Zidna obloga

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
bumbus
Precizni šegrt

Zidna obloga

Post by bumbus »

Imam (tj. ostalo mi jos od dede :buga: , i to u odlicnom stanju :cool:)zidne obloge od furnirane iverice (bas ovakve: http://www.webgradnja.hr/images/katalog ... 778-1.jpg) koje bi stavio u predsoblje na plafon i na jedan zid.
Nemam bas iskustva sa ivericom pa pitanje je: kako ih treba pricvrstiti za resetku? Da li kucam eksercice u pero da ne pukne iverica ili srafovima ili ... ?
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

to se kaci za zid vezacima(tipluju se u zid)na svakih 50cm,vezac je kao vinkla ali ravna(ispravljena):)
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
bumbus
Precizni šegrt

Post by bumbus »

Nisam bas shvatio, moze malo detaljnije ili neka slika? :forbryllad::|
slovenija
Majstor

Post by slovenija »

bumbus
Precizni šegrt

Post by bumbus »

Hvala, shvatio ... bas sam :pucko:

Jos bi zamolio, posto vidim da je i Singer iz N.S., da li mozda zna gde ima da se kupi?
Last edited by bumbus on 25 Oct 2012 11:47, edited 1 time in total.
diplmajstor
Majstor

Post by diplmajstor »

Imam takve lamperije na zidu već tridesetak godina, ja pomagao Ocu pri postavljanju. Postoje tzv. žabice - limeni profilisani komadi sa rupom za ekser, koji se umeću u žljeb, a preko njega lajsna od špera.
Ovako nekako

Image

Žabice smo ukucavali u noseće letve koje se za plafon-zid postave poprečno i pričvrste zavrtnjima praveći prostor za izolaciju. Druga varijanta je ono što je singer predložio
Kad naiđe oluja jedni grade zidove - drugi prave vetrenjače
diplmajstor
Majstor

Post by diplmajstor »

Al ste brzi, svaka čast :hurra:, dok sam okačio sliku, čovek već shvatio :D . jbg godine :/
Kad naiđe oluja jedni grade zidove - drugi prave vetrenjače
bumbus
Precizni šegrt

Post by bumbus »

Brzi, brzi, nema sta, funkcionise sajt odlicno ;)

A najgore je sto mislim da imam te zabice (doduse nedovoljnu kolicinu, ali bas cu ih potraziti), negde u kesici u radionici, ali nisam znao za sta se koriste :rodna: :D
bumbus
Precizni šegrt

Post by bumbus »

jos jedno pitanje (a mogu da se kladim da je odgovor jednostavan, pa cu da ispadnem glup :ironisk: ).....
Imam jedno pakovanje na cijoj deklaraciji pise "zacetna", one imaju zleb samo sa jedne strane. Ako stavljam na plafon pretpostavljam da krecem sa tom stranom bez zleba, ona ide do zida, pa stavim te "zabice" pa ostale, koje imaju zleb sa obe strane..... ali sta drzi tu ivicu do zida te prve pocetne daske? :/
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Jel nema zleb ili nema pero?
Ako nema zleb, onda je zavrsna, a ako nema pero onda je pocetna.
Tu stranu koja nema zleb ili pero zakucavas ili zasrafis, odozgo uz ivicu. Posto preko toga dodje lajsna, nece se videti.
E sad, ako nemas lajsnu poosto je to na plafonu, onda potrazi eksere za lajsne. Oni imaju jako malu glavu, i kad ih zakucas skroz, gotovo da se ne vide.
bumbus
Precizni šegrt

Post by bumbus »

Te "zacetne" nemaju zleb sa jedne strane, a ostali imaju zlebove sa OBE strane a pero je kao poseban umetak. (pogledaj na slici iz prve poruke)
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Onda je ta i pocetna i zavrsna :)
Uglavnom, vazi ovo sto sam napiso gore.
bumbus
Precizni šegrt

Post by bumbus »

Eh, sada sam u jos vecoj nedoumici. :groota:

Poslepodne napravio sam rešetku, spustio sa tavana jedno pakovanje, otvorio: unutra ima X tih dasaka, isto toliko tankih lamela od špera i isto toliko tankih lamela od PLASTIKE:

Image

KAKO to treba spojiti? :forvonad:

Ako stavim šper u zleb, ono je preširoko tj. ovako izgleda:

Image

I zašta su one plastične lamele?
(prvo sam mislo da to i tako treba kao na gornjoj slici, a da taj zazor se posle pokriva sa onom plastikom, međutim ta plastika je dosta savitjiva, trebalo bi onda ekserčić na svakih 15cm, a i kad skroz ukucam, kad stigne do glave eksera plastika pukne)

Image
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Te plastike se sigurno ne zakucavaju.
A kako treba da se postave, ako ne bude znao niko sa foruma, jednostavno pozovi proizvodjaca i pitaj.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

tako se postavljaju kao sto si slozio,a plastika ti verovatno sluzi(ako nije profilisana)za zavrsno pokrivanje coskova pri plafonu i coskova zidova :prs:
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
Post Reply