odem u drvaru i kupim materijal (u sred leta)osuceni cpc napravim sta je musterija htela ,ulakiras sredis sve picikato,musterija zadovoljana,dolazi zima i kada zazimi mene zove musterija i kaze da se to sto sam pravio rasusilo.kao prvo ako je stojalo vise od pola godine u leto i na suncu i nije se rasusilo sada kada dolazi zima ono je popucalo i kao rasusilo se,i naravno imas problem.ovo mi se uvek desavalo kada uzimam novi materijal i kada neznas kada je deblo odseceno.Sada ce te da se zapitate kakve to ima veze.ima i to velike,stare price starih stolara su mi se kroz rad obistinile ,kada sam pre mislio sta ovi pricaju.drvo je ziv materijal i kada je odsecen,i radi normalno stalno,u danasnje vreme se debla seku cele godine,i bukvalno od sece do gotovog proizvoda je dosta i mesec dana.a nekada se to susilo i po neku godinu prirodno.e sada sta se desava,svako drvo kada dolazi zima se zatvara ,svoje kanale i neidu sokovi kroz njega nema veze dali je cetinar ili listopad,i visak sokova se spusta u koren drveta,i tako kada se odsece znaci na prolece nemoze da uvce iz korena nazad,i to drvo je boljeg kvaliteta i to poprilicno.a kada se odsece u leto drvo nije zatvorilo svoje pore,dolazi zima drvo se zatvara i eto od toga kazu da se rasusilo i to je samo tu prvu zimu ,dalje nema problema ali ti imas kada napravis proizvod.
ja od kada kupujem u prolece zaostalu gradju nikada nemam problema sa tim,u leto kada stize nova znam imati problem sa tim i obicno uvek uzimam neku zaostalu gradju ili ako znam da je kasnija seca uzimam to drvo,to mi je sada sreca sto poznajem dobro ljude gde kupujem pa znam od koje je sece.mada po pravilu u sumam kada je seca ti balvani bi trebalo bas zbog toga da odlezu godinu ili dve ,ali danas kako pare igraju ulogu to se neradi tako sto pre pare da se okrecu.
e sada voleo bih da ovde i ostali daju neko svoje misljenje,da li sam u pravu ili sam lud

nadam se da nisam nikoga smorio,jer dosta sam siroko opisivao da bi bilo malo jasnije sta hocu da kazem