kako sakriti rascijep?

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
šantjer
Majstor

kako sakriti rascijep?

Post by šantjer »

Postoji li kakav način da se rascijep između dva lijepljena komada zakrpa tj. popuni nečime a da se to što manje primjeti jer će se gotov komad mazati samo lazurom pa će se vidjeti godovi.
Rascijep je nastao tako što kant strane koje su lijepljene nisu na oba komada odrezane točno pod 90 stupnjeva, a cijeli spoj je u jednoj ravnini pa je normalno da je jedna strana malo zijevnula (oko 1-2 mm). Problem je upravo to što je ta strana na kojoj je rascijep općenito bolja tj ljepša pa bi bila lice.
Ako pokitam, znam da će se to prilično vidjeti, a i mislim da kit ne upija lazuru. Drugo mi ne pada na pamet ali ako nema nekog boljeg načina onda ću ipak kitati ::neznam::.
runer
Vrhunski majstor

Post by runer »

Imas kitove u bojama pa uzmes priblizan ili ja radim tako sto uzmem pet delova vode jedan lepka i glet masu i napravim sam kit, zatim dodajem tonera dok ne dobijem priblizno istu boju drveta. Ta komponenta prima i bajc i lazuru pa tako da nema problema, ipak mala razlika ce se primetiti ali ako priblizno odradis bice ok. A drugi nacin je da uzmes komad takvog drveta i obrusis pa skupis tu finu prasinu, zatim u fugnu ubacis lepak za drvo razredjen sa vodom i utrljas tu tu finu prasinu u fugnu. Odmah izbrusis i ponovis jos jednom na sveze, tako da od brusenja jos upije i finu prasinu sa te iste povrsine pa se ujednaci. Da napomenem prvo uradi na probnom komadu da se uverziras i da vidis kako ce to izgledati. Toliko od mene jos ce neko dodati neke solucije pa ti odluci koja ti najvise odgovara.
Ko ne zna da ne zna bezi od njega!
miloscale
Majstor majstora

Post by miloscale »

probaj mozda mozes da ubacis i trakicu furnira naravno zalepis je i kad se lepo osusi obrusis i nista se nevidi
ja sam radio ali kad je bila cela pukotina neznam dal ce ovako da moze
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Reko bih da je manji problem to sto ce se videti, a da je mnogo veci to sto nije dobro zalepljeno, odnosno, po nome sto pricas, taj spoj se drzi na uskoj trakici uz jednu povrsinu, i kad tad ce pustiti. 1-2mm uopste nije malo :)
Jedino resenje koje vidim (izuzev naravno da sve rasturis pa da lepis ponovo) je ovo sto je predlozio miloscale, to jest da ubacis u pukotinu i zalepis parce furnira. Furnir lepo "naostris" izmazes lepkom i uguras u pukotinu, posle poravnas dletom, blanjom, smirglom... cime vec volis da radis.
šantjer
Majstor

Post by šantjer »

Hvala na odgovorima.

Mbole radi se o dva komada hrastovine koji su debeli cca 5-6 cm. Ljepilo je pri stezanju skoro došlo do kraja te strane spoja koja je zijevnula, a još sam stavio i tri tipla promjera 10mm u koji su raspoređeni u dvije različite ravnine. Zato mislim da će to dobro držati. Pretpostavljam da si mislio da se radi o čelnom spoju nečeg tanjeg.

To su komadi od starih fosni koje su nekad bile sastavni dio neke kuće, a da se ne bace u peć ja sam naumio napraviti nešto kao barsku stolicu (tri noge, visine oko 80cm) pri čemu će noge biti od grana akacije, prirodne kakve jesu sa kvrgama i iskrivljene samo naravno bez kore. Jedu takvu sam napravio, a za drugu sam htio povećati sjedište pa sam na gore opisan način sastavio dva komada da dobijem veću širinu.
Jedan komad je odrezan cirkularom i tu sam dobio relativno pravi kut, a drugog sam potegnu blanjom par puta tek toliko da dobijem ravu površinu.
Vidio sam da mi je blanja odnijela malo ukoso ali mi nije bilo važno jer sam računao kako ću kad sastavim i onako još to popravljati blanjom i brušenjem dok ne dobijem ravninu (a debljine je bilo mjestimično i 7cm). Međutim sam zaboravio na tiple koji u takvim okolnostima ne daju da se plohe 100% priljube a nisam probao na suho :forbannad:. Ali dobro, nakon brušenja je pukotina malo manja. Mogu to raspiliti pa ponovo ali rekoh idem baš probati zamaskirati koliko toliko jer me zanima koliko će se to vidjeti nakon lazuriranja. Možda će to iskustvo valjati drugi put za nešto gdje će izgled biti važan :). Nije ni sad da baš nije važan ali proći će i ovako.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Pa da, i ja sam blesav. Najjednostavnije je da ga ponovo rastruzes bas po sred spoja i opet zalepis bez ikakve medjuobrade. Cak i ako je list pod nekim uglom, bice pod istim uglom za obe strane, tako da ces dobiti potpuno naleganje i ravnu povrsinu. Tada ces sigurno imati lep spoj, a tih 3mm koliko je sirok rez testere ne verujem da ce predstavljati problem. Sve ostalo je daleko komplikovanije, trazi vise rada i vremena, i pitanje je kako ce izgledati na kraju.

I da je daska debela 10cm, ako je zakosena deo na kome je dobar spoj je jako mali. Spoj gde nije legla daska na dasku, vec je izmedju sloj lepka (ako se radi o PVA, to jest stolarskom belom/zutom lepku) je mnogo slabiji. Koliko god cudno zvucalo, sam lepak je daleko slabiji od zalepljenog spoja.
šantjer
Majstor

Post by šantjer »

Da bit će najbolje raspiliti pa ponovo sataviti.
bice pod istim uglom za obe strane
ponekad se od šume teško uoči stablo :)
Post Reply