Izbor vijka za spajanje punog drveta? (Pomoc oko nadstresnice)

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Pretpostavljam da se ispod ove lamperije nalaze rogovi krova (na obe bocne strane). To jest da idu rogovi, pa stafne, pa zanjih okacena lampeija.
Zasto jednostavno ne zasrafis dve gredice direktno u rogove odnosno stafne na kojima lezi lamperija?
Verovatno na sredini ovog uvucenog dela postoji jos jedan rog za koji bi mogao da prisrafis srednji kosi deo.

Druga verijanta (po meni bolja, al naravno ima svoju cenu), je da skines limeni opsiv na celu i ovom boku gde je antena, uzmes dve ili tri grede, i direktno ih zasrafis za postojece rogove. Drugim recima, produzis rogove za tih 1m. Jedino sto bi tada morao da se radi novi opsiv na tom mestu posto je leksan dosta tanji od crepa. Naravno tada bi mogao i da pokrijes crepom kao i na ostatku krova, opsiv samo premestis, ali ne znam dal ti se to uklapa u koncepciju, odnosno da li bas zelis da na tom delu bude providna pokrivka.

Ajde nacrtacu malo kasnije obe varijante na koje mislim.

Ova "vinkla" od letvi sa crteza, nema svrhe posto joj donji kraj nije oslonjen. Skoro potpuno je isto i kad bi skratio vertikalnu letvu, tako da ide samo do ivice "plafona". Nije bitno sve i da je od greda 20X20. Problem je sto nemas gde da je prisrafis na postojecu konstrukciju, a da poluga koja cupa srafove ne bude prevelika.

Ova vinkla sa poslednjeg crteza bi i radila, ali bi morala da bude "ozbiljna", znaci neka kutija recimo 40X40mm.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Evo iscrtao sam kako mislim da izgleda postojeca konstrukcija.
Ako je ovo OK, javi pa da sutra nastavim dalje. Sad je malo kasno (ustvari vise je "rano" :)) da nastavim.
Image

Imas jos ovaj nosac za antenu koji je na malo nezgodnom mestu, al da se zaobici, zaboravio sam da ga nacrtam.
vectrabg
Pred-majstorsko zvanje

Post by vectrabg »

"Profesore" HVALA ti puno za tvoje razumevanje i paznju mom problemu.

Druga varijanta sa skidanjem limenog opsiva je nesto sto ja ne bih mogao sam da uradim i zahteva puno rada i novca. To otpada.
Inace je potrebno da taj deo bude providan zbog slabe svetlosti.

Nosac antene sam skinuo i on nije problem.

Vise mi odgovara prva varijanta koju si pomenuo, sa zasrafljivanjem letvi direktno u stafne na kojima lezi lamperija. Postoji samo stafna u donjem levom cosku lamperije i desnom. U sredini nema nista. Mozes li neki crtez za tu varijantu ili crtez sa
ozbiljnijim vinklama kutije 40x40 a krakovi da su 20cm.

Jedini problem u prvoj varijanti je sto ti produzeci stafne, letve koje stavim udaraju na polovinu leksana. Znaci pola metra bi bilo ispod letve.
vectrabg
Pred-majstorsko zvanje

Post by vectrabg »

Ovo je crtez prve varijante koju si predlozio:

Image

Kolika je duzina kraka letve 4x6 koja se spaja sa stafnom 5x8 dovoljna? Stavio sam 60cm a predpostavljam da moze i krace.

Sto se letve tice letve 4x6 koja se vezuje za stub i horizontalnu gredu, koliki je njoj krak dovoljan koji ce biti na gredi? Ispod leksana ce biti 1.20. Da li je 80 kratko za krak?
Last edited by vectrabg on 23 Sep 2012 16:19, edited 1 time in total.
vectrabg
Pred-majstorsko zvanje

Post by vectrabg »

Greskom sam izbacio srednji nosac na crtezu, pa evo stavljam ispravan crtez. Nema srednje stafne u lamperiji, pa moram da premostim za srednji nosac sa letvom spojenom za levu i desnu stafnu lamperije. Kako sad sve ovo izgleda? I mogao bih da ubacim jos jedan nosac pa da budu 4 na rastojanju 28cm - umesto 3 na rastojanju 44cm. (ako nije previse)

Image
Last edited by vectrabg on 23 Sep 2012 23:14, edited 1 time in total.
vectrabg
Pred-majstorsko zvanje

Post by vectrabg »

I evo ga nacrtan i pogled odozgo. Ovde se vidi bolje nosac 4x6 na kant koji ce biti spojen sa stubom i gredom. Krak ispod leksana je 1.20m a na gredi je 0.80m Da li je to u redu?
Sa leve strane crteza ostavljeni su kraci od po 20cm na koje cu staviti jos jednu letvu 4x3 jer ce leksan preci i taj deo, ali cu to na licu mesta jer nisam siguran kako cu to da izvedem. Dimenzija leksana je 117x130cm

Image
Last edited by vectrabg on 23 Sep 2012 21:47, edited 1 time in total.
vectrabg
Pred-majstorsko zvanje

Post by vectrabg »

Ubacio sam 4 nosaca (4x3) i 5 koji je sa leve strane, pa sam i ispravio sliku. I za veceras, dosta ha,ha

Image
Last edited by vectrabg on 23 Sep 2012 23:16, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ceo dan sam izbivao van kuce, pa tek sad sedoh za komp.

Ova varijanta koju si crtao je malo bolja od pocetne, samo ove letve ne mogu ovako da stoje (moraju na kant, i morale bi da budu "ozbiljnije").

Nismo se bas razumeli na sta sam mislio kod prve varijante.
Ajde nacrtacu na sta sam mislio, pa vidi.
vectrabg
Pred-majstorsko zvanje

Post by vectrabg »

mbole wrote:Ceo dan sam izbivao van kuce, pa tek sad sedoh za komp.

Ova varijanta koju si crtao je malo bolja od pocetne, samo ove letve ne mogu ovako da stoje (moraju na kant, i morale bi da budu "ozbiljnije").

Nismo se bas razumeli na sta sam mislio kod prve varijante.
Ajde nacrtacu na sta sam mislio, pa vidi.
Glavne nosace sam sve stavio na kant. To su 4x6. A ove sto su na njima 4x3 nisam na kant. Koje su dimenzije koje bi bile zadovoljavajuce. Ja se sve plasim da ne opteretim konstrukciju :-)
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ova konstrukcija se bitno razlikuje od pocetne.
U pocetnoj gornje letve (kose, ove koje idu u pravcu rogova), su bile opterecene samo na zatezanje. U ovoj varijanti te letve su opterecene do pola na zatezanje, a od pola na savijanje. Zato ne mogu da stoje ovako jer ce se prelomiti.

Tezina same konstrukcije ti je najmanji problem. Problem je za sta je i kako vezati. AKo je dobro vezana, moze komotno konstrukcija da bude od greda 10X10.

Ne mogu sa slike lepo da procenim. Koliko je restojanje od dna limenog opsiva do donje povrsine lamperije? Jel ima barem 5cm?
Ove dve pozicije:
Image

Bitno mi je kako ta dva dela izgledaju "iznutra", odnosno sta je ispod lamperije. Da li je direktno rog od krova ili je ispod stafna pa onda lamperija.

Daklem, ovo:
Image
ili ovo
Image
vectrabg
Pred-majstorsko zvanje

Post by vectrabg »

Na ovoj slici rastojanje od gornje letvice do lima je 3cm.

Image

A ovaj "spic" za koga ne znam da li je u njemu rog ili stafna je 9cm. Inace na krovu je tegola stavljena. Morao bih da odem na lice mesta da proverim.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Dobro posto je letvica bar 2cm debela onda verovatno ima 5-6cm slobodnih

Evo sta mi je prva ideja, pod uslovom da ima mesta za ove gredice koje idu duz rogova (5X10 na kant) bar 5cm izmedju opsiva i dna roga, i ako je lamperija kucana direktno u rog, a ne na stafnu.

Image

Ova duza gredica je nepotrebno dugacka na slici, moze da bude dosta kraca (da prelazi preko lamperije za 70-tak cm). Ove poprecne su obicne daske 22mm X8cm na kant.
vectrabg
Pred-majstorsko zvanje

Post by vectrabg »

Ta krajnja dugacka letvica sa desne strane mora da bude dugacka jer je leksan ulazi okolo jos 30cm i iznad 29. Vidi se to na pogledu odozgo.

Inace kada sam proveravao taj spic zvucao je prazno. U sredini sigurno nema nista, moguce samo da je na krajevima 5x8. Ali to bih morao da proverim sutra.
Last edited by vectrabg on 24 Sep 2012 01:39, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

To nije problem, samo se malo produze ove gredice (istovremeno kuckamo, a ja sam menjao prethodnu poruku :))

Samo je pitanje dal mogu da se usrafe direktno u rog.
vectrabg
Pred-majstorsko zvanje

Post by vectrabg »

Mislis da to moze da se stavi a da se ne dira limeni opsiv? Sta znaci 5x10 na kant? kant je da stoji na uzoj stranici? Ako je tako onda ce tesko moci da se stavi 10cm vertikalno a da se ne skida opseg. Sada je od opsega do letvice 3cm. Ne mogu da skidam opseg jer to zahteva limara i vece izdatke.

Mozda bi moglo da se podvuce pod opseg ali tada ne mogu poprecne daske da se fiksiraju.
Last edited by vectrabg on 24 Sep 2012 01:55, edited 1 time in total.
Post Reply