Pozdrav svima evo i mene konačno probudio se iz zimskog sna!! Kao što kaže naslov turpija (rašpa) ili šta već???Dosta oštra stvarčica Dimenzije 360*37*5mm i ima sa krajeva dve uzengovane rupe! ima li ko iskustav sa ovakvom stvarčicom i za sta konkretnio služi? Probao sam da obrađujem drvo sa njom fino skida ali jako je oštra seče ruke, trebam neki drveni nosač da odradim
singer wrote:vidim da je savijena,kakav je to materijal(turpija) kad se da toliko saviti???
Ð елативно танка па се савија (ал' не треба претеривати - фишек не може да се направи). Ако је од бољих много лепо и метали могу да се обраде. Ја их користим за метал или дрво
Ne samo da je tvrdo već je jako oštro, a za savijanje neznam samo imam osećaj da je kao klasična turpija (krto)! Neću baš da testiram savitljivost, valja će i ravna samo da napravim "držač"
Pozdrav
Ova raspa ili turpija ima poseban drzac koji je savijen i isti se upotrebljava kod autolimara za obradu kalaja .
poznata tehnika koju primenjuju iskusni majstori kod pojedinih auta Iinace ja posedujem jedan takav komplet koji sam doneo pre vise godina iz nemacke od jednog prijatelja koji je radio u auto servis za limariju . Kao prvo se kalaj nanosi na samiom limom ili kod spoja sa brenerom i posebnim spaklama pa se potom turpija . Ja nisam probao ali sam video kako se radi .
Pozdrav