Uzeo sam ipak 5x8 a za daske nasao 6.5x2.5
Krak grede ce biti dovoljno dugacak jer ispod krova ima dovoljno prostora. Povio sam limeni opseg za 4cm i greda 5x8 sada lezi 4cm na postojecem rogu 5x8 sa leve i desne strane. Na 2cm od gornje ivice grede sam probusio sve rupe fi6, tako i na postojecem rogu od donje ivice na 2cm fi4.
Prateci analogiju vaseg izbora dasaka 2x8 za gredu 5x10, ja sam uzeo 6.5x2.5 za 5x8, ali je u stvari trebalo da uzmem 2x10. (procitah da ste mi vi i rekli vise od 8 u poslednjem postu). Moja greska. Ali dobro nije to ruzno.
Uzgred, vas crtez je zbunjujuci jer su tu daske pod 120 stepeni na gredi ali njene ivice uze strane su obe paralelne sa gornjom ivicom grede - sto nije slucaj. Pa samo da ne bude zabune jer da postavim daske pod 120 u odnosu na grede ili pod pravim uglom? Na slici ispod se vidi kako izgleda pod 120.
I samo jedna ivica daske je oslonac leksana. Sa obzirom da nisam vican usecanju daske i grede spojicu ih sa 5x70. A ove nastavke od 25cm sa leve strane cu malim vinklama spojiti da budu u pravcu desne daske.
Hvala na podrsci i savetima :-)