Kako napraviti postolje

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
ninja
Majstor stolar

Kako napraviti postolje

Post by ninja »

frend me zamolio da mu napravim postolje za nekakve module (bavi se maketarstvom) i da može složiti 6 modula 60*60cm na to postolje ali bi i bilo dobro da se moze rastaviti i sastaviti lagano i brzo.
napravio sam skicu kak bi to izgledalo pa me zanima da li to moze tako i cime bi to bilo najbolje spojiti? ove dulje stranice su iz dva dijela pa me zanima kako bi ih bilo najbolje spojiti na sredini? i da li se mogu na coskove staviti nekakve spojnice kao sto su na koferima od alata da se sa jednim klikom to ucvrsti?

Image

Image
era
Majstor početnik

Post by era »

Montiranje spoljnih stranica se može izvesti pomoću okova sa ekcentrom, koji se montira sa unutrašnje strane i pogodan je za brzo i jednostavno montiranje( a i demontiranje), uglavnom se koristi kod izrade pločastim materijalom,
ima ga u svakoj prodavnici okova, a za montažu je potreban samo šravciger, e sad unutrašnje elemente i spoljnje bih učvrstio sa dva suva tipla po spoju, ako si ikad sklapao industrijiski urađen pločasti nameštaj, stolovi za komp ili ormani i regali, koji su urađeni od pločastih materijala.
viewtopic.php?id=471
evo linka o tome.
Last edited by era on 03 Dec 2012 14:39, edited 1 time in total.
ninja
Majstor stolar

Post by ninja »

super, nisam se ni sjetio ekscentara. ali vidim da su neki pisali da nemaju bas neku nosivost, da li ce dobro drzati te daske? da li bocne mogu biti i nize, recimo 7-8 cm, jer stavio sam 10 zbog cvrstoce jer mislim da nije dobro da su dugacke a uske. ukupna tezina tih modula bi bila oko 10-15 kg. da li moram sam busiti rupe za ekscentre ili mi to mogu napraviti gdje cu kupovati daske? ako moram sam busiti, koji promjer svrdla mi treba? znaci bilo bi dobro recimo u sredinu staviti ekscentar i jos iznad i ispod tiple koje cu zalijepiti samo sa jedne strane? da li su isti ekscentri sa ovo spajanje dvije bocne stranice i spajanje bocne i poprecne?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Iskreno, ne klavirim bas sta ce mu postolje, osim ako bas zeli da sve skupa bude malo vislje.
Same module jednostavno spojis medjusobno obicnim spojnicama za namestaj (one sto idu izmedju delova regala, obicno precnika 5 ili 6mm, cevcica sa dva srafa sa obe strane).

Ako ipak mora da se radi postolje, ekscentri ovde nisu problem, posto oni ne nose maltene nista. Cela konsturkcija se oslanja na pod a medjusobne veze samo sluze da se ne "rastrci". Jedino ako bi neko krenuo da "uklizava" po gornjoj povrsini modula, pa da ih optereti bocno.
Postolje moze da bude i 2cm visoko, ako lezi na podu, potpuno je nebitna njegova visina. E ako je na nekim nogarima, onda je to vec sasvim druga prica, al nije tako nacrtano.

Ekscentre imas generalno u dva standarda: 15mm i 25mm. Po mom iskustvu ovi od 15 su bolji (napravljeni od boljeg materijala, ove od 25 radi svaka susa, i najcesce su od najnekvalitetnijeg ekstra mekog liva), to jest ovi od 15 dozvoljavaju veci broj zatezanja i otpustanja, a da ne puknu.
ninja
Majstor stolar

Post by ninja »

nije mu toliko bitna visina koliko da tih sest modula bude cvrsto jedan uz drugi kad se sloze i zato postolje mora biti jer ti moduli nece biti na podu, nego bi to trebalo biti na nekom povisenom mjestu, npr stolu a stol nije toliko velik da se na njega sloze ti moduli, dakle on hoce da se ti moduli stave recimo na okrugli stol promjera 120cm, sto znaci da nece cijela konstrukcija biti svuda jednako poduprta.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ako te makete nemaju po 50Kg svaka, samo povezi module medjusobno ovakvim spojnicama http://www.artinvesthome.com/katalog.ph ... catID=1034 , i stavi zajedno na sto. Uopste ti ne treba ram.
Samo rupe za spojnice busi blize vrhu "suknjice" na modulu (blize gornjoj ploci).
ninja
Majstor stolar

Post by ninja »

problem sa tim modulima je sto bi se oni trebali medjusobno razmjestati, dakle recimo da se prva dva stave u sredinu i slicno, znaci, lako premjestanje a sad ako je sve spojeno sarafima i na stolu, onda se to ne moze premjestati, tak da cini se da cu ipak morati raditi onaj ram. budem ih spojio sa ekscentrima. da li ima neka minimalna visina stranica koja bi trebala biti za dobru stabilnost i cvrstocu?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Zavisi i od materijala koji ces da koristis, mada generalno 10-tak cm na kant bi trebalo da bude dosta i za univer.

Ono sto je nevolja kod ove tvoje konstrukcije je da nemas ukrucenje (ledja), pa cela stvar moze lako da se upreda u horizontalnoj ravni. Mozda da napravis par dijagonala da to ukrute? Useces u gotov ram sa donje strane zlebove za njih, i spojis ih isto ekscentrima.
ninja
Majstor stolar

Post by ninja »

koristio bi iveral. ove poprecne ne bi bile dovoljne za ukrucenje?jer mislio sam i njih spojiti sa ekscentrima.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Poprecna ne moze da ukruti konstrukciju. I dalje ce se upredati (kad gledas odozgo umesto kvadrata ili pravougaonika imaces romb).
Kao sto kad pravis bastenska vrata od letvi, moras da stavis dijagonalu, bez obzira sto imas poprecne i uzduzne letve.
Ili kao sto se korpus plakara upreda dok god mu ne stavis ledja.

Kompletan oslonac u smeru levo-desno i napred-nazad je samo na ceonim ivicama ovih letvi koje cine postolje. Poluga je jednostavno prevelika.
ninja
Majstor stolar

Post by ninja »

ne kuzim ovo "Mozda da napravis par dijagonala da to ukrute? Useces u gotov ram sa donje strane zlebove za njih, i spojis ih isto ekscentrima." kako da napravim zlijebove za dijagonale?
a da mozda uzmem samo ovaj vanjski okvir i u njemu napravim zlijebove i stavim lesonit od 5mm ako ima tako debeli?
Post Reply