Izbor vijka za spajanje punog drveta? (Pomoc oko nadstresnice)

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
slovenija
Majstor

Post by slovenija »

Image

Kad bude snjeg ovaj krov če ti raspasti u prafaktorje :forvonad:
vectrabg
Pred-majstorsko zvanje

Post by vectrabg »

Profesore, da ti budu jasnije veze u gornjem delu, evo jos par slika:
Last edited by vectrabg on 19 Dec 2012 14:05, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ajmo redom.
Kao prvo, meni ova vrata koja smo prvo pravili, sada postaju besmislena. Jedino ako hoces od tog prostora da napravis sobu, ali onda ces imati problema sa svetlom u ovoj zidanoj. Ako je to i dalje nekakva nadstresnica, terasa... mislim da ta vrata i ovaj "zidic" sada samo smetaju.

Sto se tice same konstrukcije. na vrh stubova obavezno postavljas gredu, tako da se oni nastavci rogova koje smo prvo pravili oslanjaju na nju. Moj predlog je da kada budes radio deo ka komsiji gde su ti nastavci kraci (gde je leksan kraci), zamenis postojece tako da budu iz jednog komada. nastavak je nastavak a komad je komad. Ti nastavci se vezuju za gredu, sto moze da se uradi na vise nacina, a po meni su najbolji i najjednostavniji za rad odgovarajuci metalni profili, ili one velike debele vinkle sa puno rupa. Posto ce se sve to posle zatvarati, nece se videti, a drze bolje od ostalih resenja.

Greda uvek ide NA stub. Nikada se ne kaci sa strane stuba. To ce reci trebaju ti bar tri stuba (kad kazem stub, mislim na nesto reda 10X10, najzgodnije istih dimenzija kao sto su postojeci na staroj nadstresnici).

Posto pretpostavljam da ces i ova dvoja vrata praviti kao i ona prva (to jest sa falcevima, da ne duva), opet ces na stub koji ide izmedju tebe i komsije morati da dodas neku stafnu da bi dobio "mesa" u koje mozes da uvijes sarke.

Slicno jei sa gornje strane, i tu treba stafna, da ne bi zasecao samu gredu. Ako bi vrata bila previsoka da idu do grede, tu gornju horizontalnu stafnu spustis koliko treba, a rupu zatvoris brodskim podom ili cime ti vec odgovara.

Evo je vrlo gruba skica osnovne konstrukcije:
Image

Image

Nisam puno vodio racuna o merama (ko sto rekoh, ovo je vrlo gruba skica).
Falcovane stafne sam "zalepio" za stubove na obe strane, a verovatno ce ici do stuba samo na strani gde su sarke, dok ce na suprotnoj stafna biti odvojena od stuba.

Stub koji dodje skroz levo, treba za nesto "zakaciti". Ne moze bas tek tako da stoji sam. Ili za ovu kucu levo, ili dodati jos jednu horizontalu koja ide ka postojecoj kuci.
Nesto ovakvo:
Image
vectrabg
Pred-majstorsko zvanje

Post by vectrabg »

Profesore, HVALA sto si izdvojio vreme i sto me nisi ostavio da cekam sneg!!! :pljesk:

1. Materijal sam uzeo i medju njima imam 2kom 10x8 za stubove. Nije problem da dokupim. Taj treci komsijin stub (levo) bi morao da saceka (ako nije problem) dok se i cela nadstresnica ne produzi prema njemu. Vezivanje treceg stuba (levo) moze jos jednom horizontalom do komsije (nista sa kucom levo, jer je veoma slaba) U stvari, moze li greda ispod rogova koja ide od stare grede da ide skroz do kraja tj.zida komsije gde cu staviti profil na zid i ucvrstiti je tu? Ionako ce njemu trebati greda za rogove nadstresnice. Otprilike je to 3.30m ali cu proveriti.

- Jel' ovo greda 5x8 na vrhu iznad stubova? Na slici izgleda kao da je iste debljine sa stubovima? Onda mi znaci trebaju 4kom od 10x8?

2. Varijantu sa vratima na terasi sa falcom bih zadrzao (za sada. Mozda kada sve to napravim uvidim da su suvisna - kao sto ti kazes, manjak svetlosti, ali za sada neka ostanu). A za spoljna vrata bih se opredelio za jednostavniju varijantu bez usecanja falca i obicnim sarkama.

3. Kojim profilima tacno treba da vezujem nastavke za gredu? Da ih kupujem odmah. Pod nastavcima mislis rogove?

4. Molim te, pojasni mi detalje vezivanja:
- grede sa postojecom starom gredom
- nove grede sa rogovima
- srednjeg zida i rogova

5. Posto se rogovi i polozaj vertikala srednjeg zida ne gadjaju, mogu li da koristim nastavak za tu razliku? Ili kako da resavam to?

6. Da li se varam ili na slikama nisu prikazani rogovi, vec samo zavrsne horizontale?
Last edited by vectrabg on 14 Nov 2012 10:28, edited 1 time in total.
vectrabg
Pred-majstorsko zvanje

Post by vectrabg »

Bio sam u Uradi Sam, da gledam te profile. Pretpostavljam da mislis na ove? Ako je tako, reci mi tacno koliko kojih da uzmem i koje dimenzije? I da li ima neko mesto jeftinije od uradi sam gde mogu to sve da kupim?

Image

Image
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

1. nisam bas siguran da shvatam sta si ovde napisao. Prvo pises da ne moze da se zakaci na kucu levo, a onda pitas da li moze greda da se produzi pa da se veze za nesto. Ne znam gde se nalazi komsijina kjuca, mozda mislis na nju. Moze da se produzi greda.
Kako moze da saceka stub, kad preko njega treba da stavis gredu? Ne pravis kucu od krova, nego od temelja :)
Ne moze da greda da visi u vazduhu najvecim delom svoje duzine.

Daklem, prvo postavljas stubove, onda postavljas gredu na njih, pa onda vezujes (ili dodajes) rogove nadstresnice. Pogotovu sto sa srednjim stubom moras da vezes i ovu gredu koja ide ka tvojoj kuci, koja ce biti na vrhu pregradnog zida izmedju tebe i komsije.

Da na vrhu je greda istih dimenzija kao stubovi. Na tu gredu se sada oslanjaju nastavci rogova, ona povezuje stubove i drzi ih u smeru levo-desno pa to vise ne moze da bude stafna od 5X8.

3. mislim na profile sa ove slike iz sledece poruke, gornji red u sredini.

4. Novu gredu ne vezujes za postojecu staru gredu (bilo bi previse komplikovano). Novi desni stub vezujes sa postojecim stubom na uglu, a onda novu gredu vezujes za taj novi stub, tako da nova greda nalegne na njega (bas kao sto je na crtezu). Kako konkretno izvesti taj spoj? Mozes i da ga zasrafis sa dva podugacka i podebela srafa (pocinkovana). Ti srafovi samo drze gredu da ne pobegne, opterecenje nosi stub na koji se greda oslanja.

Rogove vezujes za novu gredu ovim profilima iz tacke 2.
Srednji zid se ne vezuje za rogove (rogovi idu paralelno sa njim).

5. nema spoja izmedju rogova i srednjeg zida

6. ne varas se, nema rogova. Napisao sam da je to samo gruba skica na brzinu :)
vectrabg
Pred-majstorsko zvanje

Post by vectrabg »

mbole wrote:4. Novu gredu ne vezujes za postojecu staru gredu (bilo bi previse komplikovano). Novi desni stub vezujes sa postojecim stubom na uglu, a onda novu gredu vezujes za taj novi stub, tako da nova greda nalegne na njega (bas kao sto je na crtezu).
- Da bih spojio novi stub uz stari, morao bih da odesecem deo stare grede koja prelazi stari stub (15cm)
Image
mbole wrote:Kako konkretno izvesti taj spoj? Mozes i da ga zasrafis sa dva podugacka i podebela srafa (pocinkovana). Ti srafovi samo drze gredu da ne pobegne, opterecenje nosi stub na koji se greda oslanja.
Nesto deblje od 6x18?

- Da bih stavio novu gredu na novi stub, morao bih da usecem rogove malo da greda moze da se podvuce. Pretpostavljam da bih tako redom trebao sve rogove da usecem da bi stali na gredu
Image

Da usecam ovako:
Image
Last edited by vectrabg on 19 Nov 2012 16:55, edited 1 time in total.
vectrabg
Pred-majstorsko zvanje

Post by vectrabg »

mbole wrote:Srednji zid se ne vezuje za rogove (rogovi idu paralelno sa njim).
5. nema spoja izmedju rogova i srednjeg zida
Znaci, srednji zid se uopste ne vezuje za rogove vec krajnja horizontala za novu gredu? A, sta da radim sa onim delom (trougla) sto ostaje iznad krajnjih horizontala do rogova? Vertikale pustam do samog leksana? Tu bih trebao da imam nesto za sta cu fiksirati brodski pod.

Image
Last edited by vectrabg on 14 Nov 2012 22:02, edited 1 time in total.
vectrabg
Pred-majstorsko zvanje

Post by vectrabg »

A vezu stuba 10x8 sa gredom 10x8 ostvariti sa velikim debelim vinklama sa puno rupa. Trazim samo da je sirine 10cm, a kraci koliko budu?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ako bi nova greda dosla tako da se ovi nastavci rogova oslanjaju na nju a da se ne usecaju, da li bi onda bila prenisko?
Treba ti 2m od poda do grede, to jest toliko je standardna visina vrata. Posto imas ovaj stepenik, mozda bi i stalo.

Ako to moze, onda cemo da smisljamo neki nacin da povezemo sve to.

Sto se tice srednjeg zida, ja sam ga zamislio upravo obrnuto od ovoga kako si ti nacrtao, to jest sa horizontalnim gredama iscela, a bez vertikala (mada ne boli da se dodaju). Koliko sam shvatio to ces zatvarati brodskim podom, pa ti vertikale uopste i ne trebaju.
vectrabg
Pred-majstorsko zvanje

Post by vectrabg »

mbole wrote:Ako bi nova greda dosla tako da se ovi nastavci rogova oslanjaju na nju a da se ne usecaju, da li bi onda bila prenisko?
Treba ti 2m od poda do grede, to jest toliko je standardna visina vrata.
Od poda do stare grede je 209cm. Sto se tice usecanja, mozda bi to bilo samo kod prvog roga. Pad vode nadstresnice je dat sa leva na desno, tako da su levi i srednji rog sigurno visi u odnosu na desni rog. Mada bi sada to trebalo da bude kontra, jer se produzava do komsije, pa bi ulazilo u njegov slivnik. Da li se levi i srednji rog mogu malo nategnuti na dole (3-5cm) i prihvatiti za novu gredu kad dodje, pa ce se ponistiti taj nagib na desnu stranu?

Image
mbole wrote:Posto imas ovaj stepenik, mozda bi i stalo.
Sve ce biti u nivou sa terasom, bez stepenika.
Last edited by vectrabg on 23 Nov 2012 23:32, edited 1 time in total.
vectrabg
Pred-majstorsko zvanje

Post by vectrabg »

Kako bi isao redosled montaze?

1. Izbusim rupe za stope tri stuba (tipl10 + vijak6x90)
2. Postavim visinski stelujuce stope za stubove, da bih mogao kasnije dobro da uklopim visinu grede sa rogovima.
Image
ili je dovoljna i obicna stopa 10x9 bez stelovanja?
Image
3. Isecem sva 3 stuba na odredjenu istu visinu i stavim ih u stope. Stezem ih sa 4.5x30 ili necim jacim?
4. Ovde mi nije jasno. Po tvom crtezu horizontale srednjeg zida se vezuju na gredu. Znaci morao bih prvo da stavim gredu na stubove, pa tek onda da vezujem horizontale? Hoce li to da padne dok ne stignem da vezem gredu sa horizontalama?
Image
Da li da vezujem prvo stubove sa horizontalama, a onda da stavljam gredu?
5. Vezu izmedju stuba i grede iznad ostvarujem debljim vinklama? 100x100x100x2.5mm I tu da stezem sa 4.5x30 ili debljim?
Image
6. Kada sam stegao stubove sa gredom, stavljam horizontalu izmedju zida kuce i grede da bi drzalo tu konstrukciju.
6.a) Leva horizontala (komsijina) bi se uhvatila za njegov zid a onda za gredu pomocu 80x120x2mm
Image
6.b) Srednju horizontalu zida hvatam za 5x8 ucvrscenu vec na zidu (tipl10x100 i vijak 6x150) i za gredu. Mogu li sad vinklu 80x80x2.5 ili kao sto sam spajao levu horizontalu:
Image
7. Na kraju svega, spajam rogove sa gredom ovim profilom:
Image
Last edited by vectrabg on 16 Nov 2012 21:54, edited 1 time in total.
vectrabg
Pred-majstorsko zvanje

Post by vectrabg »

Za vreme rada nivelisanje vrsim samo uz pomoc libele? Treba li jos nesto da koristim ili je dovoljna libela?
vectrabg
Pred-majstorsko zvanje

Post by vectrabg »

mbole wrote:Sto se tice srednjeg zida, ja sam ga zamislio upravo obrnuto od ovoga kako si ti nacrtao, to jest sa horizontalnim gredama iscela, a bez vertikala (mada ne boli da se dodaju). Koliko sam shvatio to ces zatvarati brodskim podom, pa ti vertikale uopste i ne trebaju.
Srednji zid treba da ima vertikalu zbog cipelarnika, koga sam odlucio da ostavim ispod prozora. Prozor ce ostati u komsijinom delu, jer nisam mogao da ga zatvorim, tako da cu ispod prozora imati udubljenje za cipelarnik (45Dx75Sx165V), (otvoren sa moje strane iz hodnika naravno). Mozda ce ti biti jasnije sa ove skice, mada mi teze ide u 3D :rodna:

Image

Sto se horizontala tice, moze ta gornja krajnja da bude iz jednog dela, od zida do grede kako bi dobro drzao stubove. A ispod nje ce ici pune vertikale, a horizontale cu kratiti. A taj trougao gore do rogova cu prema stanju onda krojiti.

Image
Last edited by vectrabg on 17 Nov 2012 10:08, edited 1 time in total.
vectrabg
Pred-majstorsko zvanje

Post by vectrabg »

Profesore, stubove/grede 10x8 postavljam sa sirom stranom 10 ka celu ili obrnuto?
Image
Last edited by vectrabg on 18 Nov 2012 13:20, edited 1 time in total.
Post Reply