Iskra klip-klap
Iskra klip-klap
Pozdrav,
imam problem sa starom klip-klap Iskrinom bušilicom od 500W.
Kod rada u sistemu bušilice svrdlo nije centrirano, nego "pleše". Pretpostavljam da je otišao glavni prednji ležaj. No, ne mogu doći do njega ni kada rastavim bušilicu.
Zanima me je li netko mijenjao ležajeve ili zna kako doći do njih?
Kod rada u sistemu bušilice svrdlo nije centrirano, nego "pleše". Pretpostavljam da je otišao glavni prednji ležaj. No, ne mogu doći do njega ni kada rastavim bušilicu.
- Belgradearmourer
- Šegrt
Pre neku godinu sam menjao ležaj na staroj iskrinoj bušilici iz sedamdesetih. Odneo u lokalni servis, naplatili mi oko 3evra nov ležaj i ruke.
U pitanju je bio zadnji ležaj, tako da ne znam koliko će te zamena koštati.
Uskoro ću opet nositi bušilicu u servis, ali na remont, pošto planiram da je "penzionišem" i ostavim kod kuće, za kućne poslove.
Ne verujem da se cene opravke Iskri mnogo razlikuju između Beograda i Slavonije.
Sigurno će neko imati još neki savet o tome gde ili kako da je središ. Ovo je za 1. pomoć.
U pitanju je bio zadnji ležaj, tako da ne znam koliko će te zamena koštati.
Uskoro ću opet nositi bušilicu u servis, ali na remont, pošto planiram da je "penzionišem" i ostavim kod kuće, za kućne poslove.
Ne verujem da se cene opravke Iskri mnogo razlikuju između Beograda i Slavonije.
Sigurno će neko imati još neki savet o tome gde ili kako da je središ. Ovo je za 1. pomoć.
Možeš li navesti koji je tip bušilice?dizel wrote:Pozdrav,
- peradetlic
- Majstor majstora
treba da ima seger kolko se sećam ali davno sam to radio mada imam tri bušilice iz klip klap programa čak i nek dodatke ubodnu kružnu testeru
i onaj mali strug za drvo
na klip klap nikad nije išla vibraciona jer mora da ima ona dva šrafa napred kad skineš glavu (amerikaner) da može da se uzubi pomoću ta dva šrafa nepred na dodatak
i onaj mali strug za drvo
na klip klap nikad nije išla vibraciona jer mora da ima ona dva šrafa napred kad skineš glavu (amerikaner) da može da se uzubi pomoću ta dva šrafa nepred na dodatak
za sve je kriv Toma Sojer
Dakle ovako:
Bušilica je 500W, dvobrzinska, vibraciona, sa "zupčanikom" za pogon klip-klap nastavaka, i dva vijka naprijed za spoj s klip-klap nastavcima. Navoj za glavu bušilice je 3/8 cola. Naziv modela je VV 508.
Ista kao ova s nekog oglasa na njuškalu:
http://www.njuskalo.hr/image-big/rucni- ... 237394.jpg
Bušilica je 500W, dvobrzinska, vibraciona, sa "zupčanikom" za pogon klip-klap nastavaka, i dva vijka naprijed za spoj s klip-klap nastavcima. Navoj za glavu bušilice je 3/8 cola. Naziv modela je VV 508.
Ista kao ova s nekog oglasa na njuškalu:
http://www.njuskalo.hr/image-big/rucni- ... 237394.jpg
Tako je, to je ta bušilica! Hvala za nacrte!
Pretpostavljam da je otišao ležaj broj 401.525.207. Jasno mi je da kako bih došao do njega moram ukloniti seger 17.200.344 (ako je to seger). No, da bih došao do toga, ne znam kako skinuti element 18.900.683. Osovina 18.110.116 ima navoje od 3/8 cola na koje se našarafljuje glava bušilice, a pretpostavljam da je našarafljen i 18.900.683.
Molio bih rješenje, ako netko zna.
Pretpostavljam da je otišao ležaj broj 401.525.207. Jasno mi je da kako bih došao do njega moram ukloniti seger 17.200.344 (ako je to seger). No, da bih došao do toga, ne znam kako skinuti element 18.900.683. Osovina 18.110.116 ima navoje od 3/8 cola na koje se našarafljuje glava bušilice, a pretpostavljam da je našarafljen i 18.900.683.
ležaj 6201rs , glava bušilice obično ima iznutra vijak sa kontranavojem , prvo skineš glavu , a zatim dalje .
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.
http://img108.mytextgraphics.com/blinki ... b4f7ee.gif
http://img108.mytextgraphics.com/blinki ... b4f7ee.gif
Glavu skidaš tako da umetneš ključ za stezanje glave i udariš čekićem po njemu u smjeru odvrtanja, a i 18.110.116 skidaš tako da umetneš ključ viljuškasti na izbrušeno mjesto i čekičem odvrneš taj dio.Tada element 18.900.683 ispada sam, ali pripazi jer su ispod njega pločaste opruge (vide se na slici).Pošto je to vibraciona bušilica, vjerovatno su glava i element ispod jače stegnuti od udaraca (vibracija), morati ćeš malo jače lupiti čekićem a i prebaci na manju brzinu, jer je tada veči otpor na rotaciju rotora.dizel wrote:Tako je, to je ta bušilica! Hvala za nacrte!