Dakle na kojiem broju da vrtim CMT glodalo fi35 za spojnice na Festool OF1010 glodalici?
Gledao malo po netu i naisao da je za ovo broj jedan predvidjen ali to se ne poklapa sa brzinom vrtnje koje bi glodalo tog promjera moralo da ima.
Dakle na kojem broju vrtite to glodalo?
znam da nema svaki proizvodjac isti broj okretaja na istom broju ali da znam oko kojeg da eksperimentriram. E da problem je u tome sto nakon par rupa imam lagano crne tj. pregrijane rubove glodala. Imam uskoro neki poslic sa nekih 40tak rupa pa da budem spreman za to.
Brzina vrtnje glodala za spojnice?
Vidio deklaraciju i namjestio brzinu na 3 (15600 rpm) i pali jako. Do sada sam to radio busilicom. Jel treba glodalicu stisnut jace il pomalo tiskati?Pezzo wrote:Na njihovoj deklaraciji pise:
D do 25 mm, max brzina 24000
D= 25-35 mm, V max=18000
D= 35-60 mm, V max=16000
D=60-80 mm, V max=12000 o/min
Na kojoj brzini ti vrtis to glodalo?
Last edited by djuro2 on 15 Sep 2012 21:48, edited 1 time in total.
Da glodalom se busi za klap sarke.
Moje iskustvo kaze da treba malo jace da stisnes, to jest da brze odradis rupu. Ja sam radio sa festovim originalnim glodalima (isto na OF1010), i isto mi se desavalo da malo pali, ili da mi se cini da jednostanvo nece da ide.
Kad sam ga stisnuo, islo je ko kroz puter.
Nije mi pri ruci glodalo fi 35, al koliko se secam max broj obrtaja za njega je oko 25000 (za fi 25 koje mi je ovde pri ruci, sad sam pogledao max je 27000). Ja sam ga terao negde na 4 ili 5, i nisam imao problema.
Pricam o festovim glodalima, zaista ne znam za CMT-ova.
Moje iskustvo kaze da treba malo jace da stisnes, to jest da brze odradis rupu. Ja sam radio sa festovim originalnim glodalima (isto na OF1010), i isto mi se desavalo da malo pali, ili da mi se cini da jednostanvo nece da ide.
Nije mi pri ruci glodalo fi 35, al koliko se secam max broj obrtaja za njega je oko 25000 (za fi 25 koje mi je ovde pri ruci, sad sam pogledao max je 27000). Ja sam ga terao negde na 4 ili 5, i nisam imao problema.
Ok stisnut dakle.mbole wrote:Da glodalom se busi za klap sarke.
CMT kaze manja brzina nego festo.
Nisam nikad gledao specifikaciju, ali znam da kad smo busili sa nadstonom glodalicom na 20000 o/min (bez obzira na kvalitet glodala) gosili bi se svi u radionici od dima i glodala bi se brzo istupila!
Sad busimo sa stonom busilicom brzina joj je podesena na 920 o/min i nema nikakvih problema ni u bukovom drvetu. Sad je u upotrebi Bosch glodalo promijenjeno negdje u martu i izbusilo je oko 1000 rupa.
Sad busimo sa stonom busilicom brzina joj je podesena na 920 o/min i nema nikakvih problema ni u bukovom drvetu. Sad je u upotrebi Bosch glodalo promijenjeno negdje u martu i izbusilo je oko 1000 rupa.
Nasao sam podatak da festov prezenter kaze za ta glodala fi35 za spojnice busiti na brzini jedan tj. 10000 rpm.Sasa wrote:Nisam nikad gledao specifikaciju, ali znam da kad smo busili sa nadstonom glodalicom na 20000 o/min (bez obzira na kvalitet glodala) gosili bi se svi u radionici od dima i glodala bi se brzo istupila!
Kazem do sada sam to radio rucnom busilicom i islo super samo sto sam imao nered za cititi boli glava. Sa glodalicom je to potpuno cisto pa reko da probam to, ali ako ce to paliti i dalje kada se potupi glodalo vracam se na busilicu.

Pa kao sto vidis, nema neke fiksno propisane brzine za odredjeni precnik glodala, jer zavisi i od tvrdoce drveta, odnosno materijala i od tipa, kvaliteta i velicine samog glodala. Za veci precnik glodala ide uvek manja brzina i potrebna je veca snaga glodalice. To svi znamo, ali bi bilo korisno da uz svako glodalo pise za koju je brzinu u zavisnosti od materijala. Ako koristis manje brzine od optimalne, glodalo manje traje, tj. brze se istupi. Ako je predvidjeno za drvo, a ti busis ultrapast, onda ce jos manje da traje i zato je bolje kupiti odgovarajuce i koristiti ga odgovarajucom brzinom. Ovakve teme su korisne svima i dobro je razmeniti iskustva i saznanja.