Samogradnja kombinovane stolarske masine

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
mladen popadic
Precizni šegrt

Post by mladen popadic »

Trebo si abrihter makar 30 sirinu nozeva.Sad je gotovo.
sbvlada
Precizni šegrt

Post by sbvlada »

mene interesuju svi podaci na osnovu kojih bi ja mogao da napravim slicnu masinu. recimo da fotografises samu konstrukciju bez okolnih limova..mislim na U profile, koje su duzine i kojih debljina?
kojih je dimenzija konstrukcija tih profila? onda me interesuje na koji nacin vrsis podesavanje hvatanja abribtera?
i jos jedno pitanje koje je vezano za sve posetioce ovog foruma a to je: da li ja pametno praviti kominirku sa duzinom noza abrihtera i dihta 40 cm?
vidim da niko to ovde ne spominje ali meni je takva duzina noza logicna ako se izradjuje namestaj od punnog drveta, jer kako god da spajate daske za ravnu povrsinu one nikada nisu idealno spojene i moraju se dodatno obradjivati, tako da je po meni mozda najboje da se trakva cela daska sirine 40 cm propusti kroz diht a ne da se obradjuje tracnom slajfericom kao sto neki stolari rade..
interesuje me vase misljenje, da li sam u pravu ili gresim i da li je moguce spojiti dasku(plot)a da daske budu idealno ravne i da ne moraju dodatno da se ravnjaju?
caca
Majstor

Post by caca »

Tesko
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Za 40cm treba i ozbiljan motor, a i ozbiljna konstrukcija (citaj skupo).
sbvlada
Precizni šegrt

Post by sbvlada »

koliko ozbiljan motor?
ako nije abrihter i diht tih dimenzija onda je svejedno da li je 20 ili 30 ili cak i 15 cm..
jer obrada dasaka je pojedinacna i sto je uza daska to je valjda bolje jer manje radi takav namestaj. meni se cinilo da je jedino logicno resenja sirina noza dihta 40 cm kako bi mogao da se pusti ceo deo napravljen ili gresim?
interesuju me vasa iskustva..zato sto kod spajanja dasaka u celine od kojih se pravi namestaj ako se koriste keks onda ima pomeranja daske i onda ceo napravljen deo nije ravan i mora da se obradjuje dodatno. ako i ostali majstori ovako rade onda treba dobar diht. bolje to nego koristiti satima tracnu smirglu..
ne znam da li sam bas dobro objasnio ali mene interesuje kako ostali spajaju daske za namestaj od punog drveta..? pitam za pravljenje dela namestaja od drveta, recimo ploce za klub sto? kako medjusobno spajaju daske keksom ili drugacije i koja je najbolja sirina ovih dasaka da bi sto manje radile..?
ja jos nisam poceo da radim namestaj ali imam nameru da to radim za svoje potrebe i svaka pomoc mi je dobrodosla..
pozz
saša
Majstor stolar

Post by saša »

Sbvlada, pa ja sam napisao da moja mašinanema nikakve profile kao nosače konstrukcije. Ja sam tako zamišljao mašinu ali mi je ovaj rekao da to ne valja i malte ne da mu je ispodf časti da pravi mašinu na takav način. Moja mašina ima kao neke kutije od lima debljine 6 mm.
Fino podešavanje ploče se vrši preko koluta koji se nalazi na šarki abrihterske ploče. Evo na ovoj slici se vidi šarka.
Image
a na ovoj slici taj kolut
Image
Kućište i šarke su pod uglom od 30 stepeni i korak navoja je takav da okret jednog punog kruga koluta isti pomera za 2 mm a kako je sinus ugla od 30 stepeni 1/2 to znači da se ploča spusta za 1 mm...Kolut je izbaždaren pa to mogu da odredim na samom kolutu a da prethodno ne proveravam ničim. Slično rešenje je kod struga za metal. Ako ti ovo nije jasno a verujem da nije ne znam kako drugačije da objasnim. Ne znam kako to da nacrtam u skech up...

Å to se tiče veličine noževa, to je uvek malo. Najbolje je imati što veće noževe što vuče za sobom jaču i veću konstrukciju, precizniju izradu i veću cenu izrade, jači motor, i na kraju cenu. To ti je već odgovorio mbole. Ja nemam radionicu od neznam koliko kvadrata već nešto nalik garaži i odgovara mi uska mašina...To je majstor imao na umu kada je istu konstruisao.
Kako si z avreme pisanja mog posta ponovo pisao i naveo problem oko izrade nameštaja gde je potrebna šira daska zašto se zadržavaš na 40 cm...pa kuhinjski sto je 80 cm, neka vrata mogu da budu i 90 pa zamisli abrihter od 1000 mm širine...
Mislim da je 250 mm sasvim dovoljno pa spajaj do potrebne širine.
Evo i slike cirkulara i frezera koji mislim da nisam okačio do sada
Image
Još jednom napominjem da sam pesimista oko samoizrade mašine i da se u to ne treba upustati...razloge sam već naveo...
Pozz
PS ne znam zašto se ove prve dve slike ne vide kao treća

***tishler***

sad se vide :)
Last edited by tishler on 12 Jun 2012 22:54, edited 1 time in total.
Bolje je živjeti čitav život kao milijunaš nego li sedam dana u bedi
saša
Majstor stolar

Post by saša »

Zaboravio sam da navedem da su kućište cirkulara i frezera odvojivi od kućišta abrihtera i dihta na koje se šrafi i pokretni sto bušare. U slučaju da namestim motor za cirkular mogao bih da ih odvojim u dve celine.
Bolje je živjeti čitav život kao milijunaš nego li sedam dana u bedi
sbvlada
Precizni šegrt

Post by sbvlada »

masine su ti ekstra, i kvalitetne i deluju precizne.
ako ne pravis sam masinu onda kupovina nove je jako skupa ako je kvalitetna.imaju i one enhel abrihter i diht za 300-400 evra za sirinu noza 25 cm.
u pravu si da razne povrsine namestaja ima ali 40 cm je neki standard ili bar mera koja se najcesce radi, odnosno koja meni najvise odogvara. to je sirina bocnih stranica namestaja i kuhinja, jedino sto je sire od ovoga je ono sto si naveo, a to je tabla stola i vrata.
zato sam i pitao ostale ovde na forumu da li je moguce spojiti daske u plot a da on bude idealno ravan i da ne zahteva dalju doradu jer kada taj deo treba kasnije da se obradi to je bas veliki posao, pogotovu ako se obradjuje tracnom testerom.. bar su to neka moja iskustva..
voleo bih da cujem i tudja iskustva ovde na forumu.
radenko
Vrhunski majstor

Post by radenko »

sbvlada daske kad prodihtas onda proteras na cesalj namazes lepkom i stegnes netreba ti keks ni vise da ih dihtas samo osmirglas i kraj price, pozdrav.
smirglaj nikad dosta
sbvlada
Precizni šegrt

Post by sbvlada »

radenko wrote:sbvlada daske kad prodihtas onda proteras na cesalj namazes lepkom i stegnes netreba ti keks ni vise da ih dihtas samo osmirglas i kraj price, pozdrav.
na kakav cesalj mislis?
kod nas se vecinom radi spajanje na keks i onda daske pobegnu pa je muka da se sve to ispravi
:groota:
tishler
Moderator
Moderator

Post by tishler »

Radim bez keksa ceslja tipli i sl......znaci dasku na abrihter i poravnam 3 strane pa u presu...

ova ploca je sirine 52 cm
Image

Image

poslije kroz diht (sirina nozeva 60 cm) pa na srezivanje i slafanje

bitno je dasku dobro poravnati pod 90 stepeni da u presi ploca bude ravna a daske ako malo "bjeze" to ispravi diht
…oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs

www.stolarskaradionica.com
sbvlada
Precizni šegrt

Post by sbvlada »

tishler wrote:Radim bez keksa ceslja tipli i sl......znaci dasku na abrihter i poravnam 3 strane pa u presu...

ova ploca je sirine 52 cm
[url]http://www.stolarskaradionica.com/forum/uploads/thumbs/1482_dsc04399.jpg[/url]

[url]http://www.stolarskaradionica.com/forum/uploads/thumbs/1482_dsc04398.jpg[/url]

poslije kroz diht (sirina nozeva 60 cm) pa na srezivanje i slafanje

bitno je dasku dobro poravnati pod 90 stepeni da u presi ploca bude ravna a daske ako malo "bjeze" to ispravi diht
da, zato sam se i ja interesovao za diht koji ima sirinu nozeva minimum 40 cm. sve ostalo je puno posla koji na kraju daje losiji kvalitet obrade..:)
caca
Majstor

Post by caca »

Koja masina ti pogoni nozeve za taj cesalj?
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

frezer :)
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
caca
Majstor

Post by caca »

Mislim da on nema frezer
Post Reply