Frontovi od masiva i aluminijumski kant

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
nikola28
Majstor majstora

Frontovi od masiva i aluminijumski kant

Post by nikola28 »

Da li da kuhinjske frontove od masiva (smrča) ukrutim aluminijumskim ukrutnim lajsnama( profil lajsne u obliku slova ''U'' iliti ''П'' ) ?
Frontovi su izlakirani u zelenu boju a kant je aluminijumski...interesuje me da li ce doci do razmicanja gerovanih kantova ako frontovi upiju vlagu iz vazduha iako su izlakirani lakom sa voskom?Vredi li pustiti nadmeru koji milimetar da ne dodje do razdvajanja kantova...
Nadam se da sam uspeo da objasnim,unapred zahvalan sam na svakoj kritici! ;)
ropee
Vrhunski majstor

Post by ropee »

nisam ovo baš shvatio , jesi li ti to već napravio ?

a kako misliš da će ti netko pomoć bez slike / skice što želiš , a ako samo želiš potvrdu ja ti kažem - može ::neznam::
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.

http://img108.mytextgraphics.com/blinki ... b4f7ee.gif
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Na masiv ne ide aluminijum, on je za univer. Ako ti nije drvo bilo dobro suvo, doci ce do pomeranja u toploj prostoriji, tj skupljanja po sirini/debljini.
slovenija
Majstor

Post by slovenija »

Pezzo wrote:Na masiv ne ide aluminijum, on je za univer. .
Image
nikola28
Majstor majstora

Post by nikola28 »

Meni je logicno,da ako na front od drveta smrče idu kantovi od aluminijumskog ''U'' profila (koji se uglavnom koristi za ukrucivanje vrata kod kliznih plakara) i ako pitam da li ce drvo zbog radijalnog i tangecijalnog utezanja da ''pokaze'' razmak izmedju tih lajsni (horizontalnih i vertikalnih) da su svi dovoljno pametni da ne moram da im crtam...
I hvala Pezzo-u na odgovoru...bez skice...
DataS
Majstor

Post by DataS »

Slovenija, kod prozora aluminijumski profil nema direktnu vezu sa drvenim profilom. Veza je ostvarena pomoću plastičnih spojnica.
Last edited by DataS on 03 Dec 2012 23:43, edited 1 time in total.
ropee
Vrhunski majstor

Post by ropee »

To što ti je pezzo rekao zna svaki početnik , a ti ako si tako pametan koji klinac si postavio pitanje ???????????

OK , kažu nema glupih pitanja ( iako se ja baš ne bih složio ) , ja i dalje ne razumijem tvoje pitanje , da me to pitala moja kćer rekao bih joj da drvo diše i da će s vremenom se pokazati rub .

Po meni spoj masiva i alu u profila ne ide , a zavisi , može to i dobro izgledati , ali onda front mora biti ravan
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.

http://img108.mytextgraphics.com/blinki ... b4f7ee.gif
era
Majstor početnik

Post by era »

kombinacija drvo-aluminijum, je jedino dobra kod stolarije, ali se do direktnog kontakta al i masiva nema, iz raznih razloga, e sad frrontovi u kuhinji su podložni temraturnim promenama, kao i promenama vlažnosti i to dovodi da drvo radi, e sad spoj U profilom spoljnjih ivica fronta od masiva nije preporučljiv, jer taj spoj mora da radi ina uglovima fronta, u zavisnosti od spoja ( da li je pod 90 ili 45 stepeni) mora da pokaže . Jer i parket koji se suši na 8 % radi, što dovodi do odgovora, ako hoćeš da učvrstiš front, samo letvicama od masiva, po mogućstvu od istog drveta., mada ja neznam zašto front od masiva uopšte kantovati, nekako mi se neuklapa u moje viđenje i shvatanje, ali svako ima svoje ideje i to poštujem.
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

era wrote:...ako hoćeš da učvrstiš front, samo letvicama od masiva, po mogućstvu od istog drveta...
Kolega ovaj predlog ti ne stoji jer bi efekat bio priblizno isti kao i sa aluminijumom!
nikola28
Majstor majstora

Post by nikola28 »

Da li ce ti frontovi manje raditi ako ih ''natopim'' lakom sa voskom,pogotovo čela da ''natapkam'',pa jos kad navucem aluminijumski kant koji cu zalepiti silikonom za front,pa jos dam i nadmeru na horizontalne AL kantove...?
Ero,kapiram za parket,ali parket je zasticen samo sa gornje strane dok krajnji parketi upijaju vlagu bokovima,a i uvek ima malo razmaka u donjim zonama parketa,do lepka i betona,zato hocu da fronove zastitim sa svih strana...
Hejterima ne odgovaram ;)
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Najpre, ne kapiram bas zasto bi drveni front ukrucivao Al lajsnama.
Ako je napravljen kako treba, ne treba mu nista vise. Ako nije napravljen kako treba, "dzaba krecis", pokrivice daska taj Al samo tako.

Ono sto nikako da shvatim je kako si pravio frontove. Masivna poloca ili ram i tablica?
Ako je ram i tablica, ne bi trebalo da imas problema sa sirenjem. Drvo se po duzini siri jako malo, a sirina rama je mala da bi se znacajno promenila dimenzija.

Al lajsne bi mozda imale smisla samo kao estetski element (o ukusima se ne raspravlja, a mozda treba da se uklopi u nesto vec postojece). U tom slucaju ja bi isao na L profil, koji jednostavno zalepis sa prednje strane.

Nema tog laka koji ce potpuno spreciti drvo da upija i otpusta vlagu. Pogotovu u prostoriji kakva je kuhinja, gde je prosecna vlaga daleko veca nego recimo u dnevnoj sobi. Vrlo lako bi moglo da se desi da se te tvoje daske rasire, a ne skupe (ako su uradjene od suve daske, vlaga u kuhinji je veca od one u njima).
nikola28
Majstor majstora

Post by nikola28 »

Hvala profesoru na odgovoru...
Plocu sam kupio u JAF-u,smrca,dimenzija 5000x1200x18 mm,ploca je sastavljena od letvica sirine oko 4 cm,spoj na ravno po sirini,plocu sam samo isekao po merama,nisam pravio tablicu ili ram...
Kantove stavljam zbog estetike jer ce mi i radna oloca,diht lajsna i cokla biti u boji aluminijuma.
I jedno pitanje za MBOLE - vredi li da stavim nadmeru (i koliku) na kant (da ga secem koji mm duze),da bih predupredio eventualno sirenje ploce?
Hvala unapred...
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

steta sto na frontove od smrce stavljas aluminijum :groota:-to jednostavno ne ide :spyfoordig:

mozes staviti nadmeru al po 1mm ali ce disati izmedju fronta i lajsne a ako zalepis silikonom izgurace ga opet :oskyldig:
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
nikola28
Majstor majstora

Post by nikola28 »

Singer,hvala na savetu,kacim slike kad zavrsim pa da vidis da li ide ili ne :P
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

vredi li da stavim nadmeru (i koliku) na kant (da ga secem koji mm duze),da bih predupredio eventualno sirenje ploce?
------
nije za mene pitanje ali... nece to da se siri, moze samo da se malo skupi, mada ne verujem da ce se nesto mnogo primetiti jer oni koji su pravili panel, sigurno su ga pravili od drveta koje je proslo susaru. Moze doci do izvesnog vitoperenja na nekim mestima, pa je zato dobro odmah ga izlakirati sa obe strane. Po duzini vene neces primetiti promenu dimenzije, ali po sirini moze biti, sve zavisi od kolicine vlage u njemu. Tu moze da dodje ucvrscenje sa po jednom horizontalnom letvom gore i dole, to se radi sa masivom.
Post Reply