Camovina
Camovina
Pozdrav!Amater sam sto se tice stolarstva,imam nesto alata i znanja ali ocito ne dovoljno.Zanima me koliko je camova daska dobra za izradu namestaja u mom slucaju nekog manjeg ormara metar sirine.Znam samo da je camovina meko drvo,ali koliko je pogodna za namestaj zaista neznam.Imam neku odredjenu kolicinu pa sam planirao da je iskoristim u tu neku svrhu.Daske su sirine nekih 10 do 12 cm duzine oko 2,5m.Od alata imam glodaricu,rucni cirkular,elektricno rende,busilice,brusilice i ostalog sitnog alata podosta.Znanje amatersko.
Kada nema druge camovina je odlicna.Vazno je samo da je suva i da je malo kvalitetnija (mislim da nije sa ispadajucim cvorovima).
Sa tim alatom sto imas ni iskusniji majstor nebi mogao da napravi orman.Moj ti je savet da odes do neke stolarske radionice sa nacrtom,ida ti oni obrade gradju kako treba a ti sam da montiras i lakiras.Ja mislm da te obrada nece kostati vise od 15 evra...
Sa tim alatom sto imas ni iskusniji majstor nebi mogao da napravi orman.Moj ti je savet da odes do neke stolarske radionice sa nacrtom,ida ti oni obrade gradju kako treba a ti sam da montiras i lakiras.Ja mislm da te obrada nece kostati vise od 15 evra...
I ovo ce da prodje.
(kada ti je lepo kao opomena ,kada ti je tesko kao uteha).
Strug i moja masta mogu da naprave svasta...
(kada ti je lepo kao opomena ,kada ti je tesko kao uteha).
Strug i moja masta mogu da naprave svasta...
Ja bih rekao da je suva,slozena je nije kriva i bas me jeftino izlazi.Koja je cena onako okvirno usluznog ravnanja daske?Mada bih ja rekao da su ove daske vec propustane kroz diht i abrihter.Glatke su im povrsine nisu 100posto masne,i prilicno su sve iste debljine oko 2,5cm.Znaci da bih tesko ista mogao sam da uradim sa ovim sto imam?
Dovoljno je, ali je lakse ako koristis nesto tipa keksa.
Daske vole da "beze" prilikom lepljenja, pa ces dobiti isuvise neravnu povrsinu. Keksic ti uopste ne treba da bi pojacao spoj (lepljeni spoj je daleko vise nego dovoljno jak, uvek ce pre puci daska nego spoj), vec samo da ne bi tobio "stepenice" na spojevima.
Moze i tiplovima, samo obavezno sa nekim sablonom, posto je ceo trik u preciznosti.
Ili da nabavis ovakvo ili slicno glodalo:
http://www.cmtutensili.com/show_items.a ... /955.501~2
Daske vole da "beze" prilikom lepljenja, pa ces dobiti isuvise neravnu povrsinu. Keksic ti uopste ne treba da bi pojacao spoj (lepljeni spoj je daleko vise nego dovoljno jak, uvek ce pre puci daska nego spoj), vec samo da ne bi tobio "stepenice" na spojevima.
Moze i tiplovima, samo obavezno sa nekim sablonom, posto je ceo trik u preciznosti.
Ili da nabavis ovakvo ili slicno glodalo:
http://www.cmtutensili.com/show_items.a ... /955.501~2
Mislim da mi je jeftinije resenje keksarica ima amaterskih za 4do5hiljada.Hvala svima.I jos jedno pitanje.Koliko je camovina zaista dobra za namestaj?Trazio sam po netu komade namestaja tipa kuhinje,ormare bilo sta od camovine i jako malo ima.Jel to znaci da je losa za namestaj ili jednostavno nema toliku primenu u odnosu na ostalo drvo?
Čamovina je mekana. Svaki "čvok" će ostaviti vidljiv trag na njoj.
Ako je lak/boja kojom je zastitis tvrda, izdržaće malo više, ali onda kad pređeš to "malo više" lak će pući. Ako je lak elastičan a mekši, ostaće udubljenje.
Pored toga ima malu nosivost, pa mora da se koristi deblji materijal nego kad bi radio od nečega tvrđeg.
No i to može da izgleda lepo, rustikalno... samo je pitanje da li je to ono što ti se sviđa, mada za to se najčešće koristi borovina.
Nije za nameštaj tipa kreveta, stolova... upravo zbog mekoće i male nosivosti.
Za nameštaj tipa ormana, sa velikim površinama, zahteva istu tehniku rada kao i bilo koje drugo drvo zbog "rada" to jest širenja i skupljanja sa promenom vlage, što će reći puno posla (ramovi i paneli).
Jednostavno se ne isplati raditi od tako mekanog drveta jer neće imati trajnost, a cena izrade je visoka u odnosu na pločaste materijale.
Ako je lak/boja kojom je zastitis tvrda, izdržaće malo više, ali onda kad pređeš to "malo više" lak će pući. Ako je lak elastičan a mekši, ostaće udubljenje.
Pored toga ima malu nosivost, pa mora da se koristi deblji materijal nego kad bi radio od nečega tvrđeg.
No i to može da izgleda lepo, rustikalno... samo je pitanje da li je to ono što ti se sviđa, mada za to se najčešće koristi borovina.
Nije za nameštaj tipa kreveta, stolova... upravo zbog mekoće i male nosivosti.
Za nameštaj tipa ormana, sa velikim površinama, zahteva istu tehniku rada kao i bilo koje drugo drvo zbog "rada" to jest širenja i skupljanja sa promenom vlage, što će reći puno posla (ramovi i paneli).
Jednostavno se ne isplati raditi od tako mekanog drveta jer neće imati trajnost, a cena izrade je visoka u odnosu na pločaste materijale.