slavina ili bojler

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
djagi
Majstor

slavina ili bojler

Post by djagi »

Ja vise stvarno neznam sta je u pitanju ali ne radi kako treba.Montirao sam niskomontazni mali bojler u kuhinju i povezao sa slavinom koja ima tri creva.Sve povezano kako treba a radi ovako,kad ukljucis hladnu ona krece od najmanjeg ka jacem bez obzira koliko brzo podignem rucicu a kad zatvorim prestaje da tece od najveceg ka najmsanjem i na krasju kaplje i stane.Sve to traje 30 sekundi.kad pustim vrucu onda se cuje da se bojler puni pa voda krene pritiskom 50%manjim od hladne,kad iskljucis staje 30sekundi jos malo kaplje i stane.Sta je u pitanju ako znate.Ovo je zadnja slavina koju sam montirao i v ise ne.Postoje i vodoinstalateri pa nek mu oni misle.Ali zanima me bas,pako neko zna nesto neka pise.Bojler nije protocni nego obican niskomontazni proizvodi ga Metalac G.Milanovac
Misko
Pred-majstorsko zvanje

Post by Misko »

Evo djagi da se ne bi ja patio sa pisanjem čovek lepo napisao :
"Zdravo!
16 godina radim u servisu bele tehnike i svaki dan (min. 3 puta) nam postavljaju ovo pitanje.Još gore:reklamiraju rascvetane bojlere,koji NISU STRUČNO MONTIRANI!!!
Kao prvo:
Ima tri vrsta bojlera.
Potisni
Prelivni
Protočni
Svaki od gornjih bojlra možeš montirati gore ili dole.Svejedno.Samo takav uzmi ili odnesu u garancijski servis da ti pomognu.Nije nikakva tajna.Ako nisi našao adekvatan bojler,tu mislim na to,da si ti želio gornju montažu,ali nisi našao(mada to sumnjam),samo si našao za donju montažu,treba promeniti ulaznu i izlaznu cev,kao i poziciju sonde termoregulatora,kao i termoosigurača.Ovo ne važi za specijalno izvedene potisne grejalice vode(bojlere) i za protočne..
Razlike:
Potisni bojleri rade u zatvorenom sistemu.Svaki od njih ima metalni kazan.Svaki je atestiran na 8-10 bara.Ove bojlere možeš montirati i na NISKOPRITISNU i na VISOKOPRITISNU SLAVINU.

Prelivni bojleri rade u otvorenom sistemu.Njih možeš montirati SAMO NA NISKOPRITISNU SLAVINU (na takozvanu bateriju).Kao i naziv ovih bojlera kaže, u ovim bojlerima NEMA PRITISKA!To su ti bojleri kod kojih slavina kapa dok greju vodu...

Protočne bojlere imaš i visokopritisne i niskopritisne.Obrati pažnju na natpis,tj na pločicu koja je nalepjena na bojler.Ovi bojleri samo onda greju vodu kada ima protoka vode.Znači,ovi bojleri ti ne akumliraju toplu vodu.

Slavina koliko cevi ima?Nema apsolutno nikakve veze.Piše na svakoj deklaraciji da li je to VISOKOPRITISNA ILI NISKOPRITISNA.Samo na ovo treba da paziš.Kao što sam gore napomenuo,na svakom bojleru piše velikim slovima namenu,tj. pritisak....

Ne znam,šta si mislio pod curenjem nakon izvesnog vremena.Ako si mislio na probijanje kazana,ima nešto u tome.Naime,to jako zavisi od kvalitete vode.Ne znam na kojoj si lokaciji,ali ako si u okolini Sombora,Novog Sada,Zrenjanina...NIPOÅ TO nemoj uzeti bojler sa metalnim kazanom!Ako si se već zaljubio u takav bojler,onda probaj pronaći takav čiji kazan je EMAJLIRAN (izunutra naravno) i ima ugradjen MAGNEZIUMOXIDnu anodu.Dobro ga uzemlji.
Ja bih ti preporučio ipak da uzmeš sa plastičnim kazanom,prelivni,niskopritisni bojler.Jedina negativnost ti je kapanje vode kroz slavinu(samo kada radi grejač).Pozitivnosti ima mnogo više:mnogo,mnogo duže trajanje kazana,mnogo,mnogo manje stvaranja kamenca,duži vek trajanja itd.Ah i još nešto!Vidim da se bojiš "balkanske bombe".Epa tu nema pritiska-nema bombe...
Ariston (Merloni Group),Invent,Isea,Iner ne uzimaj!
Preporuka:Končar,Gorenje,Leov
Ovo sve je opis (uglavnom) za male kuhinjske grejalice vode.

Pozdrav Misko.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Bice da si samo pobrkao cevi.
Kako da ustanovis koja je koja cev.
Zatvori oba ventila. Kada duvas u cevi jedna od njih treba da izduvava direktno u slavinu, a druge dve da su zatvorene. Ona koja duva direktno u slavinu se kaci na izlaz tople vode na bojleru (crveni prsten na bojleru).
Sad da otkrijemo jos koja je koja od druge dve.
Duvaj u jednu od preostale dve cevi i otvori ventil od ladne vode. Ako je pocela da izduvava u slavinu onda je to dovodna cev koja se kaci na zid. Ako je i dalje zatvoreno onda se ta kaci na dovod hladne vode u bojler (plavi prsten na bojleru).
Cisto da budemo sigurni da je u pitanju prava slavina, sad zatvori ventil od hladne vode, otvori ventil od vruce vode i duvaj u dovodnu cev. Vazduh treba da izlazi na cev kojom se hladna voda vodi u bojler.
Ako to nije slucaj onda imas pogresnu slavinu.
zoranp
Majstor stolar

Post by zoranp »

Jednom sam takav bojler montirao prijatelju i rekao sam nikad više.
Zovi si vodoinstalatera pa neka on razmišlja.
djagi
Majstor

Post by djagi »

Sve vas razumem i sve tako radi al opet nesto ne valja.Kako rece Zoranp ja im dao predlog vodoinstalera pa nek im je bog upomoc,od mene tri dana montiranja,menjanja slavine demontiranja i ponovo montiranja dosta.I opet kad pustis i zatvoris slavinu treba da stane ono opet i opet isto,voda ide jos 30 sekundi kao da nisi ni zatvarao pa tek pocne da kaplje i stane
Marko Enter
Majstor majstora

Post by Marko Enter »

Ja trebam isto sad uskorije da menjam taj mali bojler , stari mi propao, otiso grejac i sve mu istrulelo kuciste, nije neka velika umetnost da se ugodi taj mali bojler samo da se radi polako, i ako se malo nesto iznerviras oko neceg bolje sedni malo popi kafu pa onda nastavi :)

pozdrav Marko
Bez znanja nema zanata :)
zoranp
Majstor stolar

Post by zoranp »

Uz takve bojlere idu i nekakve dizne koje se stavljaju na ulaz. Ovisno o pritisku vodovodne mreže treba odabrati i pravilnu diznu, a kako nemam pojma o tome neću da gubim vrijeme. Slijedeća stvar je što ako se nešto sprčka pa nastane poplava, pa onda moram platiti čovjeku štetu, jer sam nešto sj..bo. A da i sve napravim kako spada, gubi se vrijeme. Montiram cijelu kuhinju dva dana i onda još jedan dan jedan bojler.

Ako čovjek hoće da mu to napravim u paketu s kuhinjom, pozovem svog kompanjona vodoinstalatera i on to riješi za sat vremena i nemam brige.
Dogovor je vrlo jednostavan izmedju nas dvojice: ja ne montiram bojlere, a on ne montira kuhinje.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Uz takve bojlere idu i nekakve dizne koje se stavljaju na ulaz. Ovisno o pritisku vodovodne mreže treba odabrati i pravilnu diznu, a kako nemam pojma o tome
Ovo vazi za protocne bojlere (i to ne sve).
Prelivni nemaju nikakave dizne, posto uopste i ne rade pod pritiskom.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Daklem, danas sam kod burazera menjao prelivni bojler (gornja montaza) i imao veoma slicnu manifestaciju. Mozda ne bas toliko izrazenu.
Problem je na kraju ispao krajnje jednostavan. Zacepljen perlator, ne skroz, ali tako da poraste pritisak.
Pri tom smo jos uzimali duzu "lulu", koja je dosla sa neodgovarajucim perlatorom. Naime perlatori za bojlere i uopste slavine pod pritiskom su sa mrezicom, a za prelivne bojlere ne smeju da imaju mrezicu, kako ne bi stvarali pritisak u kazanu.
Daklem ako jos nisi resio problem, probaj da potpuno skines perlator, pa da vidis jel to uzrok.
pajja
Vrhunski majstor

Post by pajja »

pa covek od vas stvarno ima sto-sta da nauci
Last edited by pajja on 11 May 2008 06:03, edited 1 time in total.
velja
Vrhunski majstor

Post by velja »

Sta je to perlator?
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Perlator je ona mrezica sto ide na kraj lule od slavine (kraj iz koga istice voda). Nije bas samo mrezica, i ne mora uvek da bude mrezica. U sustini sluzi da malo razbije mlaz vode i pomesa ga sa mehuricima vazduha da ne bi prskao okolo. Nemam pojma odakle mu potice ime.
amater
Dodavač alata

Post by amater »

nisko montazni bojler presek bojlera da li je hladma voda na kracoj ili duzoj cevi
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Prikljucak za hladnu vodu je na duzoj ako je niskomontazni, na kracoj ako je visokomontazni.
Shmoogar
Dodavač alata

Post by Shmoogar »

Djagi, imam isti problem samo par godina kasnije, reci mi kako si ti uopste resio svoj problem?
Post Reply