm, dobijes taman 22. Ili ih rezes na 74, pa kad iseces dasku od 22 ostane ti opet 48, itd...

Resenje na ovoj brenti sa klipa mi se mnogo dopalo, posto je jako efikasno a u sustini jeftino i jednostavno za izvodjenje. Sve ostale varijante koje u mi padale na pamet (zupcanici, sajle...) su daleko skuplje i komplikovanije, kako za izradu tako i za podesavanje.
slovenija
Majstor

Post by slovenija »

singer wrote:
i kad naidje cunami isto je GOTOVO :pucko::pucko::pucko:

:skratta:

p.s. dosta :skoorpning: ičarenja :prs:
Pa nije to off topic :pucko:

Gledaj na slici šta mora biti obavezno...kod nas zovemo predrezilo

Image
Urzikic
Pred-majstorsko zvanje

Post by Urzikic »

Glavni problem pri rezanju trupaca je prvi rez. Kada jednom dobijes jednu ravnu povrsinu, dalje je jednostavno.

Upravo tako taj prvi rez je problem.rezao sam ja i rezem i sada iz ruke ali ako malo taj prvi rez pobegne to je kraj posle svaki sledeci prati prvi i tu nema ispravke,zbog toga i hocu da napravim kolica da bih to popravio.
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Poslao sam Boletu skeniranu skicu moje varijante kolica on će malo to doterati i postaviti ljepu slikicu pa ćemo prokomentirati i vidjeti šta se da dodati ili nešto poboljšati ALI u svakom slučaju se isplati napraviti prava kolica koja ćeš imati dovjeka jer ipak takve stvari neradiš svaki drugi dan.
Čovijek sniva a Bog realizira!
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

slovenija wrote:
Pa nije to off topic :pucko:
kako nije !!!

pa kad naidje kamen,ekser,sajla na testeru od cirkulara - isto je GOTOVO :pun:
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
slovenija
Majstor

Post by slovenija »

Pa si upošte video sliku ? :pun:

Pa znaš zašto je ovo na slici???? :pun::pun:
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Strkijeva skica je upravo sredjena.

Slovenija, viedo sam da postoje ovi predrezaci, pogotovu na ozbiljnijim masinama, ali iskreno nisam bas skapirao cemu sluze.

Neka moja pretpostavka je bila da je problem sa korom koja bi se zavlacila u rez, i glavila trakastu.
Ako na povrsini to jest pod korom, psotoji kamen ili nesto slicno, isti problem ce imati i ovaj cirkular na predrezacu, akoa sto bi ga imao i list trakaste.
Jedino ako ovaj sluzi da te "upozori", posto on ide malo pre banseka, pa imas vremena da zaustavis kolica. A verovatno je cena cirkulara manja od cene lista trakaste (ne znam samo pretpostavljam, posto bi u suprotnom bilo besmisleno).
Urzikic
Pred-majstorsko zvanje

Post by Urzikic »

profesore sta bi sa slikom
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Slika je izmenjena u originalnom postu, takod a se sad vidi normalno kad kliknes na nju: viewtopic.php?pid=60577#p60577
Urzikic
Pred-majstorsko zvanje

Post by Urzikic »

ej ljudi evo mene ponovo,bio sam u kvaru par dana tj e ja neko ova moja kanta od kompa.
Urzikic
Pred-majstorsko zvanje

Post by Urzikic »

I iskopao sam onaj video sa you tube sa kolicima koje imaju pomeranje rupca uz pomoc dve dizalice za auto i lanca.
Urzikic
Pred-majstorsko zvanje

Post by Urzikic »

http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... 7MpR7rFXRs
mislim da je to to,i mislim da je to nas neki covek posto se u dvoristu vidi Zastava 128 xexexexexexe
Post Reply