Brodski pod, izbor, izolacija, ugradnja (detaljno)

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
DebeliKer
Zarezivač olovaka

Post by DebeliKer »

Kuc!kuc!kuc!Ima li koga? :-)
DebeliKer
Zarezivač olovaka

Post by DebeliKer »

E pa ovako...Ja pitao neke stare stolare pa mi oni rekli.
U malko boljim farbarama ima da se kupi git za drvo,koji vi samo treba da izaberete po boji vašeg brodskog poda.Znači imaju nijanse boje,koja vam najviše odgovara vi tu uzmete.To je gotova smesa,ne meša se ni sa čim već samo nanosi špaklom na čepove i na razne male pukotine i neravnine koje želite popuniti.Kada to uradite nakon sat,dva,tri pozovete nekog čiku sa mašinom za brušenje poda koji pod prebrusi nakon čega pod izgleda odlično!Sve male neravnine ili spojevi koji se nisu baš najboje namestili više nepostoje.Nakon toga još jednom pređete gitom samo po mestima na koja to treba,ako ih ima,nakon čega čika opet brusi finijom šmirglom.Sve se ovo završi za 1.dan naravno ako imate 900 kvadrata trebaće vam verovatno malko više :-) Meni su naplatili brušenje poda i postavljanje lajsni 6000 RSD=52-53 Eur za 62 kvadrata.
Posle ovoga treba da izlakirate pod što je i najlakši posao od svega ovoga.Pre lakiranja dobro usisate pod od sitne prašine nastale brušenjem.Kupite malu četkicu širine oko 3-4 cm sa kojom lakirate lajsne,valjak za lakiranje od mikrofibera koji ne ostavlja dlačice i nešto fine šmirgle.Za lakiranje vam treba osnovni lak i dvokomponentni lak.Osnovni lak se nanosi prvi i ne meša se ni sa čim koliko se sećam.Ja sam koristio i onaj štap za krečenje na koji se stavi valjak pa nisam morao da se saginjem.Znači prvo se četkom pređu lajsne pa nakon toga se radi pod.Ja sam radio tako što sam presuo lak u neku širu kantu u koju sam umakao valjak i bez ceđenja vadio i razmazivao po podu.Znači bez štednje i ravnomerno.Prvo potezima gore-dole,pa levo-desno.Prilikom ovoga paziti da ne počnete posao od izlaza iz prostorije kako bi mogli izaći kada završite :-) Osnovni lak nanosite jednom.Kada se malo prosuši,nakon nekoliko sati možete početi sa dvokomponentnim lakom koji podu daje sjaj.Taj lak znači ima 2 komponente .Vi u neki širi sud ili kantu sipate obe komponente u odnosu 1:1 (koliko jedne toliko i druge),izmešate i sačekate da odstoji pola sata.Onda nanosite na isti način kao i osnovni lak.Ja sam moj pod prešao 2 puta.Planiram da pređem još 1 ili 2 puta ali nakon sitnog gletovanja koje mi je ostalo i nakon krečenja,znači završno lakiranje ide nakon svih planiranih poslova.Između lakiranja valjak i četkicu potopite u Nitro razređivač da se ne bi osušili i stvrdnuli a vi onda morali da kupite nov pribor.Posao radite u čarapama ili u papučama kako ne bi ostavljali tragove ako bi stali na svež lak.Zaboravio sam da spomenem bitnu stvar a to je korišćenje šmirgle u svemu ovome.Između lakiranja i kada se malo prosuši prethodno nanešeni sloj laka kleknuti na kolena,što je meni bilo bolno iskustvo jer muku mučim sa njima,i blago uglačajte taj lak potezima u pravcu godova i kontura na drvetu.Znaćete kada ste završili šmirglanje tako što kad pređete rukom po išmirglanom podu a ono sve glatko :-) Nakon šmirglanja ide naravno opet usisavanje pa lakiranje.
Ja sam koristio Dugin osnovni lak i Dugin dvokomponentni lak.Nemojte ovo shvatiti kao reklamu,meni su rekli da taj uzmem.
Sve ovo vam je pisao čovek sa jako malim iskustvom pa molim da sve znalce i majstore da slobodno kažu svoje mišljnje i ukažu na moje greške kako neko ko ovo čita ne bi napravio istu grešku kao i ja.
Nadam se da sam nekome pomogao.
gabins
Zarezivač olovaka

Post by gabins »

Jel neko zna gde moze da se nabavi spojnice za brodski pod?
hvala
gabins
Zarezivač olovaka

Post by gabins »

Iko???
ropee
Vrhunski majstor

Post by ropee »

ima kod nas na Zametu u Anubi :pljesk:
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.

http://img108.mytextgraphics.com/blinki ... b4f7ee.gif
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

ima i kod Ćabre u Veterniku :prsgore:
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Jel ti nekad usput Zarkovo?
caca
Majstor

Post by caca »

Ima kod Kovaca
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Tako ti je to kad ne postujes pravila foruma, pa ne popunis u profilu odakle si (nismo dzabe uveli to pravilo).
Onda ti lepo jave da znaju gde ima kod njih, a sto je tebi to mozda 100 ili 500 Km daleko...
luckyred
Dodavač alata

Post by luckyred »

Pozz narode .
Hteo bih da postavim drveni prag kod sobnih vrata na betonsku podlogu . Ta podlog nije bas ravna . Zanima me da li postoji neka smesa ( kao npr lepak za stiropor ) sa kojom bih mogao i da iznivelisem podlogu a ujedno i na nju da zalepim drveni prag ? ako neka zna da mi objasni , hvala mu . :)
caca
Majstor

Post by caca »

Pur lepak
luckyred
Dodavač alata

Post by luckyred »

pojasni malo , molim te ? gde ga kupiti ?
Z@P
Majstor početnik

Post by Z@P »

lepak za parket

recimo
http://www.kema-on.net/sr/vsebina/produ ... loge/15674
Jednokomponentni poliuretanski lepkovi (1K PUR) su na bazi izocijanata koji sadže prepolimere koji očvršćavaju uz
vlažnost vazduha. Kako mnogi materijali ne sadrže višak vlažnosti, lepljivi film se nanosi raspršujući ga zajedno sa finom
vodenom izmaglicom. Očvršćavanje uz pomoć vlažnosti uzrokuje penušanje lepka, te zato ovaj ima sposobnost popune
zazora. Radi postizanja visoke snage i izbegavanja stvaranja mehurića, spoj treba staviti u stegu i omogućiti pritisak
tokom očvršćavanja. Zagrevanjem se ubrzava proces očvršćavanja.
Last edited by Z@P on 14 Oct 2012 21:38, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

PUR pena za lepljenje: http://www.tkk.si/sr/default.asp?id=3036
U sustini treba da bude nisko ekspandirajuca, ima je i od drugih proizvodjaca.
gabins
Zarezivač olovaka

Post by gabins »

evo da se profa vise ne nervira, upisao sam mesto... :)
odgovara mi mesta blizu Novog sada.
I odmah da vas pitam gde moze jos da se uzme brodski pod u NS?
I naravno te spojnice....
Hvala
Post Reply