Ulazna vrata za -25 i vise

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
heavy11
Samostalni majstor

Ulazna vrata za -25 i vise

Post by heavy11 »

Kao sto sam naziv teme kaze treba da napravim uzorak vrata koji je za inostranstvo (zemlje sa normalnom zimom od -25 pa i nize) i intresuje me vase misljenje na sta treba da se pazi, saveti, koja diht guma prema vama bi odgovarala itd. Vrata bi izradio od hrasta i verovatno samo lakirao da izgleda "prirodno" tako da i tu je neki savet dobrodosao sto se tice boje za ovakve temperature. Brava ide sa 5 zatvornih tacaka a sarke na stelovanje imbus kljucem.

Pozdrav i hvala
tishler
Moderator
Moderator

Post by tishler »

…oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs

www.stolarskaradionica.com
heavy11
Samostalni majstor

Post by heavy11 »

Pa vrata su fenomenalna ali ja treba da pravim od ne-laminiranih elemenata, znaci klasika vrata. Intresuju me neka vasa zapazanja koje ste primetili na svojim vratima tokom ove ili proslih zima i sta biste promenili, dodali itd.
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

A sto bas od nelameliranih, kad ti stranci diktiraju standarde i svi se okrecu lameliranom drvetu bas zbog njegovih prednosti!!!
šantjer
Majstor

Post by šantjer »

Ja sa svojim ulaznim vratima imam sljedeće iskustvo.
Normalno se otvaraju i zatvaraju tijekom cijele godine ali kad počnu negativne temperature recimo - 6,7 pa niže i ako to traje bez prekida nekoliko dana tj. da se temperatura ni preko dana znatno ne diže, onda dolazi do teškoća koje se očituju u tome da ih je teško otvarati i zatvarati jer negdje dolje počinju zapinjati. Ispočetka manje a onda sve više dok ih naposljetku samo ja mogu zatvarati i otvarati. Å to je temperatura niža i što takvo hladno razdoblje duže traje to je i taj problem izraženiji. Pretostavljam da drvo krila i štoka radi tj da mu se smanji količina vlage koju materijal sadrži jer je hladni zrak siromašniji vlagom. Å to manja temperatura to manje vlage u zraku pa se vrata još malo rasuše i promijene neku od dimenzija zbog čega dolazi do zapinjanja.
Ako sam u pravu (a profesionalci će bolje od mene znati jesam li ili nisam) onda bi trebalo drvo koje ćeš koristiti za izradu takvih vrata što bolje osušiti jer na takvoj zimi je zrak još suvlji pa kad se ugrade događat će se isto što i kod mojih vrata.
peradetlic
Majstor majstora

Post by peradetlic »

kod jednokrilnih ulaznih vrata nema nikad problema
uglavnom kod dvokrilnih i krilo ipo ulaznih se javljalju deformacije na temperaturama ispod -5
za sve je kriv Toma Sojer
heavy11
Samostalni majstor

Post by heavy11 »

Hvala svima. U medjuvremenu sam razgovarao sa jos nekim kolegama kao i sa klijentom koji hoce da mu pravim vrata. Posto kod njih ume -20 i mesec dana da bude odlucio sam se za laminiranu varijantu. Vise posla ali manje problema.

A za diht gumu jel' ima neko predlog?
šantjer
Majstor

Post by šantjer »

peradetlic wrote:uglavnom kod dvokrilnih i krilo ipo ulaznih se javljalju deformacije na temperaturama ispod -5
moja su jednokrilna
A za diht gumu jel' ima neko predlog?
Možda brtve za škrinje za duboko zamrzavanje
peradetlic
Majstor majstora

Post by peradetlic »

teško da ćeš sa ovim matrijalom kojim raspolažeš ovde da zadovoljiš kriterijume koji vladaju tamo

jel ovde sve uglavnom otpad iz EU
miloscale
Majstor majstora

Post by miloscale »

nebih se bas sčozio sa tim ima kod nas da se kupi jako kvalitetna lamelirana gradja ja sam uzimao u despotovcu i u obrenovcu kod nekih ljudi i radio sam portale neke za svajcersku i sve je bilo super mada kvalitetna lamelirana gradja i kosta
šantjer
Majstor

Post by šantjer »

A ima li lijeka tom zapinjanju vrata zbog zime osim čekanja zatopljenja :)?
dragisa dragisa
Majstor

Post by dragisa dragisa »

šantjer: "Å to manja temperatura to manje vlage u zraku"...

Pri istoj količini vlage (apsolutna vlažnost) sa padom temperature raste relativna vlažnost.

(npr. pre neki dan U Beogradu na -13.7 relativna vlažnost je bila preko 90 procenata)
Tri puta meri, jednom seci... i tako jedno pet šest puta
šantjer
Majstor

Post by šantjer »

E sad kad si to spomenuo, hajdmo malo i o tome iako je off topic :D.
Å to je zrak hladniji to je njegova sposobnost upijanja vode ( u obliku pare) manja. Za svaku temperaturu zraka postoji određena količina vode koja u njemu može biti otopljena u obliku vodene pare, a svaka količina iznad te se izlučuje kao kondenzat tj voda.
Tako je tih 90% zapravo 90% od one količine koju zrak može sadržavati na temperaturi -13,7 a ona je ne znam kolika ali sigurno bitno manja od one koju može sadržavati na recimo +5 stupnjeva.
Znači, 90% relativne vlage u zraku na temperaturi -13,7 je u apsolutnom iznosu manje od istih 90% relativne vlage u zraku na npr. +5 stupnjeva.
peradetlic
Majstor majstora

Post by peradetlic »

miloscale wrote:nebih se bas sčozio sa tim ima kod nas da se kupi jako kvalitetna lamelirana gradja ja sam uzimao u despotovcu i u obrenovcu kod nekih ljudi i radio sam portale neke za svajcersku i sve je bilo super mada kvalitetna lamelirana gradja i kosta
nisam mislio na gradju
šantjer
Majstor

Post by šantjer »

heavy11 wrote:A za diht gumu jel' ima neko predlog?
http://www.google.hr/url?sa=t&rct=j&q=b ... Ew&cad=rja
Post Reply