Pomoc oko skidanja farbe

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
paparazzit
Precizni šegrt

Pomoc oko skidanja farbe

Post by paparazzit »

Molim vas da mi pomognete.
Kupio sam ovaj sanduk na vojnom otpadu (200din) i zanima me kako na najboljni nacin da skinem farbu sa njega posto ne bi bas da mi bude ovako militanta.
Prvi put ovo radim (imam onaj jak fen, vibracionu smirglalicu i dve zdrave ruke na raspolaganju) pa mi treba neka uputstva da se ne bi zeznuo oko necega.

Image

Image

Image

Hvala svima
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Zavisi sta hoces da napravis od njega.

Mozes i samo da presmirglas koliko da se skine prljavstina, i prefarbas nekom bojom (vodena ili uljana, posto ne znamo sta je ova originalna, pa moze da se desi da je nitro ili PU podignu), posto koliko vidim ova postojeca se sasvim dobro drzi, nije ispucala krenula da se ljusti...

A mozes i da fenom prvo potpuno skines staru boju, onda lepo osmirglas do zdravog drveta, pa onda bajcujes, lakiras, farbas... kako vec hoces da izgleda.

U svakom slucaju prvo poskidaj sve okove, pa ili nabavljaj nove ili ove cisti, sredjuj... mada koliko vidim fale im delovi, tako da ce verovatno morati novi.
paparazzit
Precizni šegrt

Post by paparazzit »

Hvala na savetu. I mislio sam da cu farbom da skidam posto iako hocu da ima onaj pohaban i grub izgled ne bi zeleo da mi bude tako militantan.
Planirao sam da kada skinem farbu do drveta, premazem laneno ulje ili firnz a onda nekim mat sadolinom.
spock
Pred-majstorsko zvanje

Post by spock »

Jesi možda dobio i mine u sanduku :) :) :)
dragisa dragisa
Majstor

Post by dragisa dragisa »

spock wrote:Jesi možda dobio i mine u sanduku :) :) :)
Професионална деформација
Tri puta meri, jednom seci... i tako jedno pet šest puta
paparazzit
Precizni šegrt

Post by paparazzit »

Kao sto rekoh... zelim da izbegnem militantne detalje. Kada sam isao tamo u kasarnu da me kao regrutuju rekao sam im ne samo da necu pusku ni da vidim neko necu ni viljusku da nosim pri sebi :))
Inace na unutrasnjosti sanduka pise 70pari kuravca 988
slovenija
Majstor

Post by slovenija »

Dobar je ovaj rad na sanduku

odprt rogelj :prs:

Image

Brusi ga sa grubim brus papirom...ako ga budeš sa finim ne bude više dobar izgled...
paparazzit
Precizni šegrt

Post by paparazzit »

I meni se taj deo svidja... imam jos jedan od 120cm u duzinu koji cu ufotkati kada budem isao tamo gde sam ih ostavio pa cisto da vidite.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

paparazzit wrote:Planirao sam da kada skinem farbu do drveta, premazem laneno ulje ili firnz a onda nekim mat sadolinom.
Sta ce ti laneno ulje ili firnajz ako ces da ga mazes sadolinom?

Firnajz (koji je ustvari laneno ulje, samo drugacije rafinisano) je koriscen kao osnova za uljane boje. Nema bas nikakve potrebe da ga koristis ako ces ici sadolinom. Cak obrnuto, sadolin treba da prodre sto je moguce dublje u drvo, a ulje ce ga samo sprecavati u tome.

Pored toga firnajz se maltene nikada ne osusi u potpunosti.

Cisto (rafinisano, beljeno) laneno ulje bi mogao da koristis, ali onda ne treba sadolin. S tim sto je rad sa lanenim uljem prilicno zametan. Prvo namazes rastvorom sa uljanim razredjivacem otprilike 1:4, nakon par minuta obrises visak, sacekas dan dva, pa rastvorom 1:2, , obrises visak, sacekas dan dva, pa onda cistim, obrises visak, pa sacekas dan dva, pa opet cistim pa cekas, pa tako n puta dok ne dobijes izgled koji zelis.

Pri tom laneno ulje daje dosta "zuckast" izgled.

Eventualno da prvo predjes nekim bajcom, kako bi dobio boju koju zelis.

Tung ulje je malo tamnije, ali ga je ovde tesko naci, a postupak je isto ovako dugotrajan.

Ali ne vidim neku preteranu svrhu svega toga. Nije ovo ekstra fini komad kod koga se isplati zanimati se sa uljanim finisom. Namazi to sadolinom u odgovarajucoj nijansi i gotovo.
paparazzit
Precizni šegrt

Post by paparazzit »

Hvala na detaljnom objasnjenju. Ne znam da li sam negde ovde napisao ali sto se drveta i cekica tice meni je ovo prvi put u zivotu da u opste i razmisljam o ovim stvarim. Nikada nisam ni ogradu bojio.
Pre par nedelja sam ovde na radionici video neki post o lanenom ulju i svidelo mi se pa sam to uradio sa ovom komodom koju sam stavio vec na forum pre par dana
Image
nju sam prvo jednom namazao Firnzom, premazao sadolinom (simulacija palisandera), sacekao dan dva da se osusi, izsmirglao pa onda opet premazao i prebrisao. Meni se nekako svidja izgled ali sam se sada zabrinuo kada si rekao da se sadolin nece upiti. Hoce li ovo sto sam uradio mozda poceti da se guli ili dize?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ne bi trebalo, samo sadolin nije prodro u drvo onoliko koliko je mogao da nije bilo ulja.
Mada i to zavisi koji sadolin si uzeo. Ima ih sa raznim rastvaracima, od uljanog razredjivaca, pa do vode. Ako je sa uljanim, ne bi trebalo da bude problema.
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Ja sam jednom jedan stari ormar palio brenerom i namazao uljem i ljepo je ispalo a samo za informaciju ormar je rađen negdje oko 1938. i dan danas služi svrsi.:prs:
Čovijek sniva a Bog realizira!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ma moze, naravno i samo da se namaze uljem i gotovo.
Al ako hoces bas pravi uljani finis, onda je zajebancija.

Opet ako vec ides sadolinom preko, nema nikakve svrhe da se zezas sa uljem.
Post Reply