Zidna obloga

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Kako ta plastika izgleda iz profila?
Da nije zamisljeno da se navuce na sper i onda ubaci u utor?
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Ja sam to radio jos kao klinac sa nekom ekipom majstora, izradu od furnirane iverice sirine 60 cm i duzine 2,60m. Prvo smo sve to slicovali, obojili i izlakirali, a na ugradnji smo postavili rostilj od letava na svakih pola metra visine, svuda po zidovima horizontalno tiplovima po betonskim zidovima. Zatim smo ih ukucavali eksercicima za te letve u samim utorima lamperije sa jedne strane (pazljivo, manjim cekicem i kirnerom), posle toga u taj isti utor ide feder lajsna i ubaci se sledeca lamperija koja se opet ukucava za rostilj sa druge strane i opet u utor i tako redom. Na pojedinim mestima smo morali da ukucamo i krstaste eksere bez glave jer se radilo o velikim panelima i tezinama. Na kraju smo ispod postavili i coklu. Moze to mocno da izgleda, samo te lamperije na slikama su razlicitih boja, ne znam zasto tolika razlika.
Last edited by Pezzo on 28 Oct 2012 09:33, edited 1 time in total.
bumbus
Precizni šegrt

Post by bumbus »

mbole wrote:Te plastike se sigurno ne zakucavaju.
A kako treba da se postave, ako ne bude znao niko sa foruma, jednostavno pozovi proizvodjaca i pitaj.
Nisam mislio da jos uvek postoji taj proizvodjac, jer je staro preko 20god, ali ipak sam potrazio, i jos uvek postoji ta slovenska firma, mada nevidim da u programu imaju bilo sta takvo http://www.lesna-tip.si
singer wrote:tako se postavljaju kao sto si slozio,a plastika ti verovatno sluzi(ako nije profilisana)za zavrsno pokrivanje coskova pri plafonu i coskova zidova :prs:
Sta cu onda sa zazorom izmedju???? Sper umetak je siri od 2 x dubine utora, tako da ostane oko 3mm izmedju lamperije(bas kao na 2. slici, skroz je spojen i toliki zazor ostane) ..... i zasto onda ima toliko plastike koliko i dasaka, i iste duzine?
mbole wrote:Kako ta plastika izgleda iz profila?
Da nije zamisljeno da se navuce na sper i onda ubaci u utor?
Presek plastike je pun, pravougaoni, debljine oko 2mm, a sper iovako jedva ulazi u utor.

Pezzo wrote:...samo te lamperije na slikama su razlicitih boja, ne znam zasto tolika razlika.
Sa desne strane je samo mali komadic koji je nije ni bio dobro upakovan, pa najverovatnije od sunca malo potamneo, inace redovni komadi su sve iste nijanse kao levi na slici
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

na takvim vrstama obloge uvek postoji zazor izmedju dasaka :)
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
bumbus
Precizni šegrt

Post by bumbus »

Treba da mi ostane mi 3mm zazora?! Stvarno ili zezas? :forvonad::forvonad:
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Da, ostavlja se zazor izmedju lamperija, ja sam ih radio i sa 9 mm zazora.

Medjutim, po slikama se vidi da kantovi nisu furnirani. Prvo se furnira kant pa se tek onda pravi utor na njemu. A ovde je slucaj da ce se videti iverica na sastavima... To je i ruzno. Ne znam sta je mislio onaj koji je to pravio.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

bumbus wrote:Stvarno ili zezas? :forvonad::forvonad:
stvarno ;)
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ah, tebi je to stajalo negde godinama, pa tek sad ugradjujes.
Ako si siguran da je to proizvodjac, ipak mozes da probas i pozoves. Mozda neko zna, a jedini rizik ti je malo veci telefonski racun.

Nasao sam nesto slicno i ovde: http://www.javor-patkovac.hr/index.php/kontakt
bumbus
Precizni šegrt

Post by bumbus »

mbole, nije to meni stajalo, ja bih to vec davno "potrosio" :D

No, da ne ostane tema nezavrsena, ovako je ispalo:

Image

Image
Last edited by bumbus on 26 Nov 2012 10:45, edited 1 time in total.
ropee
Vrhunski majstor

Post by ropee »

Odlično , evo i sam si skužio kako treba da se spaja :skool: .

Kod nas u kući su u dnevnom boravku ove obloge , sada samo na stropu, nekad i na zidovima i na stropu i mogu reći da je zbilja odlična , ne radi kao klasična lamperija , nema promjena , a tamni od sunca , no svugdje podjednako :prs:
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.

http://img108.mytextgraphics.com/blinki ... b4f7ee.gif
Post Reply